The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Kleur van koi ?

3 Posts
3 Users
0 Reactions
1,776 Views
Tom
 Tom
(@tom)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 6
Topic starter  

Hallo,
Ik heb in mijn vijver ( 17m³ ) 7 koi's zitten. 2 van die koi's zijn wit rood geleurd.Nu begind hun kop een lichtgeel achtige schijn te vertonen ( normaal witte kop ).Zijn deze koi's ziek of is dit misschien normaal met deze warmte.Water waardes zijn optimaal , dus de water kwaliteit zou niet de oorzaak mogen zijn.
De koi's zwemen en eten normaal zoals anders.Wat kan dit zijn ??

mvg.


   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

De koi zijn zeker niet ziek hoor omdat de witte kop nu wat geel kleurt. Dat is zo één van die koi hobby perikelen die we als koi houder kunnen tegenkomen. De koi verkleurt.

In ieder geval moet u enorm opletten met kleurbevorderaars waarin een grote hoeveelheid spirulina verwerkt zit. Deze stof doet de kleur van de koi enorm goed maar is lichtjes schadelijk voor het wit. Bij langdurig gebruik kan het wit roze worden. Maar roze is uiteraard nog geen geel.

Een volgende oorzaak, de bloedlijn. Net zoals honden en paarden een stamboom hebben hebben koi ook een bloedlijn waarin ze eigenschappen bezitten van hun ouders, generatie op generatie. Krachtige bloedlijnen hebben zo hun specifieke eigenchappen. Bijvoorbeeld groeikracht, kleurdiepte van het rood of zwart en zo verder. Heel belangrijke oorzaak. Hoeveel mensen kopen hun geen mooie europese koi als eerste koi en na een jaar is hij volledig wit? Het zit hem in de genen.

Zeker niet te vergeten de waterkwaliteit. Die mag dan misschien perfect zijn doch heeft water altijd nog heel wat stoffen en mineralen die de kleur van de koi kunnen beïnvloeden.

Instraling van de zon. Bij koi die de gehele dag aan intens zonlicht bloodgesteld worden kunnen de kleuren negatief beïnvloed worden.

De omgeving. Koi heeft ook de eigenschap om zich aan te passen aan zijn omgeving waarbij ze hun kleur lichtjes kunnen veranderen. Vergelijk het met een kameleon. Koi die uit een vijver komen met een donkere achtergrond kleur (zwart) en die een paar dagen moeten logeren in een showvat op een koi wedstrijd kunnen ook van kleur veranderen.

Toch een ziekte. Er bestaat dus ook wel kleurverandering van de huid door toedoen van een ziekte maar het gaat dan wel om een roze tint over het gehele lichaam.

De kleurverandering van uw koi is wel specifiek, de witte kop wordt wat gelig. Best mogelijk dat dit tijdelijk is maar eht kan ook permanent zijn. Dit is nu één van de risico's van koi houden.


   
ReplyQuote
4709anonymous
 tom
(@tom)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

Mja..
Ik vind dit nu niet erg hoor ( zolang dit geen ziekte is ). Maar het was gewoon raar dat die kop gelig werd 🙂

Alvast Bedankt.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.