The Pond Library

Vraag en Antwoord

massale sterfte sar...
 




massale sterfte sarasa's

15 Berichten
3 Gebruikers
0 Reactions
5,614 Bekeken
diki
 diki
(@diki)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 53
Topic starter  

beste vijvervrienden,

hoewel er veel op dit forum al is geschreven over diverse problemen/ziektes met vissen wil ik ook mijn probleem even kwijt en te berde brengen, al was het maar om weer wat te leren.
Sinds enkele weken sterven er geregeld Sarasa's bij ons.
Twee weken geleden bij één van de grootste (30 cm), die nogal stilletjes was, een uitstrijkje van de huid laten maken bij Vijvercentrum Apeldoorn.
Toen is een te grote hoeveelheid huidwormen geconstateerd (minimaal vier stuks in dit ene uitstrijkje).
Dit vond men teveel en heeft mij toen een behandeling voor de hele vijver geadviseerd (ook omdat ik aangaf dat meerdere sarasa's dezelfde symptomen gaven: stil / afzonderend / witte vlekken op de huid).
De behandeling bestond uit het toedienen van Triclam (op internet niets concreets te vinden / alleen op een duitse site). Dit middel was voordeliger dan het toedienen van de bekender merken. Het werd keurig voor mij per kuur afgepast in twee potjes.
Afgelopen vrijdag weer een sarasa overleden.
Gisteren met twee Sarasa's die het nogal moeilijk hadden naar vijvercentrum gereden om ze te laten zien.
Oordeel was: bij één (en volgens mij bij nader inzien de ander ook) veel witte plekken welke het gevolg zouden zijn van de irritaties door de huidwormen (reactie door productei van overmatig huidslijm) en bijkomende bacterie-infectie als gevolg van verzwakte weerstand en stress.
Weinig aan te doen en kuur eerst afmaken was het advies.
Eén vis (die er het slechts aan toe was) in quarantaine gezet en de ander terug in de vijver. Om de quarantaine vis toch de medicatie te laten ondergaan eerst de vijver met de tweede kuur (twee weken na de eerste kuur) behandelt en toen water uit de vijver overgeheveld in de quarantaine bak en hier de vis in gedaan.
Helaas was vanmorgen de quarantaine vis overleden.
In de vijver is de andere sarasa behoorlijk rustig (hoop dat hij het haalt, want hij is zo'n beetje de laatste van mijn eerste vissen in de vijver). Ook een kleinere, welke we dit voorjaar hebben gekocht ligt behoorlijk stil langs de kant, maar reageert nog wel.
Moet volgende zaterdag met een vis bij het vijvercentrum komen om weer een uitstrijkje te laten maken.
Als de huidworm is bestreden moeten we bekijken of andere behandelingen nodig zijn.
Voor na de kuur heb ik een fles bacteriecultuur meegekregen om de bacteriecultuur weer op peil te krijgen (wat ze me niet meldden is om het vijverwater voor een deel te verversen / ik zal ze dit nog vragen maar misschien is dat wel verstandig of niet gezien het jaargetijde en de stress die de vissen al hebben moeten ondergaan)
Tips, suggesties of adviezen zijn welkom (als is het altijd moeilijk om uit de vele reacties een keuze te maken, dan wel tegen het advies en medicatie van het vijvercentrum in te gaan, wat ik in principe ook niet echt zal doen tenzij er een voor mij uitermate overtuigend ander advies komt)
Nogmaals: met name om maar weer eens de belangrijkste vervelende bijkomstigheid van het houden van vissen los te maken: ziektes.
N.B: één van mijn blauwe winde's heeft een rood vlekje achter zijn staartvin en begint een scheef achterlijf te krijgen (inmiddels via een ander forum begrepen dat dit vaker voorkomt, maar dat dat niet hoeft te betekenen dat hij dood gaat dan wel er last van hoeft te hebben. Hij zou er gewoon mee kunnen door blijven leven mits natuurlijk hij geen vervelende bijkomstigheden bij krijgt zoals het moeilijk kunnen blijven zwemmen e.d)

benieuwd naar eventuele reacties, groet diki

Vijvergegevens:
- 12.000 liter
- geen filter
- voldoende beluchting
- veel zuurstofplanten
- 2 groen zeelten
- 2 zonnebaarzen
- 5 blauwe winde's (waarvan één met beginnend kromme staart en rood plekje achter de
rugvin)
- sinds vandaag nog 6 sarasa's


   
Citeren
diki
 diki
(@diki)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 53
Topic starter  

Helaas is gisteren de volgende sarasa overleden.
Een kleine heeft het ogenschijnlijk ook erg moeilijk.
Hij ligt voortdurend stil in het water, soms hangt hij zelfs tegen planten om recht te blijven. Gisteravond dacht ik dat het gebeurd was met hem omdat hij totaal niet meer bewoog en er ook geen beweging in de kieuwen zat en ook niet in zijn bek, maar toen ik hem voorzichtig benaderde met het schepnet om hem er uit te vissen zwom hij weg toen ik hem aanraakte. Vanmorgen gekeken en hij hangt nog op dezelfde plek in het water, maar wel recht. Ik laat hem maar even met rust. Vanavond maar weer kijken of hij de dag is doorgekomen. De andere sarasa's zijn nu moeilijk waar te nemen omdat ze op grotere diepte vertoeven (kan nog wat worden als ik a.s zaterdag er één voor een uitstrijkje uit moet vissen)
Benieuwd naar reacties

groet, Diki


   
BeantwoordenCiteren
Hoskeu
(@hoskeu)
Lid
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 92
 

Hallo Diki, 🙂

Ik heb helaas geen verstand van visziekten.
Ik zou zeggen, kijk of er een dierenarts die gespecialiseerd is in vissen, in uw buurt tevinden is.

Ik weet niet waar u woont maar er staat op deze site een lijst met dierenartsen uit Belgie en uit Nederland vermeld.
Op andere sites staan ook van deze lijsten met gespecialiseerde dierenarsen.

Over dierenarts Tim Barbé heb ik positieve referenties gehoord van koihouders.
De rest weet ik niet, heb zelf gelukkig nog nooit zo iemand nodig gehad... :rolleyes:

Ik denk dat de lijsten van verschillende sites aardig overeenkomen, je moet maar kijken of er een
tussenzit uit uw buurt, waar u vertrouwen in heeft.

Veel succes gewenst en beterschap aan de viskes 🙂


   
BeantwoordenCiteren
diki
 diki
(@diki)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 53
Topic starter  

dank Hoskeu voor je reactie en de moeite me een tip te verschaffen.
Heb hier zelf ook wel even aan gedacht, maar weet niet wat ik me daarmee op de hals haal vwb de kosten (de bomen groeien me niet tot de hemel).
Daarbij heb ik Vijvercentrum Apeldoorn ingeschakeld en volg momenteel hun adviezen.
(Maar zal in elk geval kijken welke van de lijst dicht in de buurt zit, zodat, mocht ik met het vijvercentrum niet verder komen, misschien alsnog deze actie kan ondernemen)
Helaas is de kleine sarasa's waar ik in mijn vorige reactie van memoreerde helaas ook overleden.
Vandaag heeft mijn dochter een volgende Sarasa uit het water gevist en in quarantaine gezet omdat hij langs de kant in het ondiepe water lag en nauwelijks reageerde. Momenteel zwemt hij in quarantaine (met water uit de vijver en een luchtsteen) weer wat op de bodem. Uiterlijk mankeert hem ogenschijnlijk niets / geen ingevallen ogen / geen of weinig witte plekken / geen fijngeknepen vinnen (zal hem morgen met daglicht even beter beschouwen). Ben benieuwd of deze de ochtend wel haalt.

Twee grote (ca 300 mm) sarasa's zwemmen momenteel rustig rond (ook degene waar het allemaal mee begon) de overige wat kleinere (volgens mij nu nog twee of drie in getal) laten zich niet zien (of zijn misschien al verdwenen net als in de afgelopen maanden de 7goudelritsen die zich niet meer hebben laten zien en mogelijk dus al eerder het loodje hebben gelegd maar nooit aan de oppervlakte zijn gekomen).

Deze week nog afwachten en dan aankomende zaterdag met één of meerdere vissen naar het vijvercentrum voor een uitstrijkje om te zien of de medicatie met Triclam heeft geholpen en of er vervolg maatregelen dienen te worden genomen.

Jammer dat er zo weinig mensen reageren met soortgelijke ervaringen.

groet, Diki


   
BeantwoordenCiteren
diki
 diki
(@diki)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 53
Topic starter  

Even een update betreffende de trieste situatie in mijn vijver.
Vandaag bij de grote sarasa een uitstrijkje laten maken.
Helaas werden er nog wel wat wormen gevonden (waaronder kieuwwormen).
Het advies was om in elk geval het slib in de vijver zoveel mogelijk aan te pakken, daar de eitjes van de wormen hierin zouden kunnen overleven.
Ook al kan je dit nooit voor de volle 100 % zuiveren, vandaag er toch maar mee begonnen (is hij meteen winterklaar).
Ik had ook de winde met de rode plekken meegenomen (die had het zichtbaar moeilijk) en die bleek vinrot te hebben in een niet te redden stadium. Ik heb hem helaas "in moeten laten slapen".
De kleinere sarasa uit de quarantaine ook meegenomen. Hier viel weinig aan te zien en heb hem, samen met de grote weer in de vijver terug gedaan. De grote zwemt weer rustig zijn rondjes, maar de kleine zit in het ondiepe op de bodem. Hopenlijk komt hij er door heen. Wordt hij niet actiever zet ik hem misschien nog even in quarantaine hoewel het steeds kouder wordt en hij het volgens mij in de vijver dan beter zal hebben (het water in de quarantaine koelt natuurlijk veel sneller af en is meer onderhevig aan temperatuur schommelingen).
Morgen verder met schoonmaken (terwijl de slibzuiger zijn werk doet laat ik gelijk schoon kraanwater in de vijver lopen)
Als ik er mee klaar ben doe ik de bacterie cultuur erin en waarschijnlijk ook nog een kleine hoeveelheid Maerl om de Ph te verbeteren.

Ik hou jullie op de hoogte (waar blijven de reacties ? of is het gewoon rustig op het forum ?)

groet, Diki


   
BeantwoordenCiteren
diki
 diki
(@diki)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 53
Topic starter  

Vandaag de vijver verder schoongemaakt met de slibzuiger.
Onvoorstelbaar hoeveel rotzooi je er nog uithaalt ondanks de schijnbaar dunne laag slib.
Ik gebruik al ruim een jaar perfect stable en dat helpt beslist (in vergelijking tot de periode daarvoor dat ik er geen gebruik van maakte) maar echt schoonhouden doe je er dus niet mee.
De kleine (eenzame) sarasa toch maar weer even in quarantaine gezet. Hij lag ergens in het ondiepe stilletjes te suffen en kwam nauwelijks van zijn plek. Toen ik hem er uit haalde reageerde hij in het schepnet toch feller dan ik had verwacht, maar ik vertrouwde het niet en aangezien ik met de slibzuiger aan de gang moest wilde ik hem daar niet ook nog eens mee lastig vallen en heb hem dus de rust van de quarantaine bak gegund.
Zolang het weer het nog toelaat kan dit nog wel, maar als de kou intreed zal hij toch weer de vijver in moeten want ik heb niet de luxe van een verwarmde quarantaine bak of aquarium (iemand trouwens ervaring met het (tijdelijk) overwinteren van sarasa's/vissen in een aquarium ?).
Morgenavond ga ik nog even wat hoekjes in de vijver schoonmaken en alvast afgestorven planten verwijderen. Kortom de vijver maak ik winterklaar. Vervolgens van de week de bacteriecultuur erin (hopenlijk werkt dit ook nu nog nu de temperatuur van het water al aardig afneemt)

tot het volgende relaas

groet, diki


   
BeantwoordenCiteren
Hoskeu
(@hoskeu)
Lid
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 92
 

Hallo diki, 🙁

Het heeft er mischien niet mee temaken maar hoe zijn uw waterwaarden??
Mischien dat ik er overheen heb gelezen in uw posts maar heeft u al een pot vijverwater laten tesen??
Mischien heeft u een hoge piek van het één of ander wat de vissen zodanig verzwakt dat ze geen weerstand meer hebben tegen kiewwormen en vinrot enzo.
Dat ze daarom ook last van verschillende aandoeningen dingen hebben??:rolleyes:

Tis maar een idee, ik weet niet of u dit al gedaan heeft natuurlijk.
Het slibzuigen en daarmee waterverversen omdat u het bijvult met kraanwater zou de waarden weer wat moeten stabiliseren dan...

Veel succes en beterschap aan de vissen, 🙁


   
BeantwoordenCiteren
diki
 diki
(@diki)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 53
Topic starter  

Hallo Hoskeu,

dank weer voor je reactie.
Bij het vijvercentrum hebben ze mijn water tot twee keer toe getest (eenvoudig met een kleurstrip). De waarden waren goed alleen de PH kon iets beter maar was zeker niet verontrustend (heb je inderdaad overheen gelezen, in één van mijn eerdere relazen stond dit vermeld / het zij je vergeven).
Ik kon eventueel er iets Maerl in doen (maar niet te veel)
Vanavond heb ik de bacteriecultuur erin gedaan (gel).
Helaas hadden mijn dochters toen ik vanavond thuiskwam niet zo'n leuke mededeling:
de grote Sarasa, waar het een aantal weken geleden mee is begonnen, lag op zijn zij en beroerde zich nog nauwelijks (dan gaat er toch iets door je heen).
Wilde hem in quarantaine doen maar niet bij de kleine (die overigens wel erg stilletjes op de bodem blijft en zichtbaar achteruit gaat). Ik moest dus een andere bak nemen, maar die bleek helaas lek. Heb hem vanavond naar een vijvervriend gebracht die een behoorlijke quarantaine bak heeft en hebben de sarasa even een zoutbad gegeven. Hier reageerde hij op, waarna wij hem over hebben gedaan in de quarantaine bak waar we ook een lichte zoutoplossing in hebben gedaan in combinatie met flink veel zuurstof )een bruisbal en bruisschijf).
Hij ademde wel en ging af en toe ook naar de bodem en waar leven is is hoop, maar eerlijk gezegd hebben we er niet zo heel veel vertrouwen meer in (de vis doet in elk geval zijn best)

Hoskeu: ik zal kijken of ik morgen de waterwaarden met de druppel vloeistoffen die ik heb kan meten en dat dan komend weekend nog een keer (dan hebben de bacteriën ook hun werk gedaan / watertemperatuur gemeten en die zit momenteel op ca 13 graden iets onder het wateroppervlak / de bacteriën zullen dus nog wel hun werk kunnen doen)
Maar ik kan toch eigenlijk wel vertrouwen op de door het vijvercentrum gemeten waarden ? Ofschoon er nauwkeuriger methoden zijn.

Een triest verhaal en met onzekere toekomst.
Huidige visbestand:
- nog één kleinere sarasa in quarantaine
- één grote in quarantaine
- één grote in vijver
- 2 zonnebaarzen
- 3 groene zeelten
- 4 blauw windes
De zonnebaarzen en zeelten laten zich nauwelijks zien, alleen indien het fraai weer is en ik de windes voer laten ze zich heel even zien (met de zaklamp 's avonds zie ik ze rustig zwemmen in het diepe > helder water dus !)
de windes laten zich overdag zien en zijn levendig genoeg en willen ook eten (iets wat de sarasa's al een tijdje niet deden)

groet, diki


   
BeantwoordenCiteren
Hoskeu
(@hoskeu)
Lid
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 92
 

Hallo diki,

Ik heb echt geen flauw idee wat de reden kan zijn dat uw vissen het stuk voor stuk niet overleven... 🙁
Zoals ik eerder al vermelde heb ik absoluut geen verstand van visziekten helaas.

Als u water goed is, er voldoende zuurstof aanwezig is en de uitstrijkjes niet echt een aanwijsbare reden geven, wordt het wel heelmoeilijk om een oplossing te gaan bedenken... :confused: 🙁

Gezien er verder geen reacties zijn denk ik dat er hier geen mensen zijn die dit al eens eerder mee hebben gemaakt ben ik bang...

Even afwachten wat de vis die bij een ander ondergebracht is doet, als dat beterd dan is er toch ergens een bron van problemen in uw vijver...

Veel succes!!


   
BeantwoordenCiteren
diki
 diki
(@diki)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 53
Topic starter  

Helaas Hoskeu,

De vis die ik ondergebracht heb is vannacht overleden.
We hebben ons best gedaan te redden wat er te redden viel, maar zonder succes.
De vijvervriend waar ik hem ondergebracht heb wil proberen de vis te onderzoeken (hij komt zelf uit de medische wereld). Door wat uitstrijkjes te maken en de vis open te maken om wat weefsels te onderzoeken wil hij kijken of er op de één of andere manier (o.a microscopisch onderzoek) te ontdekken valt wat er nou eigenlijk aan de hand is.

wordt vervolgd,

groet, diki


   
BeantwoordenCiteren
diki
 diki
(@diki)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 53
Topic starter  

Het blijft treurig,

vanmiddag gekeken hoe het was met de kleine sarasa in quarantaine.
Helaas, ook die heeft het uiteindelijk niet kunnen bolwerken.
Rest mij nu nog slechts één grote sarasa in de vijver die, laten we afkloppen, tot op heden nog normale activiteiten vertoont (vanmiddag zat hij zelfs nog achter een winde aan te jagen en ook wil hij nog wel eten, dus ik hoop maar dat hij het wel haalt en de winter doorkomt).
Mijn vijvervriend heeft inmiddels de vannacht overleden grote sarasa onderzocht en heeft erg weinig zinnigs gevonden:
- de ogen waren helder
- de longen zage ner prima uit, stevig en schoon (geen schuim of enige vertroebeling /
dus geen zuurstofgebrek)
- kieuwen zuiver en mooi rood (wel één kieuwworm gesignaleerd, maar volgens hem niet
van invloed op z'n gezondheid)
- ingewanden zagen er ook zeer gezond uit
- op de huid alleen een dode huidworm gevonden (dus het medicijn in de vijver zou z'n
werk hebben gedaan) en één zeer kleine nog enigszins levende ankerworm.
- gezonde stevige vetlaag
- schubben gezond: fraai van kleur en glanzend en geen noemenswaardige
vertroebelingen

Gezien dus de ogenschijnlijk goede algehele gezondheid van de vis is het ons een raadsel waar de(ze) vis(sen) aan is(zijn) overleden.
De enige redenatie die hij er op los kan laten is dat er sprake kan zijn van een bacteriële infectie (virus) die zich niet uit in uiterlijke kenmerken maar ergens iets in het organische systeem van de vis nestelt en daar zijn negatieve werk doet (volgens hem is er meer professionelere onderzoeksapparatuur nodig om dit te onderzoeken daar je sommige bacteriën/schimmels moeilijk of niet kunt waarnemen met "gewone" microscopen)
O.a in de darmen is niet gekeken (verstoppingen) maar gezien de zichtbare algehele "gezondheid" van de vis is zijn conclusie dat er geen probleem zou moeten zijn met de voedselopname (er waren in de ingewanden zowel als op de huid geen zichbare sporen van vertroebelingen of vlekken/verkleuringen wat hierop zou kunnen wijzen en de vis zag er niet vermagerd of anderszins uit)

Morgen wil ik het vijvercentrum op de hoogte brengen van het gebeurde en het resultaat van bovenstaand onderzoek.
Ben benieuwd wat zij hiervan vinden en wat hun advies wordt.

Onze bedoeling is in principe (mede afhankelijk van het eventuele advies van het v.centrum) om de vijver over een aantal dagen voor 30 - 50 % leeg te laten lopen en daarna weer te vullen om hem vervolgens te behandelen met een middel dat "preventief" werkt tegen diverse ziektes (zowel schimmels, bacterieën als wormen, bijvoorbeeld "Sera Omnipur" tegen Bacteriële infecties, vinrot, schimmels (Saprolegnia, Achlya), huidvertroebeling (Costia, Chilodonella), Trichodina, Oodinium, kieuw en huidworm (Dactylogyrus of Gyrodactylus) en andere verwondingen).
En dan na een tijdje er weer een bacteriecultuur tegen aan te gooien en de vijver vervolgens de winter te laten ondergaan en in het voorjaar bezien hoe hij hier uitkomt.
Vervolgens wil ik het voorjaar afwachten alvorens nieuwe vissen te kopen.
Misschien zelfs eerst maar een stuk of twee om te zien of deze gezond blijven en ze na een tijdje te laten onderzoeken op eventuele infecties of wormen.
Dit alles om zoveel mogelijk zeker te zijn dat de vijver gezond is en geen voor de vissen verkeerde bactëriën en schimmels meer bevat.

Als er mensen zijn die met betrekking tot bovenstaande nog wat tips of adviezen hebben dan lees ik dat graag.

wordt vervolgd
groet, Diki


   
BeantwoordenCiteren
diki
 diki
(@diki)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 53
Topic starter  

Vandaag niet in de gelegenheid geweest om vijvercentrum te informeren en te vragen om raad.

Vanmorgen voor ik naar mijn werk ging de vijver geinspecteerd.
Alle vissen, incluis de laatste sarasa, zwommen normaal en aten zelfs van het voer (ditmaal voer met opgelost antibiotica / uit voorzorg).
Vanavond thuis gekomen en weer vijver geinspecteerd en wat denk je: de sarasa zat stilletje in het ondiepe en verroerde zich niet. Ook niet toen ik hem naderde (terwijl hij anders altijd vrij schuw reageerde). Kon hem zo uit de vijver pakken. Uiteindelijk wilde hij wegzwemmen, maar deed dit min of meer ongecontroleerd (botste tegen een kei op en deed dit vervolgens ook in een andere richting / net of hij zich niet goed kon oreënteren) Uiteindelijk hield hij stil nagenoeg op dezelfde plek alleen iets dieper.
Heb mijn vijvervriend zijn quarantaine bak klaar laten zetten en hebben hem er vanavond in gedaan. Zijn toestand is iets beter dan de vorige grote die dus inmiddels is overleden, maar eveneens kritiek.
We hebben hem dit maal in quarantaine gezet met een oplossing van het middel Sera Omnipur (een geneesmiddel tegen vele vormen van visziektes). We vonden dat we iets moesten doen en aangezien het volstrekt onduidelijk is wat er nou aan de hand is (ook aan deze vis valt niets vreemds te ontdekken en is het van de ene op de andere dag mis) meenden we er het beste aan te doen om een dergelijk middel te gebruiken om te kijken hoe hij hier op reageerd.
In de quatanaine bak met voldoende zuurstof leek hij iets op te leven. Hij laat zich rustig naar beneden zakken en laat zich door de bellenstroom mee omhoog komen. Eenmaal boven ligt hij op zijn kant en is het net of hij dood is, maar vervolgens zwemt hij er rustig vanaf en laat zich elders weer zakken en zit af en toe ergens rustig op de bodem om vervolgens weer richting de luchtbellen te gaan.
Toen ik naar huis ging was de situatie niet anders.
Ben benieuwd hoe het morgen met hem is.
Mocht dit aanslaan dat denk ik dat we er bijna zeker van kunne zijn te maken te hebben met één of ander bactiriële of virusinfectie.
Welke zal ik vermoedelijk niet of nooit achter komen, maar dan kunnen we een plan de campagne maken voor de rest van de vijver.
Het vreemde blijft tot nu toe echter dat de rest van de vissen ogenschijnlijk geen problemen hebben (afgezien dan van de kieuwrot bij één van de blauwe windes).

Morgen vijvercentrum bellen en horen wat zij zeggen/adviseren

wordt weer vervolgd,

groet diki


   
BeantwoordenCiteren
diki
 diki
(@diki)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 53
Topic starter  

Helaas, gistermiddag is de laatste sarasa in zijn quarantaine bak overleden.

Het is hetzelfde verhaal: vis ziet er ogenschijnlijk goed uit, geen uitwendige verwondingen, mooie glanzende schubben, heldere ogen, geen opgezette buik etc.
Navraag bij het vijvercentrum heeft niets opgeleverd.
We staan met zijn allen voor een raadsel, temeer daar (voorlopig) de blauwe windes en overige soorten nog steeds in goede staat verkeren en ook gewoon eten.
Stoppen met zoeken naar mogelijke oorzaken doen we niet, we willen via internet en mogelijk instanties die meer van vissen weten, proberen te zoeken naar mogelijke verklaringen, al zal de echte reden waarschijnlijk nooit naar boven komen.
Voorlopig volg ik het advies van het vijvercentrum: de komende weken de vissen goed in de gaten houden maar geen actie ondernemen met medicijnen. We weten tenslotte niet wat er aan de hand is en om de nog levende vissen niet onnodig (ze lijken tenslotte nu nog sterk) te stressen, met mogelijk andere problemen tot gevolg.
Mochten deze vissen de winter doorkomen gaan we één van de windes vangen en testen op eventueel aanwezige ongediertes.
Mocht één en ander goed uitpakken, in de loop van het voorjaar een aantal niet te dure vissen uitzetten als test. Mochten deze het goed doen na een aantal maanden weer opnieuw beginnen met het opbouwen van een collectie sarasa's.
Heb zelfs in het achterhoofd om een volledig jaar één en ander te laten betijen.

Ik houd jullie op de hoogte, echter:

als er mensen zijn met verklaringen in de goede richting of om mogelijke oorzaken uit te sluiten, houden we ons aanbevolen. Voor de goede orde nog even de feiten kort op een rijtje:
1) één voor één gaan in de loop van enkele weken alle sarasa's dood
2) op een enkele na zien de vissen er ogenschijnlijk goed uit
3) andere vissoorten (blauwe windes, groene zeelten, zonnebaarzen) mankeren (tot
heden) niets
4) één sarasa opengesneden: aan ingewanden (longen incluis) valt niets te zien (in prima
staat)
5) na constatering van huidworm bij één vis: vijver behandelt met kuur van Triclam

groet, Diki


   
BeantwoordenCiteren
pasje
(@pasje)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 81
 

Is misschien een gekke vraag maar is KHV virus allen maar een virus voor koi of kan dit ook bij sarasa voorkomen?


   
BeantwoordenCiteren
diki
 diki
(@diki)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 53
Topic starter  

Het is een mogelijkheid die ik inmiddels (na het één en ander over KHV gelezen te hebben) in mijn achterhoofd houd.
Alleen jammer dat er niemand (ook het vijvercentrum niet) op deze mogelijkheid gekomen is (terwijl er in sommige omschrijvingen staat dat er gevallen zijn waar uiterlijk nog niets aan de vis te zien valt en deze toch sterven).

Ook ik vraag mij af of een Sarasa mogelijk ook gevoelig kan zijn voor het KHV virus (het is tenslotte ook een karperachtige)

Verklaring kan zijn:
- de twee grote Sarasa's heb ik dit jaar van de reeds verscheidene malen genoemde
vijvervriend gekregen toen hij al niet Koi-vissen uit zijn vijver heeft gehaald (hij wil
alleen nog maar Koi)
- deze heb ik ca anderhalve week in quarantaine gehouden (zagen er wel goed uit) en
een Velda kuur gegeven tegen enkele ziektes/wormen
- uiteindelijk hebben we ze in de vijver uitgezet (ca eind augustus / begin september)
- een tijdje later is de ellende begonnen met de grootste problemen in oktober
- zijn Koi die in zijn eigen vijver zijn achtergebleven zijn tot op heden kerngezond, wel
heb ik hem gewaarschuwd de vissen goed in de gaten te houden

Mochten de Sarasa's KHV bij zich hebben gehad, dan is het in elk geval wel vreemd dat
zijn eigen Koi hier totaal geen last van blijken te hebben (wel zouden zij dan de dragers
moeten zijn, want de beide Sarasa's behoorden tot zijn oudste vissen die zelfs nog uit
een vorige vijver van hem kwamen en al in zijn bezit waren voor hij zijn huidige Koi
collectie opbouwde)

Hij heeft het nog wel gehad enkele (ziekte?)problemen in het voorjaar gehad te hebben.
Ik zal hem hier nader over vragen, misschien dat deze gegevens van belang kunnen zijn

dank in elk geval Pasje, voor je reactie /meedenken
misschien dat er nu meer suggesties/ervarigen los gaan komen

groet Diki


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.