The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Waterval

 

(@macquoy)
New Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Beste,

Eind deze maand komt men mijn vijver polysteren.
Ik zou graag werken met een extrerne filter (Biotec 5.1) ik heb begrepen dat ik hiervoor 2doorvoeren in mijn vijver moet voorzien. Dit begin ik ondertussen te begrijpen, maar hoe brengen jullie de kabels vd pomp (Elek.) naar buiten?

Ik zou graag gebruik maken van een inox waterval (foto ) De pomp hiervoor staat uiteraard in de vijver (of mag dit na biotec) gebruiken jullie ook hiervoor een doorvoer om de waterval van water te voorzien? Welke aansluiting heeft zulk een waterval? (Diameter) zorgt dergelijke wateval voor voldoende zuurstof in de vijver of?

Een heleboel vragen é, lijkt wel of ik een beetje begin te panikeren... 😮

Alvast bedankt!


   
Citeren
(@theom)
Eminent Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 23
 

Hallo,

Het snoer van de pomp kan "gewoon" over de rand van de vijver gelegd worden, natuurlijk afhankelijk van de randafwerking. De kunst is dit snoer zo goed mogelijk te camoufleren m.b.v. bijvoorbeeld een plantenbakje, een paar keien, een gleuf inslijpen aan de onderkant van een tegel voordat deze geplaatst wordt als randafwerking etc.

De innox waterval van de foto is bedoeld om in een wand/muurtje te plaatsen. Hij zal op meerder plekken te koop zijn maar heb hem zelf gezien bij de Intratuin. Hij heeft twee aanvoermogelijkheden: onder of achter. De diameter weet ik zo niet maar is te achterhalen door zelf even langs een tuincentrum of bouwmarkt te gaan of te mailen met de klantenservice van www.ubbinkgarden.com

Zelf ben ik bezig een vijver aan te leggen en had ook het idee deze waterval aan het eind te plaatsen, maar heb er van afgezien. De verkoper bij Intratuin zei mij dat voor deze waterval een behoorlijke hoeveelheid water nodig is en dus ook een vrij sterke pomp.
Voor de aanvoer van water voor de waterval heb je geen wanddoorvoer nodig als je hem aansluit na het filter. Dat zou echter betekenen dat de waterval dag maar ook nacht staat te draaien en ik weet niet of dat de bedoeling is. Je zou een Y- of T-stuk met twee kranen kunnen overwegen. Dat je dus de keuze hebt tussen invoer van het water via een wanddoorvoer of via de waterval.

Succes met de aanleg.

Groeten, Theo


   
BeantwoordenCiteren
(@tr!bal)
Eminent Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 31
 

ik heb ook een waterval. gewoon met losse pomp ervoor van 1300L staat gewoon altijd aan. en nog 1 apart voor het filter


   
BeantwoordenCiteren
(@macquoy)
New Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Theo alvast bedankt voor je info.

Mijn vijver is L4m x b2m x d2m.
De vijverspecialist rade mij aan om gebruik te maken van de biotec 5.1 + Bitron 18C + Aquamax Eco 6000 van oase. Kwa vissen komen hier normaal geen koi's in, enkel shubekin.

Wat vinden jullie van deze oplossing? Is deze voldoende? Of ander en beter?
En kan ik na deze filter rechstreeks naar mijn waterval gaan?
Enig probleem is wel dat de ruimte voor een uitwendige filter beperkt is. (Kleine tuin)
enkel naast mijn terras kan deze fiter geplaatst worden (=+/- 50cm bij 1m).

Met welke buizen gaan jullie naar de filter?
Zijn dit flexibele buizen of van die harde dikwandige PCV?

Alvast bedankt!


   
BeantwoordenCiteren
(@macquoy)
New Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Het lijkt mij da er niet zoveel gebruik gemaakt wordt van de oase systemen, klopt dit of hb ik het mis? (Problemen hiermee ofzo???)

Als ik de specs opvraag van de filter die werd voorgesteld lijkt me deze toch nogal licht, Misschien toch maar een model zwaarder? Is ook wel een pak zwaarder in portefoulle! :confused:


   
BeantwoordenCiteren
(@vital)
Active Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 11
 

Als je ddorvoert is een doorsnede van 50mm voldoende (de stekker moet door de buis kunnen).
Je laat de buis buiten de vijver tot boven het wateropp komen,en je hebt geen enkel probleem.
Kan je ook gemakkelijk pomp wisselen of onderhouden.

Vital


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.