The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen




grootste windes sterven

 

(@walter-buchan)
New Member
Deelgenomen: 12 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

10 dagen geleden is mijn ellende begonnen : mijn grootste goudwindes en, sinds gisteren ook mijn grootste zilverwinde, sterven één na één (gemiddeld 1 per dag).

Merkwaardig :
1/ met de kleine en zelfs zeer kleine windes lijkt (nog!) niets aan de hand.
2/ook de andere vissoorten (koi, sarasa, shubunkin, goudvis, zeelt, etc.) zijn 100% gezond. Ik vrees dat ook mijn blauwe windes nog gaan volgen.

Het gaat doorgaans bijzonder snel : de vissen blaken het ene moment nog van gezondheid maar amper enkele uren later zwemmen ze slabakkend, gaan op hun zijde liggen en komen niet meer vooruit. Nog wat later liggen ze volledig op hun rug waarna de doodstrijd volgt. Die wacht ik nu niet meer af. Aanvankelijk stak ik de zieke vissen in een aparte bak met vers en zuurstofrijk water. Zinloos.
Wat mij ook verontrust, is dat al mijn windes dit seizoen nauwelijks of niet komen eten. Vooral de zilverwindes waren vroeger altijd ‘eerst aan tafel’ en regelrechte slokoppen.
Moet ik vrezen dat ook de andere soorten mettertijd gaan sterven ?
Iemand uitleg en/of advies ? Thx.!


   
Citeren
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 584
 

Heb je kortelings nieuwe vissen in de vijver gezet?


   
BeantwoordenCiteren
(@walter-buchan)
New Member
Deelgenomen: 12 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Jef Smeyers;33076 wrote: Heb je kortelings nieuwe vissen in de vijver gezet?

Zeker niet, Jef. Ik doe dat pas vanaf het moment dat het voorjaar warmer wordt (eind april-begin mei, hangt veel van het weer af).

Wat ik wel gedaan heb (ik dacht dit dit één van jullie vragen of reacties ging zijn en heb het opzettelijk nog verzwegen !) : ik heb 3 weken geleden zinkoxide in de vijver gedaan omdat ik al 2 seizoenen geplaagd wordt door zweefalgen en het water daardoor soms één groene soep is.

Dosis : 10 gram/1000 liter (of 400 gram in 40.000 liter). Volgens sommigen is dat vrij hoog, voor anderen dan weer niet te veel.

In de veronderstelling echter dat de dosis inderdaad te hoog was (en ze dus door zinkvergiftiging sterven), blijf ik niettemin met 2 vragen :
1/ hoe komt het dat enkel de grootste exemplaren sterven ?
2/ waarom hebben de andere vissoorten hier geen last van ?


   
BeantwoordenCiteren
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 584
 

Het beste dat je kunt doen is een koidokter of een andere deskundige te raadplegen.


   
BeantwoordenCiteren
(@patsnake)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 293
 

ik denk niet dat het door het zink komt. ik heb even rondgekeken en ben er wel achter dat windes gevoelig zijn voor medicatie en voor een laag zuurstof-gehalte.
Zoals Jef ook zei, voor de zekerheid toch een deskundige raadplegen


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.