The Pond Library

Vraag en Antwoord

terug plaatsen van ...
 




terug plaatsen van Koi in nieuwe vijver

12 Berichten
4 Gebruikers
0 Reactions
10.6 K Bekeken
pepee
(@pepee)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 30
Topic starter  

ik heb dit weekend mijn nieuwe vijver volledig gevuld en de filterlijnen opgestart. De vijver is 17 m2 en 2,5m diep met naastliggende plantenvijver van 4 m3 (is echter niet klaargeraakt want wegens de lage temp kan ik deze niet uit polyesteren). De eerste filterlijn is van gisteren operationeel = 2 x bodemdrain / ultrasieve / whisperflo / Ultrabead 60 / verwarming of UV / retour vijver . De tweede filterlijn = skimmer met zijdrain / 2de ultrasieve / plantenfilter is nu overbrugt / via waterval in vijver. De vijver is gedurende een periode van 1 week geleidelijk aan gevuld door het leidingswater te laten openketsen zodat het chloor uit het water vernevelt, ondertussen heb ik er eveneens 3 x 1 m3 water uit de quarantainebak in de vijver gelaten telkens wanneer ik aan waterverversing deed in de quarantaine bak. Ik heb rechtstreeks in de beadfilter bacterien (de hoeveelheid voor 25m3) geënt en in de vijver eveneens voor een volume van 25m3 - daarnaast ben ik eveneens dadelijk gestart met mijn traditionele zondaagse Perfect Stabel kuur - waar ik reeds meerdere jaren positieve resultaten mee heb. Omwille dat het nieuwe water maar 8°C was heb ik de verwarming reeds in werking gezet en heb vandaag reeds 13°C.

NU mijn vraag naar jullie toe : Kan ik mijn koi's ( 15 st van 30 à 40 cm) + 4 steurs (+/- 40 cm) reeds binnen een 2-tal weken in de vijver zetten want de quarantaine bak is een bovengronds zwembad van 20m3 en het water begint serieus af te koelen (8°C) ik vrees het ergste wanneer de nachten nog kouder gaan worden?

graag jullie mening

mvg,

pepee


   
Citeren
De Rie
(@de-rie)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 370
 

Je filter heeft koi nodig om op te starten,maar door de lage temp neemt dit veel meer tijd in beslag. 13° is nog te weinig om een filter goed op te starten.
Bacterien toevoegen aan een systeem waar geen vissen in zitten heeft geen nut want de bacterien hebben afvalstoffen nodig om zich te voeden. In een visloze vijver sterven zij als het ware van de honger.
Binnen 14 dagen 19 vissen in een nieuwe vijver plaatsen is vragen om problemen. ( als je de filter van het zwembad op de vijver kan zetten is er geen probleem) Doe het rustiger aan, begin met een paar vissen en bouw stillaan op. Maak de temperatuur van het vijverwater niet te warm anders is het temp verschil te groot. 5° verschil is voor mij wel de max.. Gelukkig gaat het van koud naar warm en niet andersom.
Controleer na het plaatsen van de vissen in de nieuwe vijver regelmatig de waterwaardes en stuur bij indien nodig. Met bijsturen bedoel ik water verversen en als de temp hoger is ook bacterien bijvoegen.
Geef ook niet te veel eten aan de vissen want dit geeft een extra belasting voor je nieuwe filter.


   
BeantwoordenCiteren
pepee
(@pepee)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 30
Topic starter  

Dank u voor het snelle advies.

Ik heb de waterwaardes gekontroleerd van de nieuwe vijver en van het zwembad. Buiten de hogere hardheid van de vijver is de rest in de vijver OK. Ik kan de drukfilter van het zwembad wel op de vijver zetten maar omdat je mij aanraad om langzaam aan de vissen van het zwembad over te zetten op de vijver dan komt het zwembad met de resterende vissen zonder filter te zitten ?

De enige oplossing welke dit dillema kan oplossen is de pomp van het drukvat in de vijver hangen, welke water via de drukfilter naar het zwembad pompt en dan via een zij-uitlaat van het zwembad het water terug laten lopen naar de vijver ? dan worden de vissen ook geleidelijk in het zwembad gewoon aan het vijverwater. Natuurlijk indien ze verkeerd reageren is het zwembadwater wel zijn huidig evenwicht kwijt.

Waarden :

Temp = 13°C
Ph = 8 à 8,5
KH = 12
GH = 25
NH4/NH3 = 0

graag hierover uw mening

mvg,

pepee


   
BeantwoordenCiteren
De Rie
(@de-rie)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 370
 

Dus als ik het goed begrijp zit er enkel en alleen een drukfilter op het zwembad ? Dat wil dus zeggen dat er geen biologisch filter op het zwembad staat aangesloten. Het heeft dus ook geen zin om deze filter aan te sluiten op de vijver.
Ik zou de vissen langzaamaan overplaatsen en de waterwaardes ( amo. en nitriet ) goed in de gaten houden en bijsturen indien nodig.
Begin bijvoorbeeld met 3 a4 vissen en plaats er om de week 1 a2 vissen bij.
Regelmatig water verversen en zeer spaarzaam voeren zullen de amonia- en nitrietpiek beperken. Maar ze komen er hoor daar kan je niet van tussenuit.
Regelmatig meten is de boodschap.
Gebruik ook zoveel mogelijk water uit het zwembad om de vijver te verversen.


   
BeantwoordenCiteren
pepee
(@pepee)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 30
Topic starter  

ik heb vandaag juist hetzelfde antwoord gekregen van een koihandelaar. Dus heb ik deze middag 3 van de kleinste kois in de vijver gezet. Indien deze het zondag goedmaken zet ik er telkens woensdag/zondag 2 vissen bij .

Ondertussen ververs ik de vijver met water uit het zwembad welke toch 2 maal per week waterverversing krijgt van 1000 L - door deze veelvuldige waterverversing kom ik met het drukvat aan goede waterwaarden, wel dien ik te melden dat de vissen maar 2 x per week eten krijgen. Dit principe pas ik reeds 3 maand toe op het zwembad en tot op heden nog geen enkel sterfgeval.

mvg,

pepee


   
BeantwoordenCiteren
De Rie
(@de-rie)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 370
 

Doe zo voort zou ik zeggen. 😉


   
BeantwoordenCiteren
timpie
(@timpie)
Lid
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 430
 

Hoi buurtgenoten 🙂
Naar mijn idee had je ook bij deze temperaturen de vijver ineens kunnen (gedeeltelijk) vullen met zowat al het water uit het zwembad, de vissen uiteraard ondertussen ook samen overplaatsen en dan drukfilter aansluiten op de nieuwe vijver. Zo krijgen de vissen 1 keer korte stress van het overzetten ipv het wekelijks scheppen en zien vertrekken of bijkomen van enkele soorgenoten met bijkomende stressmomenten. Tegelijk evt. enten met levende bacteriën (hoewel je drukfilter al een behoorlijk mooie enting levert), water regelmatig controleren en op regelmatige tijdstip water verversen. Na een paar weken kan je dan dit meer gaan spreiden.. ondertussen zoals jullie al aangaven spaarzaam voederen, beluchten, evt. zeoliet toepassen, opletten met temperatuurverschillen, ..
Waarschijnlijk heb je het ondertussen anders opgelost, dit maar om het alternatief eens aan te kaarten.
Je vijverinstallatie ziet in elk geval toppie uit als ik het zo lees..
Mvg, Tim


   
BeantwoordenCiteren
pepee
(@pepee)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 30
Topic starter  

goeieavond,

de vijver en filterinstallatie is nu reeds 17 dagen in werking en de vissen zijn dit weekend allemaal overgezet. De enting van bacteriën is wekelijks herhaalt en de waterwaardes worden om de 2 dagen gemeten. De temperatuur wordt op 14° C gehouden zodat ik de vissen toch nog om de 2 dagen kan voeden zodat ze toch nog krachten opdoen voor de winter. Vandaag de eerste stijgingingen in ammoniak en nitriet gemeten - wat te verwachten was. Ik ga nu dagelijks de nitriet en ammoniak-waardes opvolgen en dit weekend 10% water verversen. Dity weekend start eveneens de plantenfilter met de hogere watertemperatuur en afscherming van de planten van de wind hoop ik dat deze filterlijn nog in werking komt voor de winter. Mijn drukfilter van het zwembad is eveneens van dit weekend mee op de vijver gezet. Ik hoop zo toch alles onder kontrole te kunnen houden. In bijlage een foto van de vijver - weliswaar zonder randafwerking - en van de nog lege plantenfilter.

Hierbij de waterwaardes van vandaag :

PH = 8,3
GH = 23
KH = 12
ammonium = 0,5
ammoniak = 0,05
nitriet = 0,3

ik zal na het weekend nog eens de stand van zaken weergeven.

pepee

tot later

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
pepee
(@pepee)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 30
Topic starter  

nog wat foto's

pepee

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
timpie
(@timpie)
Lid
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 430
 

ik zou persoonlijk toch wat spaarzamer voederen.. als je nu nog plantjes wil op gang krijgen raad ik je waterkers aan. Temperatuur is nl. niet de enige voorwaarde voor groei, lichtduur en lichtsterkte spelen daar ook een zeer belangrijke rol in en daar wringt nu wat het schoentje.
mvg, Tim
ps. mooie foto's trouwens 😀


   
BeantwoordenCiteren
japanesekoi
(@japanesekoi)
Lid
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 34
 

Hoi,
Ik ben benieuwd naar je waterwaardes.
Hoe zit het nu met je nitriet?
Groeten,
Filip


   
BeantwoordenCiteren
pepee
(@pepee)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 30
Topic starter  

juist de volgende waardes gemeten - alles lijkt in orde. De voedingswijze is nog steeds zoals eerder vermeld. Ik heb wel de plantenfilter van zondag laatste in werking gezet en heb dan eveneens 10 % water ververst.

Ph = 8,2
temp = 12,3 ° C
GH = 21
KH = 11
NO2 = 0
NH4/NH3 = 0

mvg,
pepee


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.