Hallo,
Wie weet hoe je koikarpers kunt kweken
Hoi Arno,
Kijk eens op de volgende thread: http://www.pondlibrary.be/ned/forum/showthread.php?s=&threadid=2287
Ik heb hier al het een en ander geplaatst over het kweken van koi...
Dennis 🙂
Hallo dennis,
Bedankt voor je berichtje. Ik heb eigenlijk pas een vijvertje. Begonnen met 3 waterschildpadden. Is nu geen plaats meer voor. Nu zitten er 9 goudvissen en 3 kleinere koikarpers in. Ik ben naar de koidagen geweest. Ik vind alles, buiten verwachting, ontzettend interessant. Ben al bezig hoe ik de vijver groter kan maken. Ik kan toch wel een tijdje bij de vijver gaan staan en kijken wat de vissen eigenlijk allemaal doen. Hoe kan ik zien wanneer ze kuit hebben geschoten. Vallen die eitjes meteen op, of moet ik die gaan zoeken. De goudvis zwemt toch steeds tegen de koi aan en zwemt constant bij hem. Ik blijf hem volgen. Het water is 18 graden. De vissen zwemmen allemaal goed rond, dan langzaam dan weer ineens zeer snel. Zo te zien hebben ze het allemaal prima naar hun zin.
Groetjes,
Arno
Het is natuurlijk ook een hele mooie hobby 😉
Kuit schieten gaat niet in stilte voorbij... Vaak zijn de vissen de dag tevoren al erg wild bezig in de vijver.
Bij het vermoeden van kuit schieten gelijk controleren de volgende ochtend, want de koi zullen gelijk aan de slag gaan om hun eigen legsel op te vreten. Bij een planten/combivijver zitten de eitjes dan in de waterplanten, bij een koivijver evt. in de afzetborstels. Lang zoeken is niet nodig, de vissen zullen zich verzamelen waar de eitjes zijn. Ze zijn dan al bezig met hun feestmaal. --> apart zetten die handel dus.
Onder water zijn de eitjes te zien, maar niet bepaald duidelijk. Ze zijn mat doorzichtig van kleur. Boven water doorzichtig.
Het stukje wat in bij de link staat, is afkomstig uit een nieuwsbrief die ik voor vaste klanten maakte. Heeft ook nog een vervolg vwb de opkweek (persoonlijke ervaringen, niet een handleiding) In de volgende post..
Dennis
Gelijk maar het gehele verhaal gepost.. is wat duidelijker denk
Deel 1:
Vorige editie heb ik u vertelt dat koikarpers ook door hobbyisten gekweekt kunnen worden. Een goede aanleiding om u wat meer te vertellen over het paringsgedrag van de koikarper. Hetzelfde gedrag komt voor bij andere karperachtigen, waaronder de goudvis. De koikarper (Cyprinus carpio) neem ik als voorbeeld.
De meeste karperachtigen behoren tot de groep van de vrijleggers, oftewel het in willekeurige richting afzetten van de eieren. Er is geen enkele vorm van broedverzorging door de ouders, de jonkies worden dus aan hun lot overgelaten. Er zijn ook vissoorten die nesten bouwen of die hun broedsel met het leven bewaken, denk maar aan het stekelbaarsje.
Goudvissen en koikarpers komen in de stemming zodra de temperatuur 5 á 10 graden warmer is dan de jaargemiddelde temperatuur. Dat betekent dat het water 18 ºC of warmer moet zijn om kans te hebben op paaiende vissen. Als de temperatuur juist is dan zullen de vissen zich voorbereiden om te gaan paaien, dit is een kwestie van een aantal weken. De mannetjes krijgen zogenaamde ‘paaiknobbels’ op hun borstvinnen en kieuwen. Dat is een teken dat ze klaar zijn om te paaien. De vrouwtjes krijgen een dikkere buik, gevuld met eitjes, oftewel het kuit. Meestal gebeurt dit in de maanden april tot augustus. En natuurlijk moeten de vissen het prima naar hun zin hebben.
Als er dan toevallig een mannetje en een vrouwtje in gezelschap zijn, kan het na een flinke regenbui (of waterverversing) komen tot een afzetting. Het mannetje strengelt zich om het vrouwtje en perst zo de eieren uit haar lichaam. Meteen worden deze eieren bevrucht door het mannetje, de eitjes worden alle kanten opgeslingerd. De paaiende koikarpers wurmen zich hierbij door zuurstofplanten of afzetborstels, waar de eitjes blijven kleven. Dit kuitschieten duurt meestal 3 uur, vroeg in de ochtend.
In de vrije natuur worden de eitjes meegevoerd door de stroming van bijvoorbeeld de rivier, in uw vijver gebeurt dit niet. Gevolg: de ouders vreten hun eigen kroost op. Dit kunt u voorkomen door de zuurstofplanten of afzetborstels na de afzetting uit de vijver te nemen en over te plaatsen in een ander bassin. (denk aan een aparte vijver, speciekuip, aquarium of quarantainebak) Na een paar dagen zullen de eitjes uitkomen…
Meer over de opkweek van jonge koi/goudvissen in de volgende editie van onze nieuwsbrief…
...
Deel 2;
Zoals belooft een vervolg op ‘HET KWEKEN VAN KOI’, dat ik in de vorige editie ben gestart. Onze babykoi zijn hun eerste centimeter al gepasseerd, ze mogen nog even in hun kraamkamer blijven, maar dan moeten ze toch echt de wijde wereld in…
Dit keer de opkweek van het jonge grut, maar we beginnen bij het ei. Of beter gezegd de eieren, een koikarper legt er gemiddeld zo’n 300.000. Na het afzetten van de eieren neemt u ze uit de kweekvijver en plaatst ze in een apart bassin in het vijverwater. Denk bijvoorbeeld aan een aquarium, speciekuip, quarantainebak of aparte vijver. Er mogen geen vissen in zitten. Zorg voor een goede beluchting en een goed filter, het water moet in perfecte conditie zijn om de eitjes een kans te geven. In het bassin kunt u het beste ook wat zuurstofplanten of ander fijn materiaal plaatsen (bijv. afzetborstels), daar kunnen de jonge visjes bij gevaar naartoe vluchten. Zet het bassin liefst op een koele plaats uit de zon. Voeg ook 0,2 mg malachietgroen-oplossing (Kore, Nabs) toe, dit voorkomt schimmelvorming op het legsel.
Dan is het wachten op het uitkomen van de eieren. Bij een watertemperatuur van 20 tot 22 ºC zal dit ongeveer 4 dagen duren. Maar in de tussentijd gebeurt er al veel. De eerste cellen beginnen zich te delen en al na twee dagen zijn de ogen zichtbaar. Net voordat het eitje uitkomt beginnen de oogjes te glimmen. Om uit het ei te komen zal het jonge visje gaan ‘kwispelen’, als de eischaal dan breekt is het koivisje geboren. Toch is het dan nog een hopeloos geval, hij moet het zien te redden zonder bek, zwemblaas en anus. Ademhalen gaat via dunne bloedvaatjes in de huid (en daarom is die beluchting zo belangrijk).
De jonge visjes zullen zich met een plakkerig orgaantje op de kop vastplakken aan een vast oppervlak, zo kunnen ze niet worden meegevoerd door de stroming. Voer ze nog niet, ze hebben een dooierzakje en de eerste dagen eten ze hiervan. Gedurende de eerste drie levensdagen zullen de vinnen, kieuwen en andere belangrijke organen zich ontwikkelen. Dan zal elk visje op een gegeven moment naar het oppervlak zwemmen om een hap lucht te nemen, dan is de zwemblaas gevuld en kunnen ze zwemmen. Dat is ook het teken dat ze gevoerd kunnen worden. Geef ze levende artemia-kreeftjes, kunstmatige infusie, fijngemalen vlokvoer of fijngemalen vismeel. En let op: héél weinig. Vanaf dat moment moeten ze de hele dag kunnen vreten, maar het voedsel niet gaan rotten. Geef ze dus heel voorzichtig, het liefst 6 (!) keer per dag. Ververs ook om de dag 20% van het water om ongewenste ammoniak en nitraten te verwijderen. Na een maand zijn de visjes 5 tot 10 mm.
...
Dennis
Ik heb juist hetzelfde voor! Ik heb de eitjes in een grote emmer gezet met daarin vijverwater. Ik zie het niet zitten hier een filter op te plaatsen. Wat kan ik dan het beste doen?
Alvast bedankt;-)
Ik hoop dat je dan een iets groter bassin hebt om de eitjes in te plaatsen, een speciekuip bijvoorbeeld. een emmertje van 10 liter heeft weinig slagingskans ben ik bang... Naast de kleine ruimte (overbevolking) heb je last van temperatuur- en pH-schommelingen...
Een filter heb je in het begin niet persé nodig, in sommige gevallen zelfs liever niet, het is namelijk niet de bedoeling dat het kleine grut weggefilterd wordt.
Veel beluchten is erg belangrijk... de enige manier waarop de eitjes kunnen ademen is via diffusie van opgeloste zuurstof in het water. Hoe minder zuurstof, des te meer sterfte.
Verder is de ontsmetting met malachiet erg belangrijk om de schimmelvorming tegen te gaan.
Je moet natuurlijk wel af van de schadelijke stiksstofverbindingen (m.n. ammonium en nitriet) om vergiftiging te voorkomen. Veel verversen is het motto. Doe dat dan gedeeltelijk met vijverwater, gedeeltelijk met leidingwater... Zorg voor een zo klein mogelijk verschil in temp., pH, enz.
Laat die algen maar lekker groeien... daar zitten veel voedselbronnen tussen en bovendien nemen zij ammonium en nitraat op, zodat het water wat 'veiliger' is...
Dennis
Bedankt DNNS!;)
Nog één vraagje: Ik vraag me af hoe je die diffusie van opgeloste zuurstof moet doen...
Diffusie is een scheikundig proces en vindt plaats bij kleine moleculen als koolstofdioxide (CO2) en zuurstof (O2). Het berust op de eigenschap van die kleine deeltjes om naar een plek te gaan waar een lagere concentratie is...
Laat ik gelijk maar het voorbeeld geven bij de eitjes... De eitjes hebben nog geen kieuwen of andere ademhalingsorganen.. Een eitje is dan nog een klompje cellen.
Het eitje verbruikt O2 bij de ademhaling en ademt CO2 uit, net als wij, mensen. Door het verbruik van O2 in die cellen, daalt ook de concentratie ervan. Dat terwijl de concentratie CO2 stijgt.
Dan komt de diffusie van zuurstof en koolstofdioxide om de hoek kijken... In het water buiten de eicellen is er een grotere concentratie O2 dan erbuiten. In het water is een lagere concentratie CO2 dan binnen de eicellen.
Omdat O2 en CO2 altijd naar een lagere concentratie van de eigen stof willen, zullen zuurstofmoleculen van een hoge concentratie zuurstof (het vijverwater) naar een lage concentratie zuurstof (de eicellen) "diffunderen". De diffuzie is dus het stromen van de zuurstof, door de celwand heen, de eicellen in. De CO2 moleculen zullen zich precies andersom bewegen...
Vergelijk het met water dat van hoog naar laag stroomt, of lucht van hoge naar lage druk. Zuurstof gaat ook van 'hoge druk' naar 'lage druk'.
De eitjes zijn dus afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof in het water. Wat jij hier aan kan doen is beluchten zodat er meer zuurstof opgelost raakt in het water. De diffusie van zuurstof en koolstofdioxide wordt zo zekerder gesteld, zodat er zo min mogelijk eitjes "stikken".
Ik hoop dat het duidelijk is uitgelegd nu 🙂
Dennis
Originally posted by DNNS
hij moet het zien te redden zonder bek, zwemblaas en anus. Ademhalen gaat via dunne bloedvaatjes in de huid (en daarom is die beluchting zo belangrijk).
Hoi Dennis,
Een kleine correctie: tijdens de 'bouw' van het visje ontstaat
ook veel 'bouwafval' en dat zie je al na 1-2 dagen, als het visje uit
het ei is, via het darmkanaal naar de anus gaan en daar geloosd worden.
Die anus is er dus al en is noodzakelijk.
Ook in het ei-stadium, al binnen een dag, begint het vislarfje te bewegen
en binnen 2 dagen tolt het bijna continu rond in het ei.
Ook dat zal wel met zuurstof-opname en transport te maken hebben.
Je ziet in het ei pas de derde dag rode kleurstof (hemoglobine)
in de vloeistof/bloedstromen komen. De tweede dag zie ik via de
microscoop kleurloze 'deeltjes' door de aderen stromen. Deze aderen
zijn volledig transparant.
Op news://82.161.92.3/nbat.fotos heb ik wat filmpjes en foto's geplaatst.
De eerste op 6-5-2004 Goud-elrits en vandaag een vervolg.
De prive-server geeft nogal eens niet thuis, maar vaak voor enige minuten maar.
Groet, Arthur.
Hoi Arthur,
dank je voor de correctie, maar vooral ook heel leuk om die foto's te zien. Ik ga vanavond zeker weer even kijken 🙂
Dennis
Originally posted by DNNS
Vergelijk het met water dat van hoog naar laag stroomt, of lucht van hoge naar lage druk. Zuurstof gaat ook van 'hoge druk' naar 'lage druk'.
Deze vergelijking is niet erg netjes. Water stroomt van hoog naar laag, en verlaagt zo de potentiële energie.
Zuurstofmoleculen beweging t.g.v. Brownse beweging willekeurig alle kanten op,
dus ook richting ei en naar binnen. Ook de zuurstofmoleculen in het ei bewegen alle kanten op,
dus ook naar buiten. Maar omdat er in het omringende water meer zuurstofmoleculen
zijn dan in het ei, zullen er netto meer zuurstofmoleculen naar
binnen diffunderen dan naar buiten. Dus er is netto zuurstoftransport
vanuit het water het ei in. Hoe kleiner het concentratieverschil is
hoe kleiner het netto-transport zal zijn. Is er geen verschil meer
binnen en buiten het ei dan is er ook geen nettotransport meer
van zuurstof. Er gaan dan evenveel zuurstofmoleculen naar binnen als
naar buiten.
Het effect dat je wil beschrijven is natuurlijk juist.
Groet, Arthur.
Hoi Arthur,
ik heb ook het vervolg bekeken... komen er nog meer foto's de komende dagen?
En wederom bedankt voor de verbetering 😮
Dennis
Hallo Dennis,
Ik hoop dat je mij kunt helpen met het volgende probleem: Ik heb een ghost (koi)karper ongeveer 3 jaar nu, en hij is dat laatste weken aardig dik geworden, waarschijnlijk niet door het voer maar ik vermoedt kuit. Hoe kan ik weten als de andere mannelijke vissen het kuit kunnen bevruchten?
Gr Tim
Correctie: en zij is de laatste weken aardig dik geworden