The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
suicide windes

5 Posts
5 Users
0 Likes
2,684 Views
scheep
(@scheep)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Hallo,

Ik kwam gisteren thuis en tot mijn verbazing zag ik dat 6 van de 7 goudwindes (tussen de 20 en 30 cm) dood langs de kant van de vijver lagen. Ze zijn er gewoon uit gesprongen !! Er waren geen wonden te zien ofzo (van misschien een reiger of een kat).

Weet iemand hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat eventueel een oplossing hiervoor is ??

Alvast bedankt voor de reacties.


   
Quote
alain VN
(@alain-vn)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 69
 

Ik zie drie mogelijkheden waarvoor windes springen.

Ofwel hebben ze parasieten of is er iets met de waterkwaliteit.
Ofwel springen ze naar muggen.
En als derde mogelijkheid zie ik bij mijn windes dat sommigen onder hen het blijkbaar enorm plezant vinden om stroomopwaarts te zwemmen en ook te springen. Ik heb drie vijvers die van verschillende hoogte zijn en die via watervalletje in elkaar overlopen. Ik heb onlangs een winde gehad die van de middelste vijver naar de hoogte vijver gesprongen was. Ik zie trouwens vaak windes in de waterval springen, die ene was blijkbaar hoogspringer want het gaan toch wel over 20 centimeter. Kort daarop heb ik hem echter naast de vijver gevonden, net naast de buis die het water van mijn filter naar de hoogte vijver brengt (aan ongeveer 9000 liter per uur). Tweemaal heeft hij dus gesprongen tegen de waterstroom in.

een reiger lijkt me niet mogelijk. Als een reiger toehapt dan is de vis weg (in zijn maag).
Een kat, die laat sporen na. Als de vissen niet gekwetst zijn, dan is het geen kat geweest. Een winde is trouwens veel te snel en te schuw om door een kat gevangen te worden.

Gezien er zes vissen tegelijkertijd uit het water gesprongen zijn denk ik aan parasieten of een plotse daling van de waterkwaliteit.
Alain


   
ReplyQuote
Eddy Keuninckx
(@eddy-keuninckx)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 65
 

Als het een reiger was, dan zul je 2 kleine wonden op de rug zien.
Een goudwinde schrikt ook zeer fel bij een plots lawaai of iets dergelijks, dan springt hij. Misshien is er inderdaad iets mis met uw waterkwaliteit of hebben ze parasieten.
Even uw water (laten) testen lijkt me een goed idee.

Groetjes;


   
ReplyQuote
josl
 josl
(@josl)
Honorable Member
Joined: 18 years ago
Posts: 569
 

ze springen naar insekte,dus het kan,
ik heb ook gehoord dat dit kan door warmte of zuurstofgebrek.

groetjes


   
ReplyQuote
Diesel
(@diesel)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 70
 

Je hebt een dubbelpost gemaakt zie ik 🙂
Ik heb gereageerd in je andere topic.
Grtz


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.