The Pond Library

Vraag en Antwoord

Drooggevallen vijve...
 
Notifications
Clear all
Drooggevallen vijver

6 Posts
4 Users
0 Likes
2,324 Views
WillemWesten
(@willemwesten)
New Member
Joined: 17 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Triest

--------------------------------------------------------------------------------
Hallo Koi kenners,
Ik ben nieuw in dit forum en ben niet zo bekend hoe dat werkt, per abuis had ik deze brief ergens tussen geplaatst maar daar kreeg ik geen enkele reaktie, daarom plaats ik mijn brief hier nog maar een keer.
Wij hadden vorige week een trieste ontdekking gedaan, wij hebben bij onze stacaravan al jaren een vijver en hebben in tien jaar onze koi's van zeer klein tot zo'n 45 cm zien groeien. Toen wij dit weekend zoals ieder weekend even kwamen kijken of alles in orde was bleek de slang van de filter door onbekende oorzaak losgeraakt te zijn, er stond nog slechts een klein laagje water in en daarin lagen vier bewegingloze vissen.
Drie anderen waren helemaal verdwenen, er lagen wel veel schubben langs de kant wat al aangaf wat daar op de kant gebeurt was.
Toen ik de vissen uit het water wilde halen om ze een laatste rustplaats te geven (klinkt melodramatisch, maar ze in een vuilnisbak gooien wilden wij niet) begon een van de vissen te bewegen, wij waren daar natuurlijk heel blij om, maar bij nadere inspectie bleken haar rug en staartvinnen beschadigd te zijn en haar ogen zijn niet meer zichtbaar alsof er een vlies over zit, waarschijnlijk zijn zij uitgedroogd. Nu weten wij niet wat wij moeten doen, zij zwemt wel wat rond, probeert wel om het voer wat wij in het water gooien op te happen wat helaas niet best lukt. Wij hebben geen idee of het dier pijn heeft en uberhaupt de komende kou zal overleven, zou het zin hebben om een verwarmingselement te plaatsen? Wie weet goede raad?
Bedankt alvast, Wim


   
Quote
josl
 josl
(@josl)
Honorable Member
Joined: 18 years ago
Posts: 569
 

hallo,

dat is erg om horen,de nachtmerrie van iedere koihouder.

best plaats je de overlevende koi als het mogelijk is in een groot aquarium of qarantaine bak.
best houdt je hem warmer,zoals hij nu toegetakelt is zal hij de winter buiten niet overleven.
het beste raadpleeg je een koi-dokter om de koi te behandelen.

ik zou hem niet in de vijver laten,als hij in bv. je veranda zit kan je dagelijks zijn toestand opvolgen.

veel succes en sterkte.

groetjes


   
ReplyQuote
rill02
(@rill02)
Active Member
Joined: 18 years ago
Posts: 7
 

Ik zou hem gewoon uit zijn lijden verlossen. Heb van de zomer ook zo'n vis gehad , uiteindelijk heb ik er zelf een eind aan gemaakt.

groetjes


   
ReplyQuote
WillemWesten
(@willemwesten)
New Member
Joined: 17 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Bedankt voor jullie reaktie, helaas hebben wij thuis niet de ruimte om hem daar te observeren, ik zou hem direct uit zijn lijden verlossen als wij zouden weten dat de vis pijn heeft, maar toen wij vandaag weer gingen kijken was hij wel een stuk levendiger, hapte ook snel het voer op dus dat is hoopvol, alleen de huid op de kop is beschadigd, zouden wij een of ander medicijn in het water kunnen doen waardoor de huid weer hersteld? Ik denk er over om het water op een of andere manier warmer dan normaal te krijgen om het genezingsproces sneller te laten verlopen. Het dier heeft zo geknokt om te overleven ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om het dan toch nog dood te maken...
Wat is wijsheid? Wij hebben op een andere site een koi dokter benadert maar daar horen wij helaas niets meer van.

Wim


   
ReplyQuote
diki
 diki
(@diki)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 53
 

WillemWesten wrote: Bedankt voor jullie reaktie, helaas hebben wij thuis niet de ruimte om hem daar te observeren, ik zou hem direct uit zijn lijden verlossen als wij zouden weten dat de vis pijn heeft, maar toen wij vandaag weer gingen kijken was hij wel een stuk levendiger, hapte ook snel het voer op dus dat is hoopvol, alleen de huid op de kop is beschadigd, zouden wij een of ander medicijn in het water kunnen doen waardoor de huid weer hersteld? Ik denk er over om het water op een of andere manier warmer dan normaal te krijgen om het genezingsproces sneller te laten verlopen. Het dier heeft zo geknokt om te overleven ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om het dan toch nog dood te maken...
Wat is wijsheid? Wij hebben op een andere site een koi dokter benadert maar daar horen wij helaas niets meer van.

Wim

probeer toch maar de koi in bijvoorbeeld een aquarium te krijgen waar je de temperatuur voor hem aangenaam kan houden. Het is inderdaad jammer als hij voor niks zou hebben geknokt, maar dan moet je nu de omstandigheden voor hem optimaliseren, want hij heeft natuurlijk veel krachten verloren die hij voor de winterperiode niet meer op peil kan brengen. Extra zorg is dus geboden en dan kun je misschien geluk hebben dat je hem door de winter sleept en volgend jaar weer in een nieuwe vijver kan plaatsen.

gr, DIKI


   
ReplyQuote
WillemWesten
(@willemwesten)
New Member
Joined: 17 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Bedankt diki, je hebt wel gelijk en ik zou dat graag doen maar wij hebben thuis absoluut geen ruimte om hem daar tijdelijk te houden, wij willen proberen om de vijver gedeeltelijk af te dekken zodat het mogelijk wat minder koud wordt, ik verwacht daar niet zo veel van maar we proberen het.
Vr. gr.
Wim


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.