The Pond Library

Vraag en Antwoord

te hoog bijna alles...
 
Notifications
Clear all
te hoog bijna alles in de quarantainebak

6 Posts
6 Users
0 Likes
6,880 Views
buurmanb
(@buurmanb)
New Member
Joined: 16 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Beste Mensen,

Wie kan me helpen?

Het zit zo; nu zo'n 6 weken geleden had ik mijn quarantainebak klaar, 1000 liter, 220 l filter met 3 kamers; 1 borstel, 2x matten.
1 week laten draaien met een 5000l pomp, bacterieen toegevoegd, alleen uv lamp ook aangezet, 9 watt, dom dom natuurlijk, maar volgens de koi dealers waar ik was geweest geen probleem, gewoon 1 of 2 vissen in zetten en dan komt het goed. Dus 2 vissen gekocht van ca 23 cm. Helemaal blij de eerste Koi. Maar na 6 dagen, ik meten en het ammoniak gehalte veel te hoog. Dus water verversen om de dag 30% en zo 4x gedaan. Inmiddels dus 8 dagen verder; ammoniak gehalte goed, maar het nitriet gehalte veel te hoog, dus weer water vervangen zowel vijver water (alle waardes ok 45M3) als leidingwater. Ook weer bacterien toegevoegd ca 1 liter in 2 weken. Maar geen suc-6. Je zou er zenuwachtig van worden. Maar dus na inmiddels 4,5 week nog geen suc6, dus toen de beslissing genomen om de vissen in de bak te plaatsen in de vijver.
Verder geen probleem ze doen het prima en zijn nu inmiddels met 6e en hebben veel plezier.

Echter de quarantainebak loopt gewoon door. Water van bestaande bak was nog maar tot 30% AANWEZIG. daarbij leidingwater gedaan 20% en vijverwater 10%. Bak dus 60% vol.
Nu de metingen na 6 weken: 8 PH, GH7, KH8, NH4/NH3 0, NO2 5mg/l, NO3 ca 35 .

Wat kan ik in gdsn doen om dit goed te krijgen. Ben binnenkort jarig en de kans op nieuwe koi is groot ! Help o ja er zit inmiddels al een 1,5 week zeoliet in , ca 3 netten.

mvg Bob Buurman
B&D:confused:


   
Quote
Kenzoo
(@kenzoo)
Trusted Member
Joined: 16 years ago
Posts: 55
 

8 PH, GH7, KH8, NH4/NH3 0, NO2 5mg/l, NO3 ca 35, dat valt nog mee toch? Juist nitraat ietsje te hoog, maar zolang het onder de 50 blijft geen probleem (of is dat bij vijvervissen anders dna aquariumvissen? )


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Hoi Bob,

Begrijp het probleem niet helemaal. Problemen met je quarantaine bak, terwijl de vissen in je vijver zitten?
Maar goed, indien je een filter opstart met bacterien, moet je ook aan de bacterien denken. Deze hebben ook voedsel nodig om te leven en te groeien. Indien men een nieuwe filter opstart en men heeft geen voeding voor de bacterien, zullen er dus nooit veel van komen. Tenslotte moet elk levend wezen eten om te leven.
Een quarantaine bak moet je de vissen ongeveer 3 a 4 weken in hebben, daarna verplaatsen naar je vijver. Dat het water niet in 1 x goed is, dat wil gewoon niet. Ook een nieuwe vijver moet je geduld bij hebben. Ook hier geldt; geduld is een schone zaak. Vaak willen we als koi liefhebber gelijk binnen een week de juiste waarde van ons water, en alles moet perfect zijn. Alleen......zo werkt het niet.
Ik weet niet of je er iets aan hebt gehad, mijn antwoord, maar ik wens je in ieder geval veel succes met je koi. En bedenk, het blijft een prachtige hobby.

Hokie


   
ReplyQuote
Bert.s
(@berts)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 211
 

die 5000 liter pomp op een 1000 liter quarantaine bak lijkt mij wel heel erg overdreven.
groet bert.s


   
ReplyQuote
Jacob83
(@jacob83)
Trusted Member
Joined: 16 years ago
Posts: 66
 

heb je je filterbak ook belucht ?Want je bacterien hebben lucht nodig..En ik weet niet eens of het wel verstandig is om een vijver op te starten met lage temperaturen, dan groeien je bacterien zowiezo langzamer.Beter had je hem van de zomer kunnen maken.


   
ReplyQuote
Tijger Stef
(@tijger-stef)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 6
 

Ik denk, plaats ook ff berichtje voor de fun.

Naar mijn idee krijgen de bacteriën de kans niet om het water te zuiveren. 5000 liter op 1000 liter gaat niet echt werken.Of je moet al een 10000 liter filter hebben? dan klopt de verhouding wel. Ik zou eens een klein pompje proberen. Stroomt ook alles rustig door de matten en krijgt het ook een kans om te filteren.

Greetzzzzz


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.