Ik heb een vijver met 16 volwassen goudvissen en 5 jongen.
Toen ik wat blad aan het verwijderen was, viel me op dat bij een van de vissen de achterkant aan het rotten/schimmelen lijkt te zijn.
Vanaf de vinnen ziet het er raar en beschimmeld uit en zn staartvin is er af en lijkt wel aangevreten. Echt een vies gezicht. Ik heb hem uit de vijver gehaald en in een emmer gedaan. Ik denk dat ie doodgaat.
Kan iemand mij vertellen wat er kan zijn en of het water nu besmet is?
Het heeft de afgelopen weken een paar keer gevroren, maar de oppervlakte is niet dicht geweest.
Hoi Christie,
ga ermee naar een specialist, op een forum kan niemand uitsluitsel geven!
Er zijn tegenwoordig vele Koidoktoren. Vind je dit te ver gaan, klop dan aan bij een betere handelaar/dealer. (En dan bedoel ik niet het tuincentrum op de hoek, bespaar je die ellende)
Je beschrijving doet denken aan vinrot, een bacteriële infectie. Echter kan het ook andere oorzaken hebben. Ga in ieder geval niet zelf een diagnose stellen, dit kan namelijk averechts werken.
Wat je sowieso moet doen is het water testen, vaak ligt hier de primaire oorzaak van ziekte. Vertel ons de waterwaarden en geef wat gegevens van de vijver (bezetting, filter, etc).
Succes!
Dennis
Dank je voor je antwoord, Dennis. Ik heb zaterdag het water getest op de "standaarden", PH, nitriet, nitraat etc (ik heb van die staafjes) en die zijn perfect.Ik kan daar echter niet mee meten of het water besmet is, denk ik. Hoe kom ik daar achter?
Ook heb ik naar info over ziektes gezocht en het komt het meest in de buurt van schimmelziekte: pluizige, wat-achtige schimmel. Net als bij fruit als dat weken ligt.
Iig is de vis uit het water en ik denk dat ie nu inmiddels dood is, ik heb vanmorgen niet gekeken. Ik vind het erg zielig, vooral omdat ik het niet eerder gezien heb.
Het is dit jaar voor het eerst dat we een vijver hebben en ik wil het graag goed doen.
Hoi Christie,
Graag gedaan. Dit zijn de vervelende dingen van de hobby waar iedereen - helaas - altijd een keer mee te maken krijgt. Echter kan men veel problemen voorkomen door regelmatige controle van de vissen en waterkwaliteit en het in een goede conditie houden van de vijver en haar bewoners.
De waterwaarden zijn perfect. Mooi zo. Het is niet voor niets dat ik daar naar vroeg... Een ziekte (althans, de meeste ziekten) krijgt pas de kans om een vis aan te vallen wanneer de weerstand ervan is aangetast. Dat gebeurt niet zo maar en van de een op de andere dag. Vaak ligt een slechte waterkwaliteit ten grondslag aan een verminderde weerstand. Dat is bij jou dus waarschijnlijk niet het geval.
Ook slechte voeding, schommelingen in de waterkwaliteit of temperatuur en stress zijn belangrijke ziekmakende factoren. En ook zoals bij mensen, kunnen vissen ziek worden door ouderdom, door erfelijke factoren of door verwondingen, etc.
Of het water besmet is, is niet meetbaar. Laten we zeggen dat je er 99,9999% zeker van kunt zijn dat het water besmet is. En tóch hoeft dit geen probleem te vormen. Zolang de vissen een goede weerstand hebben, zullen zij niet ziek worden. Medicatie in de vijver gooien zal slechts een averechts effect hebben (je vernietigt dan het vijvermilieu), zodat de vissen júist vatbaar worden.
Schimmel schrijf je... Dat is (bijna) altijd een secundaire infectie die ontstaat bovenop een andere (bvb bacteriële infectie of wond) aandoening. Het is dan ook zaak om de primaire infectie te behandelen en niet de secundaire. maar in dit geval waarschijnlijk liever helemaal niet behandelen... Voor zekerheid, laat je het beste een specialist langskomen.
O.a. op deze website is een zee van informatie te vinden, veel plezier en succes gewenst!
Dennis
ik zou voor alle zekerheid het water nog eens laten controleren en deze keer niet met een "strip". Deze kunnen soms ernstig afwijken van een analyse met de "druppeltjes". Het is immers belangrijk, zoals dennis zegt, om je waterkwaleit optimaal te houden zodat de weerstand van de huidige vissen in de vijver op punt blijft zodat deze ook niet getroffen worden door de mogelijke ziekte
greetzz
Christie,
Als ge een vis hebt met schimmel is daar 99,99999% niets meer aan te doen dan hem zo vlug mogelijk uit zijn lijden te helpen, ik heb dit ook gehad het eerste jaar van mijn vijver, koidokter tot 2 maal toe aan huis geweest, naar vissen speciaalzaak geweest maar allemaal zonder resultaat, ik heb er het eerste jaar een klein fortuin aan uitgegeven, waterwaardes waren ok. Volgens mij zijn er 2 oorzaken: bij de vissen die men koopt heeft er geen natuurlijke selectie plaatsgevonden waardoor ook de zwakke vissen blijven leven, en wanneer men die nadien in een vijver gaat zetten dit de gevolgen zijn en 2 men zet veel te vlug vissen in een nieuwe vijver. Als ik opnieuw zou starten zou ik het eerste jaar geen vissen in de vijver plaatsen. Ik zou u zeker aanraden niet te veel van de chemische troep in uw vijver te doen en hopen dat het stopt bij eentje.
Danny
Sorry Danny,
maar daar ben ik het niet helemaal met je eens. Schimmel is in de meeste gevallen heel goed te behandelen, maar het hangt er dan ook vanaf in welk stadium je erbij bent. Ben je er op tijd bij, en dat is niet moeilijk, dan is het zeer goed te genezen. Sterker nog, schimmel geneest veelal vanzelf. Belangrijk is om voornamelijk de primaire infectie te behandelen en niet alleen te kijken naar de schimmel.
Wanneer de weerstand téver is aangetast, dan is er inderdaad niet veel meer aan te doen.
ik sluit me wel aan bij je advies om geen geneesmiddelen in de vijver te gooien zolang de andere vissen geen ziekteverschijnselen vertonen!
Dennis
het is idd volgens mij ook een natuurlijke selectie die ontbreekt. Zo heb ik in het beginjaar van mijn vijver 4 goudwindes, 4 blauwe windes en 3 shubunkin dood. Ze hadden bijna allemaal dezelfde ziekteverschijnselen; een soort gatenziekte leek het wel. Ik heb hier ook niets aan gedaan en het is vanzelf opgehouden. De vissen die nu nog overblijven hebben waarschijnlijk een sterkere weerstand dan de rest.
maar een van de belangrijkste remedies tegen ziektes is volgens mij nog altijd uw koi en andere vissen dagelijks gadeslaan zodanig als je iets ziet dat je in een vroeg stadium kan ingrijpen. Zo heb ik bij mijn Purachina ook een klein plekje gezien en ben er direct mee naar de koiarts geweest en het bleek Pseudomonas te zijn. Ik heb danop aanraden van de arts een zoutbehandeling gedaan (dennis ik weet dat je hier tegen bent :p, ze zei ook dat dit goed was om de vissen extra tegen de winter te beschermen) en dit heeft al veel opgelost en om helemaal zeker te zijn heb ik nog antibiotica in het eten gedaan ook en er is niets meer aan te zien nu, terug kerngezond.
Pietje wrote: dennis ik weet dat je hier tegen bent :p
Hoi Pietje,
LOL, ik ben er niet tegen hoor, zolang de behandeling maar niet gebeurd in de vijver. Zout is nog altijd een belangrijk medicijn, maar behoort dan wel gebruikt te worden in behandelbakken 🙂
Dus ik ben vóór "zout", maar tégen "zout in de vijver"!
Dennis
Beste mensen, de vis is niet meer. Helaas was deze vis een logee en ik hoop dat de andere 2 wel blijven leven en niet mijn eigen goudvissen ziek maken.
Ik ga geen honderden euri uitgeven voor het beter maken van mijn vissen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een dierenvriend en ik wil zo veel mogelijk goed doen voor de vijver en zijn bewoners, maar om met een goudvis naar de koidokter te gaan, vind ik wat ver gaan.
Maar gelukkig heb ik nog ca. 17 vissen over en die ga ik goed in de gaten houden!
Christie wrote:
Maar gelukkig heb ik nog ca. 17 vissen over en die ga ik goed in de gaten houden!
Dat is vaak gelukkig al meer dan genoeg! Een specialist hoeft overigens niet altijd een Koidokter te zijn hoor, maar kan net zo goed een betere dealer zijn of een buurman met kennis van zaken 🙂
Succes
Dennis
Dennis,
waarom ben je tegen zout in de vijver?
Ik heb vorig jaar ook een zieke koi gehad, en deze (in een aparte bak) ook behandeld.
Mij is toen ook het advies gegeven om vijverzout in de vijver te kappen. Dit heb ik dus ook gedaan. Het zit er inmiddels al sinds juli/augustus vorig jaar in.
Water is er amper ververst. Kan dit alsnog kwaad?
ik denk dat je parasiten hebt