The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
wormpjes

9 Berichten
7 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
4,617 Bekeken
mic
 mic
(@mic)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 190
Topic starter  

hallo ,

Sinds enkele dagen vind ik in mijn vijverwater wormpjes weer . Ik maak mij er geen zorgen over , maar ik zou wel eens willen weten wat het zijn en welk nut ze vervullen .

Het zijn zwarte wormpjes van ongeveer 3-4 mm lang . ze bevinden zich vooral in stromend water , als daar zijn waterval , beek en in de buizen van mijn filter . Ze houden zich vast aan hun 'staart' en eten precies 'iets' uit het voorbij stromend water .

Wie kent deze beesjes ?

alvast bedankt


   
Citeren
Spike
(@spike)
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 65
 

Dat zijn muggelarven en zijn onschadelijk.

vrgr.


   
BeantwoordenCiteren
Maddy
(@maddy)
Active Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 12
 

Hallo,

Als ik me goed herinner bewegen muggenlarven, het zijn zelfs goede zwemmers, ik heb een aantal weken terug ook zo'n wormpjes gehad in m'n filter, een aantal weken later zaten er massa's kleine vliegjes/mugjes in m'n tuinhuis waar het filter staat, het zou dus over hetzelfde kunnen gaan.

Dirk.


   
BeantwoordenCiteren
Wahdagie
(@wahdagie)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 199
 

Originally posted by mic
[B]hallo ,

>Het zijn zwarte wormpjes van ongeveer 3-4 mm lang . ze >bevinden zich vooral in stromend water , als daar zijn waterval , >beek en in de buizen van mijn filter . Ze houden zich vast aan >hun 'staart'

Het zijn de larven van de Kriebelmug of Zwarte vlieg
Onschadelijk voor je vissen,

kancrn.org/stream/img/blackfly.jpg
www.mindbird.com/113f900e0.jpg
www.argo.be/scholen/geonatuur/waterdieren/waterdieren-vliegen-muggen.html

Groet, Arthur.


   
BeantwoordenCiteren
Devolder
(@devolder)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 115
 

Goedeavond mic,
Ik wou gewoon even vragen of die wormpjes er nog zijn,eventueel in het filter of waar dan ook.
mvg Johan


   
BeantwoordenCiteren
mic
 mic
(@mic)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 190
Topic starter  

ha, een streekgenoot .

Nee hoor Johan , ze zijn al een hele tijd verdwenen . Ze blijven maar enkele dagen , misschien weken . Het zijn inderdaad muggelarven . Als je de veranderingen blijft volgen zie je ze evolueren . Nu zijn ze al weg de mensen gaan pesten 😀

Ik vond het ook eerst gek dat muggen in water opgroeien . Ondertussen weet ik ook dat de libellen zich op dezelfde manier ontpoppen .

Groeten Mic


   
BeantwoordenCiteren
Devolder
(@devolder)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 115
 

Hi mic,
Ge zie gie van t'zèètje dè,ewel kzie kik van passendale.
Terug problemen met de server belgacom;ik kan geen mails niet meer ontvangen en de verbinding is ook niet alles,enfin.
Voor terug te komen op die wormpjes,ik weet niet of u dat weet maar je hebt ook een soort bloedzuigertjes in die genre,ik kan u garanderen dat het smeerlappen zijn.Ze hangen vast aan de buizen van de filters,pompen enz.Ik heb verleden jaar meegemaakt dat er een toevoerbuis helemaal verstopt was door die beestjes.Ik heb lang moeten zoeken welke soort dit was want je vind er niet veel over terug.
Denk dat ze s'nachts aktief zijn en ben ze al héél véél tegengekomen in filters bij vijvers maar nog nooit op een vis of in de vijver zelf.Misschien weet Arthur daar meer over.
Misschien zitten er hier specialisten die daar meer over weten.
Je bent er vanaf als je een product in doet maar zou daar eigenlijk meer over willen weten.
De groeten in Oostende,Johan:o


   
BeantwoordenCiteren
Waterval69
(@waterval69)
New Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 1
 

Hoi,

Ik heb net een zwemvijver laten aanleggen en sinds een 8 weken staan er waterplanten in de beek die overloopt in de zwemvijver. Op de watervalstenen hangt het vol met die kleine zwarte wormpjes waar jullie het over hebben. De Kriebelmuglarf? Ik heb al verschillende sites afgecheckt. De larven zouden niet schadelijk zijn, de muggen daarentegen zouden zeer pijnlijke beten geven. Heet iemand van jullie ervaring met deze larven en muggen? Kan je in het water zwemmen als die daar rond hangen? etc ... Ik ben vandaag wel in het water gegaan ... Hopelijk komen jullie met geruststellend nieuws


   
BeantwoordenCiteren
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 337
 

zoals je zelf al neerzet, de larven zouden onschadelijk zijn dus lijkt me toch wel dat je er gewoon in kunt zwemmen. alleen uitkijken voor de muggen die rondvliegen


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.