The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
algen

7 Berichten
4 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
4,141 Bekeken
 Beja
(@beja)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 12
Topic starter  

Hoi .

Mijn vijver zit weer eens vol met algen , als ik water uit de vijver haal is deze kris helder maar mijn plante mandjes liggen vol groenen troep .
Ook het vijver folie zit er onder ,Heb water waarden laten bepalen KH 6 ,GH 9 en PH 8 deze waarden zijn allemaal prima . Ik ben dus bang dat mn planten straks niet op gang komen , vorig jaar heb ik ook heel veel problemen gehad met mijn water lelie geen knop er in gehad .
Heb een hele grote zuurstof plant op de bodem Pomp de hele winter aan gelaten .
Ook heb ik inmiddels pomp en fliterbak schoon gemaakt .
Maar wat is nu handig alvast algen gaan bestrijden of niet ??
Maérl er in doen ?
Of gewoon alles nog even afwachten ?

Gr Bea


   
Citeren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 730
 

Gewoon afwachten. Ligt je vijver misschien in de zon? De afgelopen weken hebben we (ondanks de winter) toch wel veel zonne-uren gehad. Door de zon gaan je algen groeien. Gewoon laten gaan, als het warmer wordt en je vijver komt op gang, bekijk het dan nog eens. Door Maerl ga je de hardheid verhogen, wat ook niet goed is voor je vijverplanten.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
(@proosje)
Estimable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 249
 

Hoi,

Ook bij mij valt het op, dat we met deze toch strenge winter, vrij veel draad algen in onze vijver bespeuren. Mijn vijver komt nog maar voor 25% in de volle zon.
Het lijkt gewoon dat ondanks de koude de draadalgen zijn blijven groeien.
Ik denk vooral afwachten en zien hoe de vijver reageert op hogere temperaturen.

Grtzs Patrick


   
BeantwoordenCiteren
(@christine)
Eminent Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 30
 

Wanneer mag je eigenlijk beginnen met het verwijderen van de algen? Is er een bepaalde temperatuur voor nodig? Vinden de vissen hier ook voedsel in tijdens de koude?


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 730
 

Ja,

koi eten ook algen op. Bij mij in de vijver kun je "graasplekken" zien. Is gewoon kaal gegeten door de koi. Aangezien de temp het niet toelaat om ze te voeren, zullen ze zichzelf moeten behelpen.
Verwijder daarom de algen niet en laat ze zitten. Wacht het voorjaar af en kijk dan wat nodig is.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
 Beja
(@beja)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 12
Topic starter  

hoi

Mijn vijver ligt idd in de zon ik zal het allemaal afwachten hoewel dat wl heel moeilijk is want je wilt natuurlijk een mooie schone vijver en geen lelijke algen .
Ik heb het idee dat het al wat beter word ik ga eind april het water weer laten contoleren.
Waarom mag je de vissen nog nie voeren ??
Ik ben al weer begon te voeren wel voer met wat extra vitamine s zo dat de vis weer wat aan kan strekken.
Ik doe dit op advies van een vijver kenner bij een tuin centrum.
Wij hebben namelijk twee vissen (windes ) die als ze snel zwemmen een kromme rug hebben , ik heb me door de kenner laten vertellen dat dat een gebrek aan vitamine is de vis gaat er niet dood aan is er ook niet ziek van maar tis raar gezcht .Dus ik voer al weer en alles gaat binne paar minuten op .

Gr Bea


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 730
 

Hoi,
weet niet wat voor vissen je in de vijver hebt, maar de temperatuur van het water is nog te koud voor de vissen om het voedsel te kunnen verteren. Heb je bv koi, dan is de kans groot dat ze last van obstipatie krijgen. Hier kunnen ze aan dood gaan.

Wat betreft de windes, die staan bekend om het feit dat hier een kromming kan optreden. Deze vissoort is hierom bekend. Zal waarschijnlijk wel in de genen zitten, want in bijna iedere vijver met windes vind je kromme exemplaren. Kan me dus niet voorstellen dat het een vitaminegebrek is. Dan zouden dus alle eigenaren van windes het verkeerd doen. Meestal zijn het maar 1 tot 3 exemplaren in een groep die het hebben. Bij vitaminegebrek zou het aantal veel hoger liggen.

Hokie


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.