The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Koi en contrast

 

(@garden)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

Hallo mensen,

Afgelopen weekend heb ik eindelijk de stap gedaan om een aantal koi's aan te schaffen in mijn vijver van ongeveer 1500 ltr. Ik heb al een mix van goudvissen, shubunkins, sarassa' s goudwindes in de vijver zwemmen. Het zijn een twintigtal relatief kleine vissen van gemiddeld 15-20cm. En ach ja, waarom zou er niet een aantal koi's erbij kunnen? Zodoende dus 6 koi's en twee shubunkins van circa 12 cm erbij gehaald. Toen ik het hele zwerm bij elkaar zag zwemmen viel mij direkt iets op wat me nooit eerder was opgevallen. (Nu moet ik wel zeggen dat ik pas twee jaar een vijver heb.) Opvallende was dus dat de koi's prachtig tussen alle andere vissen uit glimmen. Vooral als de zon erop schijnt blinken ze tussen alle andere (doffe) vissen duidelijk uit. Alleen het gekke ervan is het volgende. Ik had de afgelopen 3 maanden ook een grote koi van circa 60cm als gast in de vijver zitten. Die is net vorige week weer verhuisd. Deze koi had een bronsachtig kleur maar ik heb nooit het idee gehad dat die zoveel glimt als de nieuwe koi's wat ik nu heb. Mijn vraag bij deze is of mijn nieuwe koi's later ook wat doffer zullen worden of niet? Is het een normale cyclus dat ze later van (contrast) veranderen? Hebben jullie enig idee?


   
Citeren
(@padde)
Reputable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 310
 

Hallo,

het kan zijn dat je ginrin koi hebt, hiervan glimmen er een aantal schubben van de vis... heb je foto's?

Ik moet je er helaas wel bij vertellen dat je vijver eigenlijk te klein is voor koi... aangehouden word max. 1 volwassen koi per 1000 liter... ze zijn nu nog niet volwassen... maar ze groeien erg snel...

grtz.


   
BeantwoordenCiteren
 Boud
(@boud)
Estimable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 125
 

hoi

ik moet padde gelijk geven...70 cm vis per 1000 liter water is ongeveer de norm...
heb je er ook een filter achterstaan?
die 6 koi van 12 cm is volgend jaar eigenlijk al teveel...

Gr Boud


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
 

Ik ben op het moment erg veel aan het lezen over aanschaf van koi omdat ik zelf ook mijn koi wat wil uitbreiden. Iets wat ik me nog kan herinneren (te veel informatie om allemaal te onthouden) uit een artikel is dat jonge koi inderdaad vaker een mooiere glimmende huid hebben. Één van de vele vele redenen waarom sommige koi als betere kwaliteit/mooier beschouwd worden is wanneer ze deze mooiere huid behouden wanneer ze ouder/groter worden. Zelf vind ik trouwens dat dit niet altijd mooier hoeft te zijn maar dat moet iedereen zelf beoordelen.

Zoals Padde aan geeft zijn er ook soorten met een soort metalic look, tenminste zo vind ik het er uit zien.


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Moi,

snel aan het graven gaan zou ik zeggen.
De koi zullen iets minder intens van kleur worden naarmate ze groeien. De schubben worden ook groter en zijn hierdoor niet zo sterk van kleur.
Maar je kunt best ginrin of metallic koi hebben, die glanzen.
Voor het houden van koi lopen de meningen uiteen,
1 koi per 1000 liter
1 volwassen koi per 1000 liter
40 cm per 1000 liter

Alles staat of valt met je filtersysteem. Is dit goed dan kun je best 1 op 1000 liter hebben, maar heb je een iets minder systeem, dan zou ik toch al snel 1 op 2000 liter aanbevelen.


   
BeantwoordenCiteren
(@padde)
Reputable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 310
 

Hallo,

mijn advies was inderdaad gebaseerd op een vijver met een goed filtersysteem...

grtz.


   
BeantwoordenCiteren
(@garden)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

Hallo,
Bedankt voor jullie reacties en adviezen. Eerst terugkomend op mijn vraag, ik heb ook het idee dat mijn kleine koi's later wat van hun helderheid zullen verliezen. Dit wordt enigzins ook door jullie bevestigd. Het zij zo, toch blijven het mooie vissen.
En ja ik ben inderdaad wel van bewust dat ik een te kleine vijver heb t.o.v. de aanwezige vissen. Uiteraard heb ik een filtersysteem welke continu draait. De omvang weet ik niet uit te drukken maar het is een filterbak van circa 50 bij 50 cm en een hoogte van ongeveer 35cm. De pomp heeft een motor van 35watt. Ook is er een UV licht aan gekoppeld. Ik heb het idee dat dit systeem de vijver aardig schoon houd momenteel. Eventueel kan ik zwaardere pompen aansluiten welke ik toch heb liggen. Ik probeer ook zoveel mogelijk planten in de vijver te houden ivm algen.

Padde, Boud, Hokie,
Ik heb geen foto's genomen van de inmiddels verhuisde koi. De kleinere koi zullen dus snel groeien, maar goed dat ik niet meer heb gekocht dan. Ik zat nog te twijfelen. Zoals gezegd zal mijn vijver tekort schieten naarmate de vissen groeien. In dat geval zal ik een aantal vissen wegdoen om het vijvermilieu in balans te houden. Vooral de goudvissen zullen het dan moeten ontgelden:)

waterbeest,
veel plezier met uitbreiding van je koi's alvast.


   
BeantwoordenCiteren
(@patsnake)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 293
 

garden;31294 wrote: Ik probeer ook zoveel mogelijk planten in de vijver te houden ivm algen.
.

volgens mij blijven er uit eindelijk weinig tot geen planten meer over met koi in je vijver. ik kan het fout hebben hoor maar aangezien koi veel omwoeld gaan de planten ook om. correct me if i'm wrong


   
BeantwoordenCiteren
(@garden)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

ik geloof het graag dat er weinig planten over zullen blijven. Echter de planten dobberen vrij rond. ik heb ze niet opgepot. ik merk dat vooral de waterpest flink aangevreten wordt. dus bij mij maakt dit plant zijn naam niet waar, een pest zal het bij mij niet worden.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.