The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Koi lag doodstil in het water

 

 CvE
(@cve)
Eminent Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 25
Topic starter  

Hoi,
op een morgen zag ik een koi doodstil en in een raar positie in de vijver
koi was bijna rechtopstaand (kop omhoog staart gekruld) terwijl andere koi erond zwom. Toen ik ernaar toe ging bleef deze still hangen ik dacht dat deze dood was maar hij bewoog pas toen ik hem met de visnet wou ophalen. Heeft iemand een idee wat het zou kunnen zijn? Zou het door de ouderdom kunnen zijn, trouwens hoe oud wordt een koi?
grtz
CvE


   
Citeren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Moi,

deze winter is erg zwaar voor de koi. Strenge vorst gehad, met veel sneeuw. Daarna dooi periode met temperaturen die aan de lente deden denken. Dan weer vorst. Ook komende week weer vorst.
Het is mogelijk dat de koi de slaapziekte heeft. Niet iedere koi krijgt het, maar bij slaapziekte zal de koi in een soort winterslaap gaan. Dat betekent dat de koi op de raarste plaatsen doodstil ligt, en in de raarste posities.
Echter, hij leeft wel....
Als je hem probeert te vangen en hij leeft nog en er zijn geen uiterlijke kenmerken van zichtbare ziektes waar te nemen, zou ik de koi gewoon terug in de vijver doen en hem zijn gang laten gaan.
Het is niet gezegd dat hij de slaapziekte heeft, maar het is wel degelijk een mogelijkheid.
Door hem te vangen krijgt hij echter stress, dus zoveel mogelijk met rust laten.

Vertrouw je het echt niet, quarantaine-bak klaar maken, en de koi hierin plaatsen en het water in temperatuur omhoog brengen. De koi hier wel in laten zwemmen totdat de temperatuur in de vijver hoog genoeg is. Dus niet na 2 weken terugplaatsen, want dan heb je een grote kans dat hij het niet overleeft.

Wat betreft de leeftijd; een koi kan oud worden, 30 jaar is geen uitzondering naar mijn weten, en wellicht langer.


   
BeantwoordenCiteren
(@skrans)
Estimable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 104
 

ik zou de koi in een qbak doen heb bij mij op dit moment 10 koi's zitten in meerder qbakken van diverse mensen en mij zelf ik neem niet het risico de koi in de vijver te laten zitten voor all sommige koi's met een waarde van 3400 euro

zet wel de qbak als het kan onder 12 of boven 16 graden wegens kans op virussen en bacteriën


   
BeantwoordenCiteren
 CvE
(@cve)
Eminent Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 25
Topic starter  

thx, grote opgeluchting dat er niets ergs is aan de koi.:)
idd afgeloppen dagen dagelijks gaan kijken in de vijver en gelukkig is de koi stil maar levend.
Toch ben ik blij dat er een uitleg aan verbonden is.
Bedankt allemaal
Grtz
CvE


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.