The Pond Library

Vraag en Antwoord

Diverse vragen vijv...
 




Diverse vragen vijver

10 Berichten
3 Gebruikers
0 Reactions
3,752 Bekeken
waterbeest
(@waterbeest)
Lid
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Vorig jaar ben ik verhuist en hier zat ook een vijver bij. Deze is rechthoekig, 2.20m breed en 6.20m lang. Alle randen zijn ong. 20cm breed en 20cm diep, het middelste gedeelte is zo goed als 1m diep. In het diepe gedeelte heb ik laatst bij een schoonmaak bodemsubstraat gelegd. Aangezien dit ervoor zorgt dat ik de vissen nu veel beter kan zien wil ik ook graag bodemsubstraat op de ondiepere randen leggen. Is dit verstandig of kan dit op één of andere manier problemen opleveren? Kan dit indien mogelijk dan gewoon in het water gestrooid worden en op de juiste plaatsen laten bezinken?

Gisteren zat ik te relaxen op het bruggetje wat over het water loopt en zag tot mijn verbazing ineens veel erg kleine visjes. Sommige minder dan een halve cm en beetje doorzichtig en andere ong. een cm en zwart. Kan of moet ik iets doen voor deze visjes of vinden deze hun eigen eten totdat ze groot genoeg zijn voor het drijfvoer wat de ouders eten?

Bestaat er zoiets als een natuurlijk evenwicht in een vijver waarin gevoerd wordt of gaan deze goudvissen elk jaar door met kweken? Alhoewel ik het erg leuk vindt dat er veel goudvis in zit wil ik dit niet uit de hand laten lopen. Laatst bij het schoonmaken zijn er ong. 10 naar een andere vijver verhuist als bedankje maar er zijn er nog zeker 35 over op dit moment.

Alvast weer erg bedankt voor alle hulp!

Foto toegevoegd toen ze allemaal lekker rond aa het zwemmen waren.

Bijgevoegde bestanden


   
Citeren
padde
(@padde)
Lid
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 310
 

Hallo,

allereerst word bodemsubstraat afgeraden aangezien er rommel en bezinksel tussen komt. Hoe je dit het best kan verspreiden weet ik niet. ik denk gewoon op de plek laten zinken.

De jongen kan je voeren door voer te verkruimelen of daarvoor bestemd voer te kopen. Eventueel kan je ze apart zetten zodat ze alle tijd hebben om te groeien. Goudvissen fokken als konijntjes en dus zullen ze door blijven gaan, eventueel zelfs meerdere malen per jaar. Wat je kan doen is een zonnebaars in je vijver uitzetten, deze zal de eitjes en de kleintjes opeten. De goudvissen hebben geen natuurlijke vijand in de vijver, met een zonnebaars hebben de jongen dat wel. Een ander voordeel van de baars is dat deze ook parasieten en larven eten waardoor dus schadelijke parasieten voor je vissen worden opgegeten.

Verder ziet het er goed uit! Laat vooral eens wat meer zien van je vijver!

Succes ermee!

grtz.


   
BeantwoordenCiteren
waterbeest
(@waterbeest)
Lid
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Bedankt voor alle hulp en goede tips!

Helaas kan ik op het moment nergens in de buurt aan een zonnebaars komen maar zodra (3 verschillende winkels) er weer besteld worden nemen ze contact met me op 😀

Ik heb nu ook een luchtpomp gekocht aangezien er helaas nog geen aanwezig was in de vijver. Nog geen idee waar ik deze ga plaatsen en aanleggen maar dat komt wel goed. Het belangrijkste vind ik dat ik de luchtkabels zo min mogelijk zie lopen door het water/bodem, iemand tips hiervoor? Dacht zelf aan zwarte pvc buizen en die laten zinken op één of andere manier.

Nog wat foto's toegevoegd (op veler verzoek ;)) van de vijver die nog steeds prima helder is. Zodra er dus iemand naar buiten komt of op het bruggetje gaat staan dan komen alle vissen massaal bedelen om eten (en ze krijgen meer dan genoeg). Vind dat nog steeds zo leuk aan deze vissen, een vriend heeft ook een vijver maar daar vluchten alle vissen zodra je buiten komt en gaan pas eten zodra het "veilig" is. Nadeel is wel dat ik ze een keer massaal naar een reiger heb zien zwemmen die naast de vijver landde 🙁 Sinds ik lijnen over de gehele tuin heb gespannen heb ik echter de reiger gelukkig niet meer gezien.

Edit: Heb toch nog een extra vraagje, is er een manier of oplossing om de randen van de vijver wat beter eruit te laten zien? Er zijn nu net te weinig (grote) stenen om het folie goed te verbergen.

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
padde
(@padde)
Lid
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 310
 

Hallo,

Wat ik heb mijn luchtpomp heb gedaan is de stenen in het filter hangen, dan word het water belucht, de bacterieën hebben meer zuurstof en je hebt geen slangen meer in je vijver hangen...

De vissen die komen bedelen zijn een teken dat je er toch veel tijd in steekt en dat de vissen gewend zijn aan het gerommel rond en nabij de vijver. Zoals je al zei kan dit ook een nadeel hebben, maar dit heb je al opgelost zie ik.
Een tip voor je vriend is dus: Heb geduld! Wat ik heb gedaan bij mijn eerste vissen is gewoon voer op het water strooien en dan maar stil blijven zitten tot de vissen komen, dit steeds herhalen maar dan af en toe ook bewegen. Zo wennen ze er vanzelf aan. Hij kan ze ook een week niet voeren en daarna opeens weer wel, dan zijn ze extra hongerig en zullen dus eerder komen eten. Wat ook wel eens werkt is iedere keer als er iemand langsloopt voer op het water strooien, zo gaan ze de link leggen tussen voetstappen en voer.

Over de vijverrand:
Je zou ervoor kunnen kiezen om het peil te laten zakken en dan stenen vastkitten op de folie met daarvoor bestemde kit, let wel op de stoffen die erin zitten en of deze niet giftig zijn voor je vissen.

Verder ziet het er mooi en gezellig uit daar!

Grtz.


   
BeantwoordenCiteren
Tommeke
(@tommeke)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 488
 

Bodem substraat wordt enkel afgeraden bij een drain en niet bij pomp gevoede vijvers , omdat hier bact inzitten en die het bezinksel wel zullen verwerken .


   
BeantwoordenCiteren
waterbeest
(@waterbeest)
Lid
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Bedankt voor de info over het bodem substraat. Aangezien ik bijna elke dag ff snel de drijvende bladeren en dergelijke eruit vis met een schepnetje zit dat dus wel goed.

Ik was net in een vijverzaak waar ik gratis het water kon laten controleren. Nu was alles prima in orde (zoals ik zelf ook al had gemeten) maar de GH was nu te laag, nl. 7. Nu staat op het formulier dat de ideale waarde volgens hun 15 is en is mijn waarde 8 te laag. De winkel kwam gelijk met potjes en pannetjes aan en ik moest dat maar aanschaffen om het in orde te maken. Aangezien dat bijna €100,- was en ik niet graag gelijk (chemische) kant en klare oplossingen in het water gooi heb ik dit nog niet gedaan.

Nu lees ik op diverse sites dat de waarde tussen de 7~8 en 13 ideaal zou zijn. Als de waarde hieronder komt groeien de waterplanten bijna niet meer. Ook zit ik op het minimum, alle waterplanten groeien erg goed op het moment, zo goed dat ik binnenkort een deel moet verwijderen en de lelie zeker 5 nieuwe kleine bladeren aan het oppervlak heeft gemaakt.

De KH en PH zijn op hun ideale waarde, nl. KH 10 en PH 7. Moet ik nu dat middeltje kopen en in het water gooien of moet ik het zo laten. Wel heb ik nu last van beginnende draadalg. Als een hogere GH waarde hier tegen helpt (lijkt me tegenstrijdig aangezien waterplanten slechter groeien) moet ik het toch misschien maar doen of kan ik dan beter iets tegen draadalg kopen?


   
BeantwoordenCiteren
padde
(@padde)
Lid
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 310
 

Hallo,

GH doet eigenlijk niet zo heel veel, behalve voor de planten, zolang deze goed groeien is er dus weinig aan de hand geloof ik (als ik het fout heb hoor ik het graag)

grtz.


   
BeantwoordenCiteren
Tommeke
(@tommeke)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 488
 

Ja niet zo erg
al die potjes helpen niet echt komt vanzelf wel eens goed . Ik zou er niks in kappen als ik nergens last van heb .


   
BeantwoordenCiteren
waterbeest
(@waterbeest)
Lid
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Zo, vandaag de luchtpomp geïnstalleerd en aangesloten. Ondanks verschillende meningen (meestal wat negatiever) toch maar een Superfish Koiflow 30 aangeschaft vanwege de lage prijs en geen gedoe met losse kabels en stenen kopen (allemaal in de set). Andere reden is dat ik ook al Superfish pomp heb die het water naar de filter pompt en dit meer dan uitstekend doet.

Bij het testen van de pomp binnenhuis zonder iets erop aangesloten te hebben schrok ik toch wel even van het geluid dat ie maakte. Gelukkig werd de pomp ineens erg stil zodra alle slangen en stenen erop aan gesloten waren.

De luchtpomp staat veilig droog en schoon in het tuinhuis en heb ik een 10m lange hoofdkabel (ondiep) ingegraven naar het bruggetje. Daaronder zit het verdeelstuk en lopen er 6 kabels als tros het water in. Omdat ik een hekel heb aan draden en dergelijke in het water heb ik zo'n lange zwarte geribbelde waterpompslang gebruikt om alles netjes weg te werken. Dit door deze aan één rand open te snijden zodat alle kabels er makkelijk in te verwerken zijn en alle luchtstenen (6 stuks) gelijk aan de kabel aan te sluiten. Alle luchtkabeltjes van de luchtstenen lopen dus door de waterslang naar één punt die precies onder het bruggetje zit. De waterpompkabel met 6 luchtstenen zinkt nu dus makkelijk naar de bodem en ligt precies langs een rand van het diepe gedeelte met zwarte folie waardoor deze zo goed als niet opvalt. Aangezien de 6 luchtkabeltjes naar de verdeler onder het bruggetje aangesloten zijn zijn deze ook niet te zien.

De enige kink in de kabel was het feit dat de zwarte waterpompslang niet graag recht wil zijn. Deze was natuurlijk lang opgerold geweest en maakte onderwater krommingen die ik niet wilde. Dit eigenlijk erg makkelijk opgelost door een lange geplastificeerde buis die ik ergens had liggen in de slang erbij te stoppen zodat deze alles recht houdt.

Uiteindelijk de luchtpomp aangezet en zag door de zes luchtkolken de vissen niet meer. Nadat ik twee stenen uitgeschakeld had werd het gelukkig beter en bubbelt de lucht nu lekker door het water.

Nadat de vissen hier een beetje gewend aan waren geraakt waren ze al gelijk actiever rond aan het zwemmen dan normaal op dit tijdstip. Vooral de koi lijkt erg gelukkig te zijn met het extra zuurstof.

Ik wil de pomp eigelijk gewoon dag en nacht aan laten staan, is dit verstandig? Bestaat er zoiets als te veel zuurstof voor water, vissen en/of planten?


   
BeantwoordenCiteren
padde
(@padde)
Lid
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 310
 

Overtollig zuurstof zal vanzelf worden afgevoerd via het water, hier staat de pomp ook 24/7, 365 dagen per jaar aan.

grtz.


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.