The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Koi is ziek, wie kan me helpen

 

(@plonsje)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 57
Topic starter  

Hier enkele foto's van de koi in kwestie.

Wat heeft hij?
Wat moet/kan ik doen?
En wat met de andere vissen?

Bijgevoegde bestanden


   
Citeren
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 583
 

Plonsje wrote:
Wat heeft hij?

hoi Plonsje,

ik moet hier wel even wat recthtzetten... Deze foto's zijn wat duidelijker en zover ik kan zien is dat van die schimmel en algen niet van toepassing. Neemt niet weg dat ie een wat vreemd uiterlijk heeft.

Ik laat de rest over aan de experts..

Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
(@plonsje)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 57
Topic starter  

Bedankt voor de reactie DNNS.

Het zijn geen topdieren. Dat weet ik ook. Maar je moet ergens beginnen. En ik kan beter nu wat bijleren met wat minder kwalitatieve dieren en later (als ik mijn eigen huisje, tuintje, vijvertje heb) mij verder toeleggen op betere exemplaren.


   
BeantwoordenCiteren
(@midorigoi)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 193
 

Wat zie je zelf aan de vis? Want aan de hand van de foto's kan ik niet veel uitmaken. Ligt hij op de grond met toegeknepen vinnen of heeft hij het moeilijk met ademhalen?
Is er niemand bij jou in de buurt die een afstrijkje kan maken?


   
BeantwoordenCiteren
(@plonsje)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 57
Topic starter  

Vis zwemt normaal rond. Alleen heeft hij wat opgezwollen ogen. Begon me gewoon wat zorgen te maken, omdat andere forumleden (hier en elders op het net) zeiden dat hij er wat gek/ziekjes uit zag.


   
BeantwoordenCiteren
(@timpie)
Reputable Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 430
 

Beste plonsje.. deze tekst als reactie op je PM

Plonsje wrote: Beste Timpie,
Volgens DNNS (lid van dit forum) is er een koi ziek. .

Hallo,
Is de koi volgens de forumleden ziek of vind je zelf ook dat hij een zieke indruk heeft? Op foto's is zo iets heeeel moeilijk te interpreteren. Het oog dat zichtbaar is lijkt op een foto inderdaad wat uit te puilen, maar dat kan ook zijn dat de koi net zijn oogbol draaide en dat het door de foto zo geprononceerd wordt.. Wanneer de koi goed komt eten, de waterwaarden ok zijn (alles eens goed (laten) testen.. dwz. ook ammoniak, nitriet) en de koi dus geen zieke indruk maakt zou ik mij niet onmiddelijk zorgen maken. Wanneer de ogen inderdaad sterk uitpuilen kan een bacteriële infectie of stoornis met de vochtbalansen bvb aan de basis liggen.
In dat geval kan je voorlopig de koi best apart zetten in een oplossing met 5 g/l zout. Probleem hiervan is.. je geeft de koi weer stress, in een aparte bak wil zeggen dat hij toch minstens 1000 liter water voor zich moet hebben (met dus 5kg zout) en dat het water hiervan goed gecontroleerd moet worden en nodige voorzorgen dienen genomen te worden (beluchting, verversen..). Soms doe je dus meer kwaad dan goed..
Heb je graag dat er eens een koidokter langs komt, laat me dan je telefoonnummer weten dan laat ik iemand je opbellen. Voor mij is heusden-zolder wat te ver, maar ik ken wel iemand dichter in de buurt. Maar ik zeg het nogmaals, wanneer jij niet vind dat de koi een zieke indruk heeft (en hij of andere koi schuren zich bvb niet echt aan stenen en het water is goed, dan zou ik niet dadelijk panikeren.
Met vriendelijke groeten, Tim


   
BeantwoordenCiteren
(@plonsje)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 57
Topic starter  

De vissen eten goed, maar zitten nu tijdelijk in een stress situatie aangezien we de vijver aan het uitbreiden zijn. Ze zitten momenteel in een aparte ruimte. Over enkele dagen, als het water in orde is, mogen ze weer de vijver in.


   
BeantwoordenCiteren
(@Koiliefhebber)
New Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1
 

Hallo Plonsje,

Het ziet eruit als waterzucht.
Wat je daar precies aan kunt doen en of het besmettelijk is, weet ik niet.
Misschien kun je het beste met de vis naar een kweker in de buurt gaan. Hij kan je wellicht meer vertellen.

Groetjes
Wendy


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.