The Pond Library

Vraag en Antwoord

steuren sterven!!!!...
 




steuren sterven!!!!!!

21 Berichten
7 Gebruikers
0 Reactions
11.8 K Bekeken
poeken
(@poeken)
Lid
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 86
Topic starter  

wij hebben een nieuwe vijver, waarin we 4 steuren hebben gezet, naast een aantal shubinkins en sarasa's, een graskarper en een aantal algeneters. Nu zitten de steurs er zinds zondag in en hebben we er reeds twee dood, en met de andere twee gaat het ook niet zo goed.
ik heb het water net opnieuw getest, en alles is ok ; ph is 8 , kh is 6, gh is 12 en nitriet is minder dan0,3mg/l. de vijverpomp is een pomp voor 13000 l/u, terwijl we ong 7000 l water hebben. er is ook een biologische filter met lava, gele iris en substraat, en een waterval, zodat er genoeg beweging in het water is, ook zitten er twee luchtschijven, dus er komt genoeg zuurstof in het water. er zit een waterlelie in de vijver, verder ook nog drijvende zuurstofplantjes, juncus,scirpus,pilularia,crassula,pontederia, caltha, iris,acorus, myositis, ranunculus en mazus. Heeft u soms een idee waaraan het zou kunnen liggen dat de steurs sterven, de andere visjes doen het wel goed
wat voeding betreft, krijgen de andere visjes eerst eten, en 10 minuten later de steurs, wat me in het vijvercentrum zo gezegd was.
hopend op een beetje goede raad....


   
Citeren
tekenaar
(@tekenaar)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 128
 

Kan aan heel veel dingen liggen maar als ik het zo lees staan er veel planten in de vijver. Steuren kunnen hier makkelijk in verstrikt raken, waarna ze sterven/verstikken.

Wat voor conditie hebben ze? Waren ze mogelijk mager (plaats een foto!).

Kwamen ze uit warm water (binnen)? Nu is het nog te koud om vissen buiten te zetten die niet aan de buitentemperatuur gewent zijn.

Hoe groot waren ze? Steur van minder dan 20 cm is erg kwetsbaar en heeft elke 2 uur voedsel nodig. Zulke kleine steur in leven houden is specialistenwerk...


   
BeantwoordenCiteren
poeken
(@poeken)
Lid
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 86
Topic starter  

de vissen kwamen uit een vijverwinkel en zaten buiten, welliswaar overdekt, maar enkel met een dak. ze waren helemaal niet mager, zagen er levendig en gezond uit.
de drie kleinste waren 25 cm, de grootste was er 35, maar de grootste is al bij de eerste doden.
wat betreft verstrikt raken, het zijn wel veel planten, maar ze zijn allemaal nog heel klein, , er zijn er ook een paar bij in drijfeilandjes, dus, daar kunnen ze ook nie in verstrikt raken.
ik weet het echt niet, maar daar de andere vissen gezond zijn, weet ik het echt niet.


   
BeantwoordenCiteren
pasje
(@pasje)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 81
 

Is natuurlijk ook te hopen dat je zinkend voer hebt gebruikt.......


   
BeantwoordenCiteren
poeken
(@poeken)
Lid
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 86
Topic starter  

ja hoor, ik had zinkend voer, "steurvoer" gebruikt. daar ligt het niet aan. Ik weet ondertussen wel waar het aan ligt, en ja, de andere twee steuren zijn ondertussen ook dood.
ik heb ondertussen een reaktie op een mail aan de dierentuin van antwerpen gekregen, en het ligt aan de vorm en beplanting in de vijver, wat me in het vijvercentrum niet is verteld. een ronde of ovale (zoals bij ons dus) vijver met vijverfolie, bevat steeds behoorlijk veel en ook redelijk grote plooien. Een steur kan niet achteruit zwemmen, dus als die in zo een plooi zwemt, en dat gebeurd heel vaak, met hun spitst snoet, wel als die in zo een plooi terechtkomt, of achter een plantenmand of zelfs een plant, dan kan die daar niet meer weg, en een steur haalt zijn zuurstof uit het water terwijl hij zwemt, als hij stilligt krijgt hij te weinig zuurstof en stikt hij dus, want hij kan niet meer weg uit zijn benarde situatie, en daar hij daar ook nog op gaat stressen heeft hij nog meer zuurstof nodig dus dat wordt een steur bijna altijd fataal...................
we zullen dus wijselijk geen steuren meer in de vijver uitzetten, want das zonde voor de beestjes hé:(


   
BeantwoordenCiteren
pasje
(@pasje)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 81
 

Als erxtra info kan je ook nog altijd wat berichten hier op het forum terug lezen b.v. zoals de volgende.

http://www.vijverbibliotheek.info/ned/forum/showthread.php?p=19950#post19950


   
BeantwoordenCiteren
Tommeke
(@tommeke)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 488
 

vijverwater laten controleren waarschijnlijk zuurstof tekort hoor.


   
BeantwoordenCiteren
poeken
(@poeken)
Lid
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 86
Topic starter  

nee hoor, zuurstof meer dan voldoende, is gecontroleerd, lag dus echt gewoon aan het feit dat die vissen zich vastzwommen
hierna kan je de brief lezen die de vijverbioloog van de zoo van antwerpen mij heeft doorgemaild :

Als de steuren goed eten - en u informeert dat daar voldoende aandacht aan besteed wordt - dan zou de vijverVORM en de beplanting een mogelijk probleem kunnen zijn. Steuren zijn niet zo beweeglijk als andere vissen. Ze kunnen namelijk niet achteruit zwemmen. Bovendien hebben ze een slecht zicht. Steuren hebben dus voldoende vrije zwemruimte nodig en u dient te vermijden dat ze zich tussen de beplanting kunnen vastzwemmen. Een steur die zich vastzwemt, gaat ie onherroepelijk dood omdat ie geen zuurstof kan opnemen (die hij zoals de haai enkel vrijzwemmend uit het water kan opnemen).

De vijverspecialist heeft u beslist slecht advies gegeven als hij u steuren verkocht voor een beplante vijver.

We hopen dat deze info nuttig is voor u.

Vriendelijke groeten,

Roland Wampers
Founding Partner

ThemeParkVision, a division of MediaVisionGroup nv
Lambrechtshoekenlaan 327-329
B-2170 Merksem (Antwerpen)
T +32(0)3 647 02 70
F +32(0)3 645 83 62

en ik denk dat die mensen echt wel weten waar ze mee bezig zijn hé.....
trouwens, na meting bleek mijn zuurstof op 115 te staan, terwijl 80 de minimum is, dus meeeer den genoeg zou ik zo zeggen hé

groetjes

poeken


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
 

De vijverspecialist heeft u beslist slecht advies gegeven als hij u steuren verkocht voor een beplante vijver.

Daar heeft die man groot gelijk in ze moesten het verbieden.

Dit is ook hier behandeld op het forum een steur is niet geschikt voor de vijver, en zeker niet als men niet weet welke verzorging en eissen de steur stelt.
Ik heb er ook drie maar daar is mijn vijver opgemaakt, geen planten of andere obstakels ze hebben de ruimte en voer ik ook op een andere manier.

Nog iets anders er is een wet die zegt dat je recht hebt op teruggave van je geld, tevens zoals al werd gezegd slecht advies.

Als de euro's maar rollen wat intereseert de rest dan nog, jij zit met de miserie en de beestjes zijn dood.


   
BeantwoordenCiteren
turboke
(@turboke)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 64
 

Poeken, naar mijn bescheiden mening ligt het niet aan de vorm van de vijver, dat je steuren sterven, maar wel aan een andere factor. Ik heb nl. ook een vijver in een niervorm, heb hier al 1 jaar een steur zitten, en het enige wat het diertje doet is groeien...
http://nl.msnusers.com/Inenrondmijnvijver/turbokesvijvertje.msnw
Ik vrees dat de andere vissen met het voedsel van je steuren gaan lopen, al ben ik daar ook niet 100 % zeker van. Bij mij liggen er ook 2 pompen op de bodem van de vijver, de darmen enkel een beetje hoger geplaatst door ze op een stukje natuursteen te leggen. Verder zit ik met enkele (ghost) koi, sarassa, en een stuk of 5 goudwindes. Het diepe gedeelte is voor de steur, het ondiepere heb ik vol staan met zuurstofplanten, en is afgeschermd door een stuk zeildoek (net te hoog voor een steur, en laag genoeg voor de rest om er over te zwemmen);) Mijn manier van voederen is de volgende, je neemt een witte tegel (aangezien een steur zo goed als blind is, DE kleur dat ie nog een beetje ziet), en legt deze dicht tegen de vijverrand. Je maakt er een gewoonte van om in het begin, wanneer je de steur nog niet zo lang hebt, op die tegel steeds wat voedsel te leggen, juist voor ie aan de tegel is. Na een dag of 3 weet ie auto. waar hij zijn voedsel kan vinden, en op deze manier kan je de andere vissen nog een beetje weghouden. Het aanbod van eten dat ik aan de steur geef varieert van steurkorrels, over een stukje verse garnaal, tot enkele mosseltjes, dewelke ik ingevroren heb, en ontdooi. Ook van een stukje kabeljauw is ie niet vies. Moest je in Belgié wonen, mag je steeds een bezoekje brengen, hoor!


   
BeantwoordenCiteren
poeken
(@poeken)
Lid
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 86
Topic starter  

turboken, het lag niet aan het voer, ze kregen steurvoer, apart van de andere visjes, en ook op een ander tijdstip, eerst de andere vissen, en 10 minuutjes later, het steurvoer, nadat ik het teveel aan gewoon visvoer eraf had geschept, want dat mag niet blijven liggen hé. de andere vissen hadden op dat moment genoeg te eten gehad en lieten het steurvoer echt met rust. maar ik heb de steurs inderdaad een paar keer moeten bevrijden uit de plooien van de vijver, dus dat is echt wel de doodsoorzaak geweest.
dus nu we weten waar de steuren aan gestorven zijn, krijgen we een ander probleem, nu krijgen de vissen last van witte stip(gisteren opgemerkt), dus deze morgen de hele vijver behandeld, heb nu van dat schoon azuurblauw water:(
ik hoop echt dat het hier snel de goeie kant uitgaat, want als het zo doorgaat, verliezen we al onze visje, en da is nie de bedoeling hé
allez, we blijven positief denken.

groetjes

poeken


   
BeantwoordenCiteren
turboke
(@turboke)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 64
 

Ik help het je hopen, makker:)


   
BeantwoordenCiteren
Eddy Keuninckx
(@eddy-keuninckx)
Lid
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 65
 

Succes !!!


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
 

Misschien heeft ie wel de waterplant aronskelk ofwel slangewortel genaamd in de vijver, en is deze giftig voor de steur.

Dat een Steur bijna zo goed als blind is is een fabeltje.
Ik maak het dagelijks mee dat deze toch wel beschikken over een goed zichtbaar waarnemen.

En dan voer ik als eerste de niet Steurs, maar zo gauw als het voer op het water drijft zie ik de Steurs al in aktie schieten. Ze zwemmen naar de plaats waar het voer drijft en trachten dit op te nemen met de snuit boven water verticaal zo groot als ze zijn.

Ze zwemmen ook wel eens hoog langs de kant aan het water oppervlak, wanneer ik dan tracht om er ook maar één te aaien, en zijn ze als een speer vertrokken heb ik het water nog niet aangeraakt.

Het heeft me in de winter een aantal uren en dagen gekost om 2 Steurs te verlossen van draadalg wat ze tussen de kieuwen hadden zitten. Zelfs het schepnet zagen ze liggen in het water en kwamen niet meer in de buurt.


   
BeantwoordenCiteren
poeken
(@poeken)
Lid
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 86
Topic starter  

turboke wrote: Ik help het je hopen, makker:)

euuuuuuuu, kzen een makkerinneke.............;)


   
BeantwoordenCiteren
poeken
(@poeken)
Lid
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 86
Topic starter  

Mini freak wrote: Misschien heeft ie wel de waterplant aronskelk ofwel slangewortel genaamd in de vijver, en is deze giftig voor de steur.

Dat een Steur bijna zo goed als blind is is een fabeltje.

zijde da zeker mini-freak? want als een vijverbioloog van de antwerpse zoo dat zegt, dan ben ik toch eerder geneigd om die vijverbioloog te geloven hoor..... ge hebt uw steurs mischien worteltjes gegeven....en kheb ook nog geen enkel konijn met een bril gezien hé.....


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
 

Je hoeft mij ook niet te geloven en zo geloof ik het niet dat een Steur bijna zo goed als blind is.
Overal lees je en word gezegd dat een Steur bijna blind is, maar nergens wordt beweerd of gezegd waaraan dit opgemerkt kan worden.

ge hebt uw steurs mischien worteltjes gegeven....en kheb ook nog geen enkel konijn met een bril gezien hé.....

Zeer grappig 😮 zoiets had ik wel verwacht. Maar wat blijkt dat je niet serieus een debat kunt voeren, gebrek hebt aan woorden, ervaring om hierover verder te kunnen mee praten.

Stel in het vervolg je vragen dan aan de bioloog in het Antwerpse en niet hier want je gaat het vaker niet geloven.

Je mag gerust komen kijken hier naar het gedrag van de Steurs van mij en beoordeel dan of ze bijna blind zijn.


   
BeantwoordenCiteren
poeken
(@poeken)
Lid
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 86
Topic starter  

oeps, mini freak op zijn teen getrapt, was nie de bedoeling, maar ik mag toch ook mijn eigen mening hebben, en ik weet het niet zeker, maar ik geloof toch eerder de meerderheid.... waaronder biologen en dierenartsen.....

maar gij zijt natuuuuuuuuuuurlijk vrij te geloven wat jij wil hé.....kvind het alleen spijtig da je zo nurks reageert omdat iemand anders een andere mening is toegedaan...

tot schrijfs

poeken


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
 

Das het laatste wat ik ga zeggen erover.

Inderdaad iedereen heeft zijn eigen mening(en) en of ervaringen die sterk kunnen verschillen daar is niks mis mee en kan een debat over gevoerd worden.
Ik ben niet op mijn tenen getrapt over je mening, maar wat je aanhaalt lees het citaat in mijn repley.
Dat is geen mening maar kinder praat en schat ik je niet ouder in dan 12 jaar


   
BeantwoordenCiteren
poeken
(@poeken)
Lid
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 86
Topic starter  

tuuuuuuuuuurlijk ben ik nie ouder dan 12, spijtig dat u zoveel kritiek op mensen uit terwijl uzelf overduidelijk een humorloze betweter bent

vriendelijke groeten


   
BeantwoordenCiteren
pasje
(@pasje)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 81
 

misschien dat de webmaster hier even kan inspringen want dit gaat de hele verkeerde kant op


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.