Hallo ,
Ik heb een probleem, in de zomer (juli)had ik toch wel iedere dag 2 a 3 vissen dood van de 50. Water was in orde ik dacht dat het aan een zuurstof tekort kwam. Pomp draait dag en nacht, en heb ik zuurstof bollen 2 stuks in het water liggen. Het is opgehouden nadat ik nog 10 vissen overhad, wel had ik een produkt (Tetra Pond MediFin) in het water gedaan om een eventuele ziekte te kunnen stabiliseren.
Nieuwe vissen gekocht na 6 weken in augustus, nu begint sinds de eerste week van december weer hetzelfde, iedere dag 2 vissen dood. Ik heb het water laten testen en dit is in orde. Kan niet meer verbeterd worden. Ook nu weer hetzelfde produkt toegepast. ik begin te denken dat er iets naar mijn vijver is ingegooid 3 maanden niets aan de hand.
Nu heb ik wel veel last van draadalgen en de steurs kunnen daar niet tegen, vanaf de zomer tot nu moet ik vrijwel iedere dag de steurs ontdoen van de alg. Is er een ziekte onder de vissen, of is dit stress alle nieuwe vissen sterven nu. ik jaag niet achter de vissen. Nu is het winter en wil ik niet iedere keer in het water voor de steurs, en hebben alle vissen toch rust nodig.
Heeft iemand een verklaring of oplossing.
De vijverhandelaar wil mij een apparaat verkopen van 150,- om de vijver vrij te maken van draad alg.
alvast bedankt
Daelim
Ik zou toch eens een vissendokter raadplegen,vermoedlijk heb je een overdraagbare ziekte in de vijver.
Indien u geen vissendokter kent stuur me een mailtje,ik kan u wel een adres geven.
Marcvb heeft gelijk. Zieke en dode vissen laat je best onderzoeken voor virusen en bacteriën door een bekwame visdokter. Volg geen consultaties op afstand.
Wie beweert dat het water niet beter kan worden en waarop is die bevestiging gebaseerd? Stuur mij a.u.b. de volledige analyse van het water vooraleer gij nog meer scheikundige producten en/of medicatie in het water doet. Algen zijn een duidelijk teken dat uw waterzuivering niet goed werkt. Koop dat antialgen apparaat voorlopig maar niet want dat lost niets op.
M.v.g.
Je zou wel eens met het herpes virus te maken kunnen hebben. Binnen kort hier op deze site meer over.
Hoi vijver vrienden,
het water is door 2 vijver centra's gekontroleerd, ook is het water door de vissen dokter gecontroleerd. en het zuurstof in het water is gemeten dit was goed.
Er zijn vier vissen door de vissendokter onderzocht, twee nog zeer goed uitziende vissen en twee die ik apart heb gezet. Het onderzoek leverde op dat de vissen Costia en Hexamita bezaten.
Na behandeling zijn tot nu toe nog vissen gestorven, in totaal 30 vissen die ik heb moeten opruimen. Ik ben een leek op dit gebied maar moet zeggen dat de costia meer overeen komt dan de hexamita. Van alle vissen die dood zijn kon ik geen wonde ontdekken, de vissen waren vuurrood aan kieuwen en andere delen van het lichaam en het hoofd. En voelde ze slijm achtig aan nu zitten er nog 2 apart bij de donkere vis zie je dit zeer goed.
De meeste vissen die dood zijn zijn goudvissen en chibunken.
De steurs leven nog en de goudwindes.
Ik denk dat ik weet wat de oorzaak is en dat de eende????? van mijn gebuur hiervan de schuldige zijn, deze hebben in de zomer in de vijver gezeten en vlak voor de winter. Zeker weten doe ik het niet.
Ik ga nu een onzekere tijd tegemoet en wil ik dit niet meer nog eens meemaken.
Wat kan ik periodiek doen zodat eventuele parasieten of ziektes zich niet meer aan de vissen begeven.
Tevens wil ik iedereen bedanken die zich het lot van mijn vissen hebben aangetrokken, hebben gereageerd en ondersteunt.
Daelim
Beste Daelim,
Nu ken je de oorzaak van de sterfte: EENDEN. Het zijn zeer grote vevuilers (door hun uitwerpselen) en zij transporteren alle mogelijke ziektes van van de ene vijver naar de andere. Uw beste bescherming is pro-biotica: bescherm uw vissen door uw vijver over te bevolken met nuttige bacteriën zodanig dat de pathogene kiemen geen kans krijgen tot ontwikkeling. Ook uw vissen moeten imuniteit ontwikkelen, maar door overmatig gebruik van chemicaliën en antibiotica werk je dat radicaal tegen. Ik weet niet wat er in uw vijver is gebruikt, en dit is bij u misschien niet van toepassing, maar het is een algemene regel. Neem rechtsreeks contact met mij indien er interesse is om het onderwerp verder te bespreken.
Vrolijke feesten,
Henri sprak over het begrip pro-biotica. Binnenkort publiceren we op deze site een heel uitgebreid artikel over pro-biotica.
Toch wil ik dit nog ter sprake brengen.
Van het probleem en ziekte is er nogaltijd geen bevredigend antwoord. In mijn oproep vraag ik wat ik kan doen om hiermee niet meer gekonfronteerd te worden. Chemicaliën en antibiotica zijn uit den boze. Iedere hobby kost geld, maar als je geld uitgeeft en het helpt niet dan is dit geld weggooien. Toch zijn er produkten in de handel en wordt beweerd dat het werkt en geen schade berokkend aan de nog levende vis en de zieke vis herstelt. Mooi niet????
Er is nog geen enkel iemand die garandeerd welke produkten helemaal niet werken, en die wel werken. De produkten die garandeerd wel werken waarom worden deze dan niet vermeld om ziektes te voorkomen. Zijn dit dan geen chemicaliën of antibiotica.
En waarom zijn de produkten dan nog in de handel verkrijgbaar wanneer deze schadellijk zijn voor de vissen.
Natuurlijk is niet iedere vijver hetzelfde, en is mijn kennis over ziektes van de vis seeroo, van daar ik ook een oproep heb geplaatst.
Plaats dan een forum op de site van bevindingen op produkten van fabrikant en leverancier die wel, of niet ,goed worden bevonden en produkten die worden aangeraden en wel degelijk werken.
Daelim
Beste Daelin,
Ik begrijp uw standpunt en ook andere lezers van dit berichtenbord zijn met hetzelfde probleem verveeld. Welke producten zijn nu goed en welke zijn schadelijk?
Het is inderdaad jammer te betreuren dat er producten op de markt zijn die schadelijk zijn en die niet doen wat er voorgesteld wordt. Dit is niet alleen in deze hobby zo, ook andere hobby zitten met dit probleem.
Waarom zijn deze producten dan nog op de markt te verkrijgen? Dat is nu éénmaal de vrije markt economie. Een controlepunt voor producten te testen alvorens op de markt te brengen zou ook wel nuttig zijn. Dat is het probleem, de markt is open en de controle is nihil. Nu ben ik er niet allemaal van op de hoogte hoor. Ik bekijk het ook uit het oog van de hobbyist.
Nu vraagt u zich misschien af waarom The Pond Library geen bevindingen van producten op de site zet die wel goed en niet goed zijn.
We zouden het graag doen maar we kunnen en mogen het nu éénmaal niet doen. We kennen ook niet alle producten en we kunnen ze ook niet aan een labo test onderwerpen.
We mogen nu éénmaal geen fabrikant in diskrediet brengen. Het is niet de eerste site die zijn forum via een gerechtelijke procedure moet sluiten. Begrijpt u? Ook al is deze site één van de bekendste en meest waardevolle vijversites, wie zijn wij om te beoordelen over producten van anderen? We moeten hiermee heel voorzichtig omspringen want iedereen kan deze site bekijken over geheel de wereld.
Is het dan hopeloos? Neen toch niet. U vroeg voor een forum voor bevindingen van producten. Wel eigenlijk hebben we dit al U kunt discuteren over producten in het producten forum op deze site.
Dit berichtenbord is voor iedereen toegankelijk, fabrikanten kunnen zichzelf verdedigen mochten er negatieve ervaringen zijn met hun producten.
Praat er gewoon over in het producten forum met andere lezers, welke producten zij gebruiken enz en u komt het op deze manier ook te weten en wij van The Pond Library houden een speciaal oogje op dit forum maar we kunnen en mogen gewoon niet verkondigen product A goed – product B slecht ook al zouden we het graag doen. Het zou de hobby heel wat beter maken.
The Pond Library moet nu éénmaal neutraal blijven ook in deze materie.
Het berichtenbord kan uitkomst bieden.
Volgens de symptomen die jij beschrijft is dit herpes. Daar is echter tot heden niets tegen te doen. Wat de producten betreft, is dit al meerder malen een discussie geweest. Maar preventief iets doen dat er geen ziektes in uw vijver komen is niet de oplossing.
Een voorbeeld:
Stel je zou preventief werken met FMC, om ziektes te voorkomen. Wel, als er dan toch een ziekte uit zou breken in uw vijver, wat dus altijd nog zou kunnen, dan moet je over gaan naar een zwaardere dosis FMC of zwaarder medicijn om die ziekte te bestrijden die misschien kon verholpen worden met FMC.
Ik ben dus geen voorstander van preventief behandelen van een vijver.
Beste Eric,
Ik heb zeer veel respect voor uw kennis van vissen en ziektes, maar ik kan maar niet begrijpen hoe gij, zonder een vis gezien te hebben (laat staan microscopisch onderzocht), een diagnose kunt stellen dat het om herpes gaat. Uw diagnose is misschien juist, maar dat neemt niet weg dat ik vind dat gij risico's neemt.
Preventieve behandeling betekent helemaal niet dat men FMC of andere ontsmetting moet gaan gebruiken. Preventie betekent:
- vijver beschermen tegen vogels en andere besmettingsbronnen
- nieuwe vissen in quarantaine plaatsen
- efficiënte biologische zuivering
- waterkwaliteit onder controle houden
- efficiënte voeding
- zo weinig mogelijk scheikundige producten in de vijver
- pro-biotica (alles behalve antibiotica, chemie en ontsmetting; later meer hierover)
Zieke vissen moeten behandeld worden in een aparte bak.
Prettige feesten,
Oké dit is precies wat ik wil,
Het kan toch geen kwaad om preventief te behandelen.
voorkomen is beter dan genezen, kan er over mee spreken.
Men kleed zich in de winter toch ook voor het barre weer? doe je dit niet dan loop je het risico verkouden te worden.
Welke middelen zijn er om preventief het water te controleren.
waar je dus alles kunt uithalen, de ph, kh, ammonnia, nitriet,
enz, welke waarde wordt aanbevolen.
Welke bacteriën toevoegen éénmalig of periodiek voor het wel en wee van de vis zodat ook hij zich lekker in zijn schubjes voelt.
Nu zou mijn biotoop niet in orde zijn, maar wil er wel voor zorgen dat er een biologisch evenwicht in komt.
MVG
Daelim
Beste Daelim,
Uw taal hoor en lees ik graag. Natuurlijke preventie is veel veiliger dan alle chemische producten die op de markt te verkrijgen zijn.
Eenden vervuilen vijvers met hun uitwerpselen en dragen virusen en bacteriën over van de ene vijver naar de andere. Daartegen is weinig te doen behalve de vijver proberen af te afschermen voor eenden.
Vissen bouwen een natuurlijke weerstand op tegen ziekte (net zoals wij). Enkel gezonde vissen kunnen weerstand opbouwen, maar in een bijna steriele omgeving gaat dat niet (overmatig gebruik van ontsmetting en antibiotica. vijvers met te veel ozon). Vissen onder stress of die in water van slechte kwaliteit leven blijven gevoelig voor besmetting.
Nieuw aangekochte vissen zijn soms besmet. De handelaar weet het vaak zelf niet en kan er trouwens weinig aan doen, tenzij nieuwe vissen gedurende meerdere weken of maanden in quarantaine houden om elke mogelijke ziekte op te sporen en te genezen vooraler de vissen verder verkocht worden. Niet alle handelaars kunnen zich dat permiteren.
Waterkwaliteit is essentieel. De beste natuurlijke preventies zijn beluchting, bacteriën die zorgen voor afbraak van organische vervuiling en planten die de eindproducten van die zuivering opnemen. Bacteriën moeten zich ergens kunnen vestigen: filter- of vijversubstraat. Bladeren en ander grof afval moeten met de hand berwijderd worden uit de vijver.
Zo weinig mogelijk scheikundige additieven gebruiken. pH+ of pH-, KH+, antialgen poeders, enz, worden best zo weinig mogelijk gebruikt. Natuurlijke producten zoals Bacta-Pur® LITHAQUA of KUSURI KLAY waarvan de samenstelling en werking bekend zijn mogen zonder probleem gebruikt worden, maar wees op uw hoede voor "wondermiddelen".
Bacteriën zuiveren het water en zorgen ook het biologisch evenwicht. Zij beschermen ook de slijmhuid van de vissen en leveren constant een hevige strijd tegen invasies door ongewenste organismen. Hoe meer nuttige bacteriën, des te minder de kans op problemen. Bacta-Pur® PRO-100 is een preventief preparaat dat de vijver beschermt tegen dat soort invasie. Bacta-Pur® KLEAR zijn nitrificerende en waterzuiverende bacteriën en Bacta-Pur® Sludgebusters zijn bacteriën die organisch afval en slib afbreken.
Ik had het over planten: liefst planten die groeien met bladeren boven water. En tot slot: een beetje zweefalg of enkele draadalgen kunnen echt geen kwaad als het voorbijgaande verschijnselen zijn. De natuur werkt nu eenmaal zo. Bestrijd algen door niet meer te voeden dan strict noodzakelijk en door concurrentie met nuttige bacteriën. Antialgen producten zijn op lange termijn ook schadelijk voor planten en vissen.
Gelukkig Nieuwjaar an alle lezers,
Nou ik wil wel mijn vijver afschermen tegen eenden maar hoe? het zal er niet mooier op worden.
Mijn eenden komen niet in de vijver omdat er schrikdraad staat en ieder jaar hun vleugels worden gekortwiekt.
Mijn gebuur moet ervoor zorgen dat zijn eenden niet meer bij mij kunnen komen spelen in het water. Hierover heeft hij een aangetekend schrijven van mij ontvangen. Ben benieuwd. Ik wil mijn biotoop in orde houden, maar moet niet onnodig geld uitgeven voor anderen hun lust. Zijn lust is voor mij een last en een probleem.
MVG
Daelim
Halo
Ben net terug van vakantie.
Groot is mijn verbazing van de aanval op mijn persoon.
Ik ben daar niet kwaad voor hoor. Maar als ik mijn mening zeg, is daar toch geen probleem.
Ik kan toch moeilijk iemand iets opdringen als ik er niet achter sta. Zo als over dat preventief behandelen van een vijver. IK BEN DAAR NU NIET VOOR.
Punt uit.
Het lijkt er op dat iemand hier in deze groep de toelating aan ons om zijn eigen mening goed te praten omdat hij graag preventief wil behandelen.
Ik stel mij daar toch wel vragen bij, en ik durf daar de openlijke een confrontatie tegen aan gaan, tegen alle mensen die preventief een vijver willen behandelen. WAT NUT HEEFT DAT???? Dit is dus niet tegen deze groep bedoelt hoor. Maar ik zou daar echt eens een bijeenkomst voor willen hebben.
Gaan wij als mens preventief iets in nemen van medicijnen om een ziekte te voorkomen wat we nog niet hebben?
Wat de diagnose betreft over herpes, als ik niets zou antwoorden, zou ik op mijn kop krijgen en het verwijkt dat ik niets doe of help. Als dan toch probeert een diagnose te stellen, zonder een vis te hebben gezien, wat verdomt zeer moeilijk is, dan is het ook niet goed.
Ik probeer altijd zeer objectief een antwoord te geven op en probleem, zonder daar altijd onmiddellijk een product of medicijn aan te prijzen. Wij als medewerkers moeten daar onafhankelijk van blijven.
Beste Eric,
Ik hoop dat je een goede vacantie hebt gehad.
Er is hier een misverstand otstaan:
1. Iedereen heeft, voor zover ik weet, het recht zijn mening te uiten op deze site.
2. Uw mening wordt hier aanzien als deskundig advies, en ik sta daar volledig achter. Ik heb enkel vragen bij een diagnose zonder onderzoek van het zieke dier.
3. Ik herhaal mijn eigen menig: preventie betekent NIET dat men regelmatig ontsmet met product X, Y of Z, of dat men preventief antibiotica toedient. Ik ben tegen preventieve scheikundige of medicinale behandelingen. Ik ben zeker niet tegen curatieve behandeling, maar het moet deskundig gebeuren.
4. Niemand heeft het recht een verwijt maken als men het antwoord niet weet of er niet zeker van is.
Vriendelijke groeten
Henri
>Iedereen heeft, voor zover ik weet, het recht zijn mening te uiten op deze site.<
Geen probleem, en dat moet ook zo.
> Uw mening wordt hier aanzien als deskundig advies, en ik sta daar volledig achter. Ik heb enkel vragen bij een diagnose zonder onderzoek van het zieke dier.<
Wat moet men dan doen, de mensen in de kauw laten staan. Ik vraag en zeg altijd dat men een dierenarts uit de buurt MOET raadplegen.
> Ik herhaal mijn eigen menig: preventie betekent NIET dat men regelmatig ontsmet met product X, Y of Z, of dat men preventief antibiotica toedient. Ik ben tegen preventieve scheikundige of medicinale behandelingen. Ik ben zeker niet tegen curatieve behandeling, maar het moet deskundig gebeuren. <
Dan nog vind ik het geen verantwoorde behandeling. Preventief heeft in mijn ervaring meer problemen veroorzaakt dan wat anders; Resistentie is daar het probleem van
> Niemand heeft het recht een verwijt maken als men het antwoord niet weet of er niet zeker van is.<
Dank u, maar ik was niet kwaad hoor. Ik schrok wel even
Eigenlijk zijn we hier met twee discussies bezig. 1 Preventief goed of slecht en 2 diagnose via het berichtenbord.
Over punt 1 zal iedereen wel een mening hebben. Is het nu goed of niet goed? Het zal een eeuwige discussie blijven denk ik maar dat even terzijde.
In verband met de diagnoses op dit berichtenbord. Ik hoop dat iedere bezoeker van het ziekten forum in zijn achterhoofd houdt dat dit een heel moeilijk forum is om te beheren. Hoe kan je nu een zieke vis genezen via dit forum. NIET eigenlijk. Een diagnose stellen evenmin. Het enige wat wij kunnen doen en dan Eric in het bijzonder is u in de goede richting sturen van wat het ZOU kunnen zijn en wat achtergrond info meegeven. Akkoord misschien had er beter in de plaats gestaan van “ dit is Herpes” “Dit zou Herpes kunnen zijn” Enfin. Ik hoop een beetje op het gezonde verstand van de bezoekers die weten dat dit enkel louter informatief is en dat er iemand naar de vis zal moeten komen kijken om zeker te zijn. Je zal hier niet expliciet kunnen lezen welke ziekte het is, samen met welke behandeling je nu moet uitvoeren en de vraag om later eens een berichtje te sturen hoe de vissen op de behandeling reageren.
Er zijn nu éénmaal duidelijke ziektebeelden en minder duidelijke. Er kan hier enkel maar in de voorwaardelijke zin gesproken worden en een richting aangegeven worden anders kunnen we het ziekten forum sluiten en dat is nu ook weer niet de bedoeling.
Sorry?
Ik dank iedereen die op mijn oproep gereageerd heeft, dit waardeer ik ten zeerste.
Maar ik ben mij er niet van bewust om mijn eigen mening goed te praten, per abuis zal er door mij een verkeerde mededeling gezegd kunnen zijn. Ofwel heb ik het preventief behandelen verkeerd omschreven. Inderdaad neemt niemand medicijnen in tegen een ziekte die hij niet heeft. Maar met het preventief behandelen bedoel ik niet om, allerlei middeltjes en produkten in het water te doen om ziektes die onder de vissen zouden kunnen zijn, te behandelen of tegen te gaan, en of parasieten te doden.
Ik bedoel eigenlijk hier mee! het in orde houden van de waterkwaliteit, het toevoegen van de juiste bacteriën om toch zoveel mogelijk een goeie biotoop eraan over te houden. 1 dode vis betekent nog geen slechte biotoop, maar 30 dode vissen dat wijst erop dat er iets niet in orde is.
Terzijde genomen heb ik raadgevingen opgevolgd, en probeer ik ook hieruit een beeld te krijgen van wat kan er wel! en wat kan er niet. enz, enz,
Ik hoop dat er meer duidellijkheid is en een misverstand is opgelost.
MVG
Daelim