hallo,
doordat mijn vader een tijdje terug overleden is hou ik mij bezig met de vijver, maar ik weet nog totaal van niets en wat er allemaal in moet van dingen. Ik wil de vijver wel terug mooi krijgen al is het maar omdat hij daarzoveel werk in stak.
het is een vijver van 2300 liter met verschillende soorten vis in ( koi, goudwinde, siervissen...) met daarop een cyprio vijverfilter ( oud model) en een uv lamp. er zitten wat waterlelies in en drie vier planten met krabbescheur.
Het probleem is nu dat het vijverwater echt troebel komt. Ik kan de vissen wel nog zien zwemmen en hier en daar zie ik nog de bodem. Ik heb de ph waarde getest en die staat op 7.5 wat normaal wel goed is ? ik heb er ook al wat leidingwater bijgedaan om dit te laten verlagen. Wat zijn de volgende zaken die ik kan doen om het water terug proper te krijgen ? ik heb al het water dat van de filter komt ook in een bak laten lopen met een nylonkous die nog eens al het zweefalg er uithaalt maar het heeft gelijk nog geen effect.
heeft het soms te maken met de hardheid van het water ? Daarvan heb ik nog niet veel verstand.
graag hulp,
alvast bedankt
jens
jens;25188 wrote: hallo,
doordat mijn vader een tijdje terug overleden is hou ik mij bezig met de vijver, maar ik weet nog totaal van niets en wat er allemaal in moet van dingen. Ik wil de vijver wel terug mooi krijgen al is het maar omdat hij daarzoveel werk in stak.het is een vijver van 2300 liter met verschillende soorten vis in ( koi, goudwinde, siervissen...) met daarop een cyprio vijverfilter ( oud model) en een uv lamp. er zitten wat waterlelies in en drie vier planten met krabbescheur.
Het probleem is nu dat het vijverwater echt troebel komt. Ik kan de vissen wel nog zien zwemmen en hier en daar zie ik nog de bodem. Ik heb de ph waarde getest en die staat op 7.5 wat normaal wel goed is ? ik heb er ook al wat leidingwater bijgedaan om dit te laten verlagen. Wat zijn de volgende zaken die ik kan doen om het water terug proper te krijgen ? ik heb al het water dat van de filter komt ook in een bak laten lopen met een nylonkous die nog eens al het zweefalg er uithaalt maar het heeft gelijk nog geen effect.
heeft het soms te maken met de hardheid van het water ? Daarvan heb ik nog niet veel verstand.
graag hulp,
alvast bedankt
jens
heb je je uv lamp al eens laten testen? ( sterkte).
Heb vroeger ook eens problemen gehad met vertroebeling en mijn uv lamp bleek niet genoeg straling meer te geven!!!
Mij werd aangeraden deze elk jaar te vervangen!!
Succes, greetz guyke...
ik heb de uv lamp al laten verzwaren en er zit net een nieuwe in, daar kan het dus niet aan liggen. Ik heb wel last nu van heel veel zweefalgen in de vijver. ik filter ze er uit met die nylonkous maar het helpt gelijk niet zo veel.
weten jullie producten om die zweefalgen weg te krijgen ?
mvg,
jens
de uv lamp is 9 watt. Is dit te weinig ??
het rare er aan is dat de vijver nooit veel last gehad heeft van zweefalgen maar nu dus wel.
groeten jens
Ik zou de kwarts buis die om de UV lamp hen zit maar eens bekijken. Grote kans dat die bijna ondoorzichtig geworden is door kalk of andere aanslag...
Je kunt dan wel een nieuwe of zwaardere UV lamp plaatsen, als de UV stralen het water niet bereiken is het allemaal zinloos.
Beste jens,
als uw uv lamp goed werkt is deze zeker zwaar genoeg (norm 2a3 W per 1000L vijverwater).
Het groene water kan komen door een te hoog gehalte aan nitraat (NO3 is voedsel voor algen). dit kan komen door te veel te voederen. Geef de vissen maar zoveel eten als ze binnen de 10 minuten verorberen. als er daarna nog voedsel op het water blijft kan je dit er best afscheppen.
Een juiste dosering van het voedsel is niet altijd even makkelijk omdat de eetslust ook afhankelijk is van verschillende factoren.
Het nadeel deze zomer is ook dat door de overvloedige regenval de meeste vijvers niet optimaal zijn qua waterwaarden. Dit probleem zal groter zijn in een vijver van vb 3000L dan in een van 20000L.
Als je Ph 7.5 is zou ik hem zeker niet verlagen, dit is een perfecte waarde. wel kan het nuttig zijn om 2 maal per dag je Ph te controleren. Als je tussen 's morgens en 's avonds een groot verschil krijgt moet je andere waarden aanpakken. De Ph waarde mag zelfs naar 8.
Ook wil ik je aanraden om niet altijd direct "dure" produkten in je vijver te doen wanneer een of andere waarde niet meer binnen de normen ligt. Vijverhandelaren zullen dit niet graag horen maar het is niet omdat er de laatste 15 jaar een boost is het "vijveren" dat er sinds dan produkten op de markt zijn om de waterhuishouding binnen de perken te houden. veel schommelingen kunnen bijgestuurd worden dmv natuurlijke produkten die veel voordeliger zijn voor de vijverhobbyist en afgeleiden zijn van hetgeen de viskwekers al jaren gebruiken.
veel geluk met de vijver
klompken
hallo,
alvast bedankt voor je reactie,
ik heb nu het meerderdeel van de zweefalgen weggekregen door met een nylonkous te werken en ik zie nu dat er redelijk wat groen op de bodem ligt. ik heb er al eens wat in zitten woelen om het van de grond te krijgen zodat de pomp het naar de filter zou pompen en het lijkt te werken. Zijn er nog andere methodes om het vuil van de bodem te krijgen zonder zo een dure stofzuiger te kopen ( waarvan ik de werking toch betwijfel )
hoe kan ik het nitraat wat doen zakken op een natruurlijke betaalbare manier ? zijn er anders nog tips die ik kan bebruiken ? er zitten ook wel een stuk of vijf krabbescheur planten en waterlelies in. Zouden deze er wat mee te maken hebben ?
de planten zijn zeker niet nadelig voor het nitraat in de vijver, integendeel zelfs:).
nitraat is het laatste wat vrijkomt bij de afvalverwerking door de bacterien in je vijver en filter. op zich is nitraat niet schadelijk voor vijver en vissen, nadeel is wel dat de algen een massa aan zuurstof verbruiken. hierdoor kan het zijn dat de bacterien het nitraat terug gaan omzetten in nitriet en stikstofgas. om dit te vermijden is het voldoende om ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof aanwezig is in de vijver.
omdat het de goede kant uitgaat met de algen zou ik enkel zuurstof bijvoegen dmv een luchtpompje met bruissteentje.
het water regelmatig controleren op schadelijke stoffen kan nooit geen kwaad (meten is weten).
ook hiervoor kan je normaal terecht in een vijverzaak, of je kan dit heel makkelijk zelf doen dmv strips. er zijn doosjes met strips op de markt waar je op een paar minuten de belangrijkste stoffen in je vijver kan meten. de beste tests worden verkocht bij het aquariummateriaal.
succes
klomken
hallo,
ik heb nu een soort van fontein gemaakt. zodat er meer zuurstof in de vjiver komt.
ik heb ook wat leidingwater bijgestoken. Ik twijfel om er even een stuk koper in te leggen. of toch het water op een stuk koper te laten stromen.
ik kan momenteel enkel maar de ph waarde meten. Ik ga eens kijken voor een beter meetstrookje voor de andere waarden.
ik hou je op de hoogte,
alvast bedankt voor de info
persoonlijk ben ik geen voorstander van koper te gebruiken in de vijver. velen gebruiken het echter wel omdat het de algengroei tegenhoud. omdat koper een "zwaar metaal" is ben ik toch voorzichtig om het te gebruiken in water waar het door de zuurstof oxideert.
klompken
hallo,
ik denk van het even te laten oxideren, totdat de algen weg zijn, om het dan vervolgens er terug uit te halen. Ik heb gehoord dat het schadelijk is op lange termijn. Het koper ligt ook niet in het water. het water dat uit de filter komt stroomt er op en komt dan terug in de vijver. De vissen kunnen dus niet rechtstreeks aan het koper komen. Als het maar de algengroei wat tegen kan houden dan ben ik al content.