hallo,
Ik heb van de week een koi, ong. 15 cm., in de vijver gezet en nu zwemt er een goudvis, ong. net zo groot, elke keer tegen hem aan. Hij duwt elke keer de koi aan de zijkant/achterkant weg. Hij zwemt ook steeds bij hem. Wie kan mij vertellen, wat voor gedrag dit is.
Groetjes,
Arno
Ik weet niet wat het is maar ik heb hetzelfde probleem alleen dan met een goudvis en een goudwinde van allebei ongeveer 15 cm
Dit zal vast paaigedrag wezen in mijn gemengde vijvers komt dit ook voor Laat eens horen of er gezinsuitbreiding is geweest
Groet,Gerrit
www.koieagle.nl
Ik heb ook sterk het idee dat het een goudvis is met een identiteitscrisis 😉 Paaigedrag dus...
Dennis
is dat trouwens mogelijk dat een koi kruist met een goudvis?
zijn beiden karperachigen ...
Nee, dat kan niet. ze behoren idd wel tot dezelfde familie, maar niet tot dezelfde soort. Op een aantal uitzonderingen na kunnen dieren/planten alleen kruisen met individuen van hetzelfde soort. Soms (zoals paar x ezel) komt het voor dat 2 verschillende soorten kruizen, maar dan onstaan er steriele nakomelingen.
Een goudvis/koi-kruising zal echter niet voorkomen... Neemt niet weg dat de goudvis het toch probeert :p
Dennis
aha,
ik dacht al eerder aan een muildier/muilezel achtige vis ....
hoi,
vis balkt wel
Kruisingen tussen karper (incl koi) en goudvis komen zo nu en dan voor maar worden meestal niet herkent. Ze zijn meestal (maar niet altijd) bruin gekleurd en zijn te herkennen aan het bezit van piepkleine baarddraden en aan het aantal schubben (wat tussen dat van karper en goudvis in zit). Op www.vijvervisinfo.net heb ik een tekening gezet van zo'n kruising. die tekening heb ik gemaakt aan de hand van een exemplaar wat in een tuinvijver bij mij in de buurt is opgegroeid.
Paul
Zo zi je dat je nooit te jong bent om bij te leren 😀 (Interessante info)
Dennis.
Originally posted by Unregistered
Kruisingen tussen karper (incl koi) en goudvis komen zo nu en dan voor maar worden meestal niet herkent. Ze zijn meestal (maar niet altijd) bruin gekleurd en zijn te herkennen aan het bezit van piepkleine baarddraden en aan het aantal schubben (wat tussen dat van karper en goudvis in zit).
Hoi Paul,
Die telling van de schubben op de laterale lijn lijkt me vaak
nauwelijks voldoende om een kruising vast te stellen.
> Hybride: 29-35 (26-29 bij goudvis en 34-37 bij karper)
Worden ook hier DNA-technieken voor gebruikt en zijn de nakomelingen
altijd (on)vruchtbaar?
Een vraagje over 'gemak'. Waarom geef je geen dieplink naar je site
als je op een bepaalde toelichting duidt. Het kostte mij toch de
nodige klikken om de juiste pagina te bereiken en ik bezoek jouw
site toch niet voor het eerst. Waarom dan niet direct naar de juiste
pagina gedirigeerd, zoals deze link:
http://www.vijvervisinfo.net/3_vis_goudvisxkarper.htm
Groet, Arthur.
arthur bedankt.
ik had net al op een andere posting gereageerd en kwam het hier ook tegen, maar kon het weer niet vinden, totdat ik jouw bericht zag 🙂
OK, doe ik de volgende keer.
In de literatuur staan overigens wat tegenstrijdige berichten over schubbenaantallen en en ben bezig zelf een foto-archiefje te maken en ze daarop ook te tellen. Dan kom ik op eenduidiger schubbenaantallen (bijvoorbeeld karper: steeds 37-40). Het probleem is dat de literatuur die hierover bestaat ook de uitzonderingen (en mogelijk zelfs kruisingen) meeneemt en van een heel aantal bronnen gegevens bij elkaar voegd zonder dat na te gaan is waar die gegevens vandaan komen. Om nu niet in dezelfde fout te vervallen ben ik van plan van 20 exemplaren van ietdere soort. 20 karpers en 20 goudvissen vinden op internet is geen enkel probleem. Maar 20 kroeskarpers is een stuk moeilijker (die wil ik ook meenemen in de telling). OPvallend is dat een heel aantal 'kampioens-kroeskarpers' van hengelsportsites op grond van lichaamsbouw duidelijk hybrieden zijn. Alleen, wat voor hybrieden is een stuk minder duidelijk: karper x goudvis of karper x kroeskarper.
Die opgegeven schubbenaantallen voor karper kloppen dus niet en ik verander ze zometeen op grond van mijn eigen tellingen.
Paul
p.s. als iemand een stuk of wat foto's heeft van kroeskarpers waarop schubben te tellen zijn dan zou ik heel blij zijn met een copietje.