The Pond Library

Vraag en Antwoord

Koi van vreemde vij...
 




Koi van vreemde vijvers

14 Berichten
5 Gebruikers
0 Reactions
4,805 Bekeken
1990anonymous
(@Unregistered)
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

Hallo,
Ik kan enkele koi's van een vriend krijgen, maar ik weet niet zeker of deze geen parasieten of ziekten meenemen naar mijn vijver.
Is het mogelijk om deze vissen eerst te "ontsmetten" door ze bijvoorbeeld in een zoutbad of iets dergelijks te plaatsen voor dat ik ze in mijn vijver zet.

Thanks,
Patrick


   
Citeren
1995anonymous
(@Eric B.)
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 1
 

He
Gebruik kaliumpermaganaat van 2 g op 100 l water en laat daar de vis in zwemmen tot ongeveer 30 seconden. Niet langer.


   
BeantwoordenCiteren
20037anonymous
(@martijntje)
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1
 

ik heb een soort gelijk probleem...
maar kan je kaliumpermaganaat gewoon in de vijver-winkel kopen?
dat zou mij heel erg uit de brand helpen!!!


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
 

Sorry dat ik het zeggen moet maar wat is jouw soort gelijk probleem!!!!!, en wat helpt je zo zeer uit de brand.
Dan wil ik niet bot uit de hoek komen maar volgens mij grijp je gewoon of wil je een produkt nemen waarvan je iets hebt gehoord?? voor soortgelijk probleem.
Het helpt je uit de brand volgens jou? maar weet je wel wat het effekt in houdt??

Nogmaals ik kan er geen touw aan vast knopen wat je uit de brand helpt, laat staan je kaliumpermaganaat wilt gaan gebruiken nu op dit moment!!!


   
BeantwoordenCiteren
Pietje
(@pietje)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 1160
 

en als je al de vis "ontsmet" ben je nog niet 100% zeker dat ie risicovrij is qua eventuele ziektes

beter is de vis een aantal maand in quarantaine te houden, maar in principe als de vissen gezond en voldoende sterk zijn (zowel de jouwe, als die van je vriend) en als je watermilieu ok is zou er in principe geen probleem mogen zijn.

en vissen behandelen preventief vind ik maar zus en zo, je schaadt toch altijd de slijmlaag. Er voor zorgen dat de levensomstandigheden van de vis zo goed mogelijk zijn is veel effectiever en natuurlijker.


   
BeantwoordenCiteren
Kioman
(@kioman)
Lid
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 63
 

Ben er het mee eens wat mini freak en pietje zegt de beste dingen zijn de natuurlijke producten en mideltjes dit houd in een parasieten kuur maar deze gelt van april tot september dat dit uit te voeren heeft dan heeft het zijn efect, wat goudzout en bacterien kunnen wonderen doen en het water als dat ok is is de vis ook ok.
wel altijd het best de vis in een drijvende bak plaatsen en speciaale handschoenen aan doen om de vis te kontroleren op kwetsuren en anker worpjes of dergelijke.
wat vijver kalk er bij nu is 12 toch het minste wat je moet hebben.
en een vis in quarantine plaatsen ene maand is ook ok.


   
BeantwoordenCiteren
Midorigoi
(@midorigoi)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 193
 

Kalium is geen goedje voor beginners zonder ervaring.
Begin er dus niet aan zonder hulp van meer ervaren mensen.
Kalium helpt heus wel bij erg lage temperaturen. Maar de eigenschap van kalium is het wegvreten van organische dingen waarvan de slijmhuid ook deel uitmaakt. De parasieten zullen wel weggebrand zijn, maar bij deze temperaturen heeft de vis (en zeker na een behandeling) de kracht en de energie niet meer om de slijmhuid terug te herstellen.
Wat kalk, vijverhandschoenen en natuurlijke bestrijdingsmiddelen (als deze bestaan) hiermee te maken hebben weet ik niet, laat staan bacterien op deze temperaturen???
Een zoutbad... zelfde problemen als hierboven.
Laat ons een kat een kat noemen, diegenen die nu nog een vis verzetten bij zo'n temperaturen hebben geen gelijk.

Lees deze kaliumfaq even rustig door. Hij is overal op het web terug te vinden.
Ik heb de link voor jullie even gekopieerd...
Veel leesplezier.

http://koi.motorized.nl/koi/kmno4.htm


   
BeantwoordenCiteren
Midorigoi
(@midorigoi)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 193
 

De Kaliumpermanganaat FAQ
Voorwoord.

Doordat er nog veel onduidelijkheid, onbegrip, en onkunde over dit middel heerst, heb ik van tijd tot tijd kriebels gevoeld om een algemene FAQ te schrijven omtrent het juiste gebruik van dit middel.
De achtergrond die hierachter zit is deze :
Op mijn virtuele omzwerving rond de wereld ben ik verschillende stijlen van koihouden tegengekomen.
De Britse stijl; die neigt naar zo "natuurlijk" mogelijk vijveren. Grote vijvers, lage visbezetting, en overbemeten filters. Niet te vergeten; een afkeer van het toevoegen van chemicaliën.
Dat deze stijl tot in het extreme doorgevoerd kan worden bewijst Peter Waddington die 1 vis per 5 kuub propageert, nog grotere vijvers, nog grotere filters, en grote temperatuurstabiliteit.
Dat het in leven houden van een vis onder deze omstandigheden weinig kunstgrepen vereist, dat spreekt voor zich.
Deze persoon is er echter op uit om showvis van hoge kwaliteit op te laten groeien, en met dat gegeven in gedachten valt er wat voor te zeggen. Het spreekt voor zich dat deze stijl van koihouden uitsluitend voorbestemd is voor de mensen die over een grote financiële slagkracht beschikken.
De andere kant van de wereld; het verre oosten, met name Maleisië en Singapore. Een geheel andere stijl van koihouden. Kleine vijvers en een (voor ons) extreem hoge visbezetting. 5 koi per kuub is daar geen uitzondering.
Het spreekt voor zich dat het houden van gezonde koi in dergelijke omgevingen een ware kunst is, en dat de kleinste fout genadeloos afgestraft wordt. Neem daarbij de hogere temperaturen, en het gegeven dat schoon leidingwater zonder vervelende additieven niet zo vanzelfsprekend is als bij ons. Het moge duidelijk zijn dat koihouden zonder kunstgrepen moeilijk, zoniet onmogelijk wordt. Wij kunnen veel leren van die mensen.
Dan de U.S.A., waar je een heuse raketgeleerde tegen het lijf loopt die ook wel van wat extra visjes in de vijver houdt, en er geen problemen mee heeft om zijn vijver wekelijks met kaliumpermanganaat te behandelen.
Ook voor hem is er geen andere manier om zijn overbevolkte vijver vrij van ziekten te houden.
De mangaancomponent van kaliumpermanganaat hebben zijn vissen dusdanig doen groeien dat hij de eerste kohaku van 1 meter lengte denkt te kunnen claimen....en dat bij een overbevolking....petje af.
De aangenaamste verrassing kwam toen ik belandde op de site van Roark. Een bevlogen persoon met een grote hoeveelheid kennis, en met een enorme drang om de chemische processen in een biotoop te doorgronden.
De FAQ die ik voornemens was te schrijven bestond al op zijn site, en meer dan dat; ik was op niemand minder gestuit dan de uitvinder van de H2O2-reversal. Een methode om een vijver die er niet uitziet na een KP-behandeling, binnen enkele minuten om te toveren in een glashelder watertje.
Toestemming om de FAQ te vertalen werd verkregen, en zelfs aangemoedigd. Daardoor was het mogelijk om dit document te doen ontstaan. Een bezoekje aan zijn No_Nonsense_Koi_Keeping site is overigens zeer de moeite waard : http://www.click2roark.com/
Voor de duidelijkheid staan mijn woorden in italics (dit lettertype) om aan te geven waar zijn woorden stoppen en de mijne beginnen. Lees deze FAQ meerdere keren door. Dingen die in het begin niet duidelijk zijn vallen later als puzzelstukjes op hun plaats.


   
BeantwoordenCiteren
Midorigoi
(@midorigoi)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 193
 

Inleiding
Van alle middelen die we routinematig als vijverbehandeling gebruiken, is kaliumpermanganaat 1 van de meest bruikbare. Het middel is al meer dan 200 jaar oud, en wordt vanaf die tijd rijkelijk in bijv. viskwekerijen gebruikt.
Het middel is ronduit gevaarlijk in handen van onbenullen. Overdosering leidt onherroepelijk tot de dood van de gehele vispopulatie. Niet alleen beginnelingen, maar ook "profs" hebben de zaken veelvuldig verkeerd ingeschat. Het internet staat vol met lugubere verhalen over opgeblazen filters en massale vissterfte. Laten we ten alle tijde proberen te voorkomen dat we het op de "harde" manier moeten leren. Dit spul is geen grap....

Naast de risico's is kaliumpermanganaat een moker die fantastisch werk doet bij het doden van de bekendste externe pathogenen. Je hoeft er niet bang voor te zijn, maar je moet het ook niet te gebruiken als een middeltje tegen alle vijverkwaaltjes. Het is gereedschap, en net als elk ander stuk gereedschap moet het begrepen worden om het op de juiste manier te gebruiken. Met dit in gedachten komt hier een poging om een FAQ in elkaar te zetten om te verklaren hoe het werkt, hoe het veilig te gebruiken, en wat te doen in noodgevallen als je de boel hebt verpest.

Okee, wat is dit voor spul?

KMnO4 ofwel kaliumpermanganaat is kaustisch alkaline die organische materialen vernietigd middels directe oxidatie. In tegenstelling tot gangbare opvattingen is het slechts matig oplosbaar in water. In droge staat ziet het er uit als een diep purper, bijna zwart kristal met een gemiddeld formaat van suikerkristallen. Opgelost in water zal het een diep purperen kleur veroorzaken. Het is in verschillende zuiverheden verkrijgbaar.
Blijf af van de flessen vooropgeloste KMNO4, het is vijf keer verdunt, en de prijs is vijfvoudig vermenigvuldigd t.o.v. de kristalvorm. Een behandelingetje wordt op deze manier een dure grap, terwijl het spul in kristalvorm smerig goedkoop is...

Wanneer te gebruiken?

KMnO4 is een bruikbare behandeling voor bijna alle voorkomende parasieten in een koivijver.
Het is duidelijk niet geschikt als behandeling tegen karperluis (argulus) en ankerworm (lernea), hoewel de ervaring leert dat het de hoeveelheid secondaire indringers welke genoemde parasieten met zich meebrengen sterk kan reduceren. KMnO4 wordt eveneens gebruikt als experimenteel middel tegen (draad)algen.
Een belangrijke toepassing ligt in het reduceren van alle dode- en levende organische microbiologie bekend staand als DOC (Dissolved Organic Carbonates). Opeenstapeling van deze DOC zal op den duur tot verslechtering van de waterkwaliteit, en tot een toename van pathogenen (ziekteverwekkers) leiden.
KMnO4 (voortaan KP) bevat in tegenstelling tot bijv. malachietgroen geen giftige bestanddelen welke zich in de vis kunnen opstapelen, het gebruik ervan is toegestaan in kwekerijen van consumptievis.

Is het gevaarlijk voor mij?

Het kan zeer gevaarlijk zijn bij onzorgvuldig gebruik. Het kan je verminken, verblinden, en je zelfs doden, het is belangrijk om te begrijpen dat het een extreem krachtige oxydant is, en heftig reageert met glycol, glycerine en koolwaterstoffen in het algemeen.
Je kan een experimentje uitvoeren om te kijken hoe krachtig dit spul is door een halve theelepel KP op een droge platte steen te leggen, en voorzichtig een druppel remolie toe te voegen.
Blijf bovenwinds en houd voldoende afstand. Let op de spontane steekvlam, en onthou dit goed.
Dit experiment dient bij voorkeur met handschoenen en veiligheidsbril uitgevoerd te worden.
Nu ik je een beetje bang heb gemaakt, kan je weer rustig gaan zitten. KP heeft zoals de meeste chemicaliën een slechte en een goede kant. Eenmaal in het water met de aanbevolen concentratie doet het niet zo veel meer. Het is zelfs een oud middeltje tegen darmparasieten bij mensen geweest. In derde wereld landen wordt het nog steeds gebruikt om infectie van luieruitslag te voorkomen.
KP is een verbazingwekkend en zeer bruikbaar middel.


   
BeantwoordenCiteren
Midorigoi
(@midorigoi)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 193
 

Wat zijn de effecten ervan op de huid?

KP vermoord de huid, en stempelt het voor meerdere dagen met een donkerbruine kleur. Het kan ook permanente verbleking van donkergekleurde huid veroorzaken indien blootgesteld aan een hoge concentratie. Het verbrand de huid op dezelfde manier als zuur. Het bevat echter geen kankerverwekkende of toxische stoffen.

Wat zijn de effecten ervan op mijn ademhalingssysteem?

KP is een zeer irriterend middel. Krijg een beetje in de neus en je hebt de grootmoeder der allergie-aanvallen. Roark heeft de meest verbazingwekkende 20 minuten van zijn leven aan de vijverrand doorgebracht, bezig zijn hersens uit te niezen. Krijg het in de longen en je kan voor een paar weken aan de kunstmatige ademhaling. Het gebruik van een goedkoop stofmaskertje geeft een goede bescherming, en wordt ten sterkste aangeraden.

Wat is het effect op mijn ogen?

Rampzalig. Hier moet speciale aandacht aan besteed worden. KP is in staat om permanente blindheid te veroorzaken, en daar is weinig voor nodig. Het kan veroorzaakt worden door een spetter geconcentreerde oplossing, of door een stofdeeltje ervan dat in het oog terecht komt.
Seconden tellen daar waar het de ogen betreft. Probeer niet bij een kraan of tuinslang te komen (tenzij direct bij de hand), maar steek je kop in de vijver, en hou de ogen open. Roep dan om hulp en duik opnieuw. De hoogste prioriteit is nat blijven, zelfs als je de vijver net met een 4 ppm concentratie KP gedoseerd hebt, ben je nog steeds beter af met vijverwater dan dat je belangrijke seconden verspeeld om stromend water te verkrijgen.
Hoogstwaarschijnlijk zit je door het onsteriele vijverwater opgezadeld met de grootmoeder der oogontstekingen, maar je hebt je gezichtsvermogen behouden. Elke arts die zijn bul waard is kan een oogontsteking behandelen, maar een compleet verwoest hoornvlies is een blijvend verlies. Gebruik van een veiligheidsbril bij het mixen en doseren van KP wordt ten sterkste aanbevolen.

Wat zijn de effecten op het spijsverteringssysteem?

KP is een nachtmerrie indien het in welke hoeveelheid dan ook ingenomen wordt. Hoewel het niet waarschijnlijk is dat er een levensbedreigende situatie ontstaat als je in de buurt van een ziekenhuis bent, ga je voor een paar dagen wensen dat je dood was.
Spoel het spul zo goed mogelijk uit de mond, en neem een grote hoeveelheid melk in. Zorg vervolgens dat je eerste hulp krijgt. Je voelt je verschrikkelijk, en dezelfde fout maak je gegarandeerd nooit meer.
Terzijde; melk bevat veel organische stoffen waar de KP onmiddellijk mee zal reageren. Door het innemen van grote hoeveelheden melk zorg je ervoor dat de oxydante energie van KP aan iets anders gespendeerd wordt dan aan je maagwand.


   
BeantwoordenCiteren
20142anonymous
(@a.vd.wetering)
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1
 

kaliumpergamanaat!!!! wat mij opvalt op deze site is dat men wel heel snel naar allerlei middelen grijpt.het lijkt wel een laboratoriumsite.alle vissen die je aankoopt in qarantaine voor 4-6 weken,ook al komen ze van een goede handelaar-kweker.ook in japan heeft men khv gevallen gehad,en dan is de ellende niet te overzien.(ik pleeg niet de wijsheid in pacht tehebben,maar koi houden begint toch met bepaalde basisbegrippen)


   
BeantwoordenCiteren
Mini freak
(@mini-freak)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 288
 

Wat mij opvalt is dat het merendeel van de vaste forummers afraadt om zomaar lukraak produkten e.d toe te voegen of te gebruiken.
Inderdaad er zijn basis beginselen om koi te houden en niet alleen voor koi, de basis begint al bij de aanleg van een vijver, of daar nu Koi in komt of een goudvis men zal er aandacht aan moeten besteden en niet laten beslommeren.


   
BeantwoordenCiteren
Midorigoi
(@midorigoi)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 193
 

ik pleeg niet de wijsheid in pacht tehebben,maar koi houden begint toch met bepaalde basisbegrippen)

Klopt, maar probeer deze basisbegrippen er maar eens in te krijgen.
Nog teveel mensen denken dat vissen houden enkel en alleen een vis in het water gooien is en hem voeren.


   
BeantwoordenCiteren
20159anonymous
(@a.vd.wetering)
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1
 

mijn uiting in de topic is ook niet beschuldigend bedoeld,ook ik weet dat het meerendeel heel veel voor zijn koi doet,maar voor de chemisten op dit forum heb ik geen goed woord over.dit kunnen geen koi liefhebbers zijn,want die producten gebruik je niet zonder goede medische begeleiding,wie dit zijn koi aandoet is hem niet waard.tevens denk ik dat heel veel problemen bij deze mensen te voorkomen zijn met goed watermanagement(veel controle),en een goed voerbeleid(gevolg ammoniak-nitriet etc),dit baseer ik op het feit dat deze gegevens bij dit soort lui nooit er bij staan.toch hoop ik de echte koi liefhebber niet voor het hoofd te hebben gestoten want dat was niet mijn bedoeling,het is toch de bedoeling elkaar te helpen,te voorzien van nuttige tips en gezellig en zinvol over koi te praten.midorigoi en mini freak toch bedankt voor jullie positieve reactie


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.