The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Algen aan wand van vijver

9 Berichten
5 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
4,866 Bekeken
(@daveke)
New Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Hallo,

Ik heb nu sinds een half jaar me vijver draaiende.
De vijver is 4x2 en 1,5m diep. Ik heb een biotec filter, 37wat UV-lamp en een zuurstofpomp.
De vijverbezetting is 9 koi van 20-30 cm, 1 koi van 40cm en 1 albino-steur van 30cm.
Ik heb geen enkele plant in de vijver.

Het water zelf is kraakhelder en ben ik heel tevreden over. Echter aan de vijverwanden begint zich een flinke groene smurrie te vormen. Ik neem aan dat dit algen zijn.
Is er iets om deze algengroei enigzins in toom te houden? Dat de wanden groen zijn vind ik niet erg, maar het wordt steeds dikker.

Zijn hier algeneters voor geschikt en zo ja welke? of heeft iemand nog andere tips?

Alvast bedankt.

Gr,
Dave


   
Citeren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 730
 

Hoi Dave,

Betreft het hier draadalg of iets anders???? Voor draadalg zijn er produkten genoeg in de handel, anderen hebben baat bij bv graskarper, of andere algeneters. Meestal moet je dan meerdere aanschaffen, want 1 vis houdt je vijver niet schoon van draadalg.
Heb zelf een 20 kuubs vijver met 18 koi, zonder planten. Ik gebruik alg-stop. Dit is een produkt op fruitzuren. Niet schadelijk voor de vissen (je kunt het zelf ook even proeven) en de draadalgen worden afgebroken en afgevoerd naar je filtersysteem.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
(@kikkertje)
Active Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 12
 

hoi Daveke,

je kunt met een schone wc borstel deze draadalgen heel makkelijk weghalen, zo hoef je geen middelen in je vijver te doen , gewoon er langs halen met een draaiende beweging(als het veel is) , en alles blijft er aan vast plakken,

groet , kikkertje


   
BeantwoordenCiteren
(@jaccoh)
Eminent Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 46
 

Je hebt vissen in de vijver en zorgen voor afval stoffen. Die worden uiteindelijk omgezet in nitraten. En daar leven algen en planten van. Misschien is je filter wel te klein (gokje). Tja waterplanten in een koivijver is lastig. Misschien nog een planten/moeras filter erbij


   
BeantwoordenCiteren
(@jacob83)
Trusted Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 72
 

een plantenfilter doet wonderen idd, ik heb bijna hetzelfde at jij hebt ook koi vijver en krijg ook groene alg tegen de wand...

volgende zomer komt er hier een plantenfilter


   
BeantwoordenCiteren
(@daveke)
New Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Bedankt voor de tips. Ik ben er gisteren achter gekomen dat me UV-lamp kapot was. Heb deze nu vervangen. Wellicht dat het hier ook iets mee te maken heeft gehad.


   
BeantwoordenCiteren
(@kikkertje)
Active Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 12
 

hoi Daveke,

voor zweefalgen zal die lamp zeker werken , maar voor de draadalg niet , die komt niet bij de lamp langs , en kan dus ook niet kapot gaan er door , ja het is taai spul draadalg , maar als het goed is des te ouder je vijver is des te minder je er alst van hebt , wordt gezegt ,

groet kikkertje:D


   
BeantwoordenCiteren
(@jacob83)
Trusted Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 72
 

volgens mij zijn draadalgen helemaal niet zo erg voor je vijver, ik heb ze zelf minder omdat mijn vijver voor 90 % in de schaduw ligt.

maar als je een bak tussen je filter en je vijver maakt met een bult ( geschikte ) planten erin dan zal je merken dat je haast geen algen meer hebt.

Want die halen alle voedingstoffen uit t water die de algen nodig hebben


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 730
 

Hoi,

Heb zelf wel last van draadalg, maar daar gebruik ik iets voor. Mijn vijver ligt voor 80% in de zon. Tenminste in de zomer. Mijn buurvrouw haar vijver ligt geheel in de schaduw, maar heeft draadalgen van wel 60 cm lengte erin. Dus ook een vijver in de schaduw heeft last van draadalg.
Draadalgen in de vijver is trouwens een teken van een gezonde vijver. We willen als vis liefhebber ze echter niet. Ook een vijver die er al jaren ligt kan last van draadalg hebben. Alles hangt gewoon van de biologische toestand van je vijver af. Verder komen daar de veranderingen bij, die je vaak aanbrengt ook bij. Bv visbezetting, verandering van plantenvijver(filter), een overkapping (schaduw), snoeiwerk van bomen (meer zon). Alles heeft gewoon invloed. Het belangrijkste is gewoon stap voor stap alles na te lopen en kijken of alles werkt, de waarden van het water goed zijn en vervolgens pas handelen.

Hokie


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.