Hoi,
Ik heb even nog een vraagje over bacteriën. Ik heb enkele grote steuren in mij vijver zitten die dus ok veel afval produceren.
Ik neem aan dat na verloop van tijd het substraat op de bodem zal verzadigen van al die afvalstoffen. (Mijn vijver en water waardes zijn oke)
Nu is mijn vraag wat doet b.v Bacta-Pur® Sludgebusters. Helpt dit om de bodem te reinigen en zo ja voeg ik dan alleen maar bacteriën toe of voeg ik ook allerlij chemicaliën toe aan mijn vijver? En heeft het nut om preventief zoiets toe te voegen?
Hoi,
Ik neem aan dat na verloop van tijd het substraat op de bodem zal verzadigen van al die afvalstoffen. (Mijn vijver en water waardes zijn oke)
Waarschijnlijk, maar dat is afhankelijk van het substraat. In en onder een laag gletsjer substraat of keien zal zich inderdaad een pak organisch bezinksel verzamelen omdat de vissen het substraat niet volledig omwoelen. In een dunne laag LITHAQUA of iets dergelijks gebeurt dat niet, juist omdat de vissen het volledig kunnen omwoelen.
Nu is mijn vraag wat doet b.v Bacta-Pur® Sludgebusters. Helpt dit om de bodem te reinigen
Ja, absoluut. Het zijn heterotrofe bacteriën die organisch afval (vast en opgelost) afbreken.
en zo ja voeg ik dan alleen maar bacteriën toe of voeg ik ook allerlij chemicaliën toe aan mijn vijver?
Je voegt enkel bacteriën toe. Geen chemicaliën.
En heeft het nut om preventief zoiets toe te voegen?[
In feite niet. Het volstaat een of twee maal per jaar (begin en einde van het vijverseizoen) een behandeling uit te voeren met Bacta-Pur® Sludgebusters. Gebruik de rest van het jaar Bacta-Pur® KLEAR en/of PRO-100. Gebruik ook NUTRIPAK om de mineralen en sporenelementen in hjet water op peil te houden (tenzij er LITHAQUA ligt op de bodem).
M.v.g.
Henri bedankt voor je snelle reactie, ik heb wel LITHAQUA in mijn filter zitten. Maar om dit op de hele bodem van de vijver te stroien vindt ik wel een duur geintje.
Litahqua bestaat ook in zakken van 25 kg en dat is merkelijk goedkoper dan in emmers van 10 kg. Wat is de oppervklakte van het gedeelte van uw vijver waar substraat ligt?
M.v.g.
De oppervlakkte op de bodem is ongeveer 10 m2.
Met een emmer van 10 kg dekt men ongeveer 3 m2. Voor 10 m2 heb je dus 3 emmers nodig. Een zak van 25 kg is ook voldoende.
M.v.g
Henri, wat kost zo,n emmer ongeveer?
Beste Stefan,
Ik beantwoord je vraag via een direct mailtje.
M.v.g.
Originally posted by kasters
wat kost zo,n emmer ongeveer?
In een foldertje van Ecostyle dat ik van de week bij een tuincentrum
heb meegenomen wordt een zak Maerl koraalalgenkalk, dezelfde
grondstof als van Lithaqua, aangeboden van 20 kg grit
voor de prijs van 10,50 Euro (=13,12 Euro voor 25 kg)
Vijverdiscount.nl biedt 25 kg Lithaqua aan voor 36 Euro.....
Gewoon namen en rugnummers noemen...... toch?
Groet, Arthur.
Arthur,
Uw afkeer voor het merk Bacta-Pur® moet u ongetwijfeld een maagzweer geven. Er zijn inderdaad producten op de markt die goedkoper zijn dan Bacta-Pur®. Zo zijn in de handel er ook dure wijnen en goedkope wijnen.
Door uw bekrompenheid en onwetendheid zijn uw argumenten dikwijls onjuist en soms gevaarlijk. Het is zo flagrant dat ik voortaan de moeite niet meer zal doen om op uw berichten te reageren
Lees nog eens aandachtig alle artikels van Tim Hovanec vooraleer nog meer onwaarheden te verkondigen over nitrificatie en nitrificerende bacteriën. Raadpleeg ook andere auteurs over vijvers en filtratie. "Little knowledge is dangerous."
Originally posted by henri ringer
Er zijn inderdaad producten op de markt die goedkoper zijn dan Bacta-Pur®. Zo zijn in de handel er ook dure wijnen en goedkope wijnen.
Als wijnliefhebber kan ik dat beamen maar ook PROEVEN.
Maar wijn uit hetzelfde vat in flessen verkopen met verschillend etiketten en de prijs van de een 3 x zo hoog maken als de andere....... van mij mag dat hoor, maar wat niet mag is zeggen
dat diezelfde wijn met het goedkope etiket die de buurman verkoopt wel eens slecht voor je gezondheid kan zijn en zelf
precies dezelfde wijn, maar met een 3x zo duur etiket aanprijzen
als gezondheidsdrank. Dat was wat hier gebeurde Henri.
Ik adviseerde in dat 'bacteriendraadje' wat maerl toe te voegen
en het ging daar niet over Lithaqua maar jij probeerde dat product, volledig te diskwalificeren terwijl je zelf uiteraard beter weet, of zou kunnen weten!!
Ik vind het ook onbegrijpelijk dat een leverancier hier
zomaar zijn producten quasi-onpartijdig mag aanprijzen.
Groet, Arthur.
Hoi,
Ik wil hier geen roet in het eten gooien maar ik gebruik coccoliethenkrijt voor op de bodem van mijn koivijver. Dat is ook een soortgelijk produkt. Heel goedkoop (zak van 25 kg nog geen 10 euro denk ik) en ik ben een tevreden gebruiker. 1 keer in de maand een hoeveelheid over de bodem strooien (wordt in korreltjes van +/- 5 mm gefabriceerd die dan in het water open breken en waarna de fijne deeltjes zich dan verspreiden) geeft mij wel een paar dagen een witte (troebele) schijn maar die verdwijnt geheel. Mijn hardheid blijft op peil (hoewel ik het daar niet voor doe, de oplosbaarheid is 0.96%) en ik heb een fijn substraat op de bodem dat een groot oppervlak biedt om het slib zo veel mogelijk op te ruimen. Coccoliethenkrijt is een poreus calciumcarbonaat-gesteente. Met een gemiddelde korreldiameter van 40µm is de oppervlakte van 1g krijt +/- 2.5 m2.
vriendelijke groeten, timpie
Originally posted by Wahdagie
Ik vind het ook onbegrijpelijk dat een leverancier hier
zomaar zijn producten quasi-onpartijdig mag aanprijzen.
Groet, Arthur.
Hoi,
Even de bal in het andere kamp gooien 😉
Naar mijn mening vind ik het ook zeer gewaardeerd dat Henri hier, naast menig vijveraar uitleg geven betreffende de biologie van de vijver, zijn produkten kan en wil verdedigen. Ik bedoel dat hij zich niet wil verstoppen achter een stukje commerciele tekst op een brochure. Dat schept vertrouwen vind ik (zolang hetgene verteld wordt mij reeël in de oren klinkt) en als ik bacteriën zou toevoegen weet ik dan ook al te kiezen voor bacta-pur.
Misschien een tip voor andere fabricanten?
mvg, Timpie
ps. o wee als het hier maar geen commercieel forum wordt 🙂
Het forum is als webmaster het moeilijkste onderdeel van de site. Ik moet er wellicht geen tekening bijmaken waarom.
Als een bezoeker (zoals hier kasters) een rechtstreekse vraag stelt over een product van een bepaalde leverancier dan heeft die leverancier het recht hierop in te gaan denk ik toch. Andere leveranciers mogen ook rechtstreekse vragen over hun product beantwoorden trouwens. Dat is zeker niet het alleenrecht van Henri Ringer.
De informatieve support die Henri Ringer levert aan dit forum vind ik goed voor de bezoekers. Iemand uit de business die iets weet te vertellen over de biologie in de vijver. Het brengt handel en hobby samen. Elke leverancier mag dat trouwens doen zolang het maar een informatieve waarde heeft voor de bezoekers.
Wat ik echter in de gaten hou is het afbreken van producten zonder enige reden of bewijs. Uiteraard gaan mensen soms op zoek naar alternatieven of goedkopere middelen. Dat is niet te vermijden maar producten de grond inboren gaat dan weer te ver ook al bedoelt men het goed. We hebben dat recht niet.
Dus niet volledig eens met je mening beste Wahdagie
Moeilijk debat hoor maar we komen er wel uit.
Originally posted by Webmaster
Wat ik echter in de gaten hou is het afbreken van producten zonder enige reden of bewijs.
Ik respecteer vanzelfsprekend de regels van het huis! Waar ik
in deze discussie producten afbreek ontgaat me. Integendeel,
ik adviseerde ook een maerl-product net als Henri, maar wel een
concurrend middel, waar niets mis mee is, naar mijn mening.
Henri kraakte dat product wel af omdat dat verontreinigd zou
kunnen zijn met schadelijke organismen, wat volstrekt niet aan
de orde is. Dat heb ik laten zien middels de mails.
Is hier sprake van een misverstand, Webmaster?
Groet, Arthur.
Was zeker niet naar u persoonlijk bedoelt Wahdagie dat je producten zou afbreken hoor. Ik bedoelde dat eerder algemeen.
Ik deel wel niet je menng i.v.m. dat een leverancier hier zijn producten quasi-onpartijdig mag aanprijzen want dat is niet zo.
Een fabrikant mag zijn product verdedigen als dit misprijst zou worden op dit forum. dat is z'n volste recht.
Een fabrikant mag antwoorden op vragen over zijn product.
Een fabrikant mag actief deelnemen aan de gesprekken op voorwaarde dat de bezoeker er iets informatief kan uithalen.
Een fabrikant mag (moet) zijn berichten ondertekenen met zijn naam, functie en contactadres (email of site).
Ik zou persoonlijk liever hebben dat meer fabrikanten zich zouden bezig houden om de contacten met de hobbyisten te onderhouden via dit forum en dat kan best voor mij zolang het maar netjes blijft. Daar stuur ik op aan.
Ga me ook even moeien 🙂
Wel ik vind dat Arthur gelijk heeft Bacta-pur
is vrij duur en zijn andere concurrerende middelen
te koop die veel goedkoper zijn en even goed!!
Zoals me de wijn! en vind dat Henri dat nu eenmaal moet leren aanvaarden.