Hallo,
Ik heb nu sinds een half jaar me vijver draaiende.
De vijver is 4x2 en 1,5m diep. Ik heb een biotec filter, 37wat UV-lamp en een zuurstofpomp.
De vijverbezetting is 9 koi van 20-30 cm, 1 koi van 40cm en 1 albino-steur van 30cm.
Ik heb geen enkele plant in de vijver.
Het water zelf is kraakhelder en ben ik heel tevreden over. Echter aan de vijverwanden begint zich een flinke groene smurrie te vormen. Ik neem aan dat dit algen zijn.
Is er iets om deze algengroei enigzins in toom te houden? Dat de wanden groen zijn vind ik niet erg, maar het wordt steeds dikker.
Zijn hier algeneters voor geschikt en zo ja welke? of heeft iemand nog andere tips?
Alvast bedankt.
Gr,
Dave
Hoi Dave,
Betreft het hier draadalg of iets anders???? Voor draadalg zijn er produkten genoeg in de handel, anderen hebben baat bij bv graskarper, of andere algeneters. Meestal moet je dan meerdere aanschaffen, want 1 vis houdt je vijver niet schoon van draadalg.
Heb zelf een 20 kuubs vijver met 18 koi, zonder planten. Ik gebruik alg-stop. Dit is een produkt op fruitzuren. Niet schadelijk voor de vissen (je kunt het zelf ook even proeven) en de draadalgen worden afgebroken en afgevoerd naar je filtersysteem.
Hokie
hoi Daveke,
je kunt met een schone wc borstel deze draadalgen heel makkelijk weghalen, zo hoef je geen middelen in je vijver te doen , gewoon er langs halen met een draaiende beweging(als het veel is) , en alles blijft er aan vast plakken,
groet , kikkertje
Je hebt vissen in de vijver en zorgen voor afval stoffen. Die worden uiteindelijk omgezet in nitraten. En daar leven algen en planten van. Misschien is je filter wel te klein (gokje). Tja waterplanten in een koivijver is lastig. Misschien nog een planten/moeras filter erbij
een plantenfilter doet wonderen idd, ik heb bijna hetzelfde at jij hebt ook koi vijver en krijg ook groene alg tegen de wand...
volgende zomer komt er hier een plantenfilter
Bedankt voor de tips. Ik ben er gisteren achter gekomen dat me UV-lamp kapot was. Heb deze nu vervangen. Wellicht dat het hier ook iets mee te maken heeft gehad.
hoi Daveke,
voor zweefalgen zal die lamp zeker werken , maar voor de draadalg niet , die komt niet bij de lamp langs , en kan dus ook niet kapot gaan er door , ja het is taai spul draadalg , maar als het goed is des te ouder je vijver is des te minder je er alst van hebt , wordt gezegt ,
groet kikkertje:D
volgens mij zijn draadalgen helemaal niet zo erg voor je vijver, ik heb ze zelf minder omdat mijn vijver voor 90 % in de schaduw ligt.
maar als je een bak tussen je filter en je vijver maakt met een bult ( geschikte ) planten erin dan zal je merken dat je haast geen algen meer hebt.
Want die halen alle voedingstoffen uit t water die de algen nodig hebben
Hoi,
Heb zelf wel last van draadalg, maar daar gebruik ik iets voor. Mijn vijver ligt voor 80% in de zon. Tenminste in de zomer. Mijn buurvrouw haar vijver ligt geheel in de schaduw, maar heeft draadalgen van wel 60 cm lengte erin. Dus ook een vijver in de schaduw heeft last van draadalg.
Draadalgen in de vijver is trouwens een teken van een gezonde vijver. We willen als vis liefhebber ze echter niet. Ook een vijver die er al jaren ligt kan last van draadalg hebben. Alles hangt gewoon van de biologische toestand van je vijver af. Verder komen daar de veranderingen bij, die je vaak aanbrengt ook bij. Bv visbezetting, verandering van plantenvijver(filter), een overkapping (schaduw), snoeiwerk van bomen (meer zon). Alles heeft gewoon invloed. Het belangrijkste is gewoon stap voor stap alles na te lopen en kijken of alles werkt, de waarden van het water goed zijn en vervolgens pas handelen.
Hokie