Hallo vrienden,
Ik ben een grotere vijver aan het bouwen in mijn tuin van ongeveer 3,5 op 3,0 meter. Op de plaats waar de vijver komt loopt het terrein af. Ik maak hiervan gebruik om minder grond te moeten verwijderen door vooraf al betonnen wanden te gieten. Zie foto's.
Nu wil ik graag de bovenkant van die wanden rondom perfect waterpas krijgen om straks het water van de vijver tot op 2 cm van de rand te laten komen. Ik denk dat ik daarvoor het beton in de bekisting zal opvullen tot op een tweetal centimeter van de top. De bovenste centimeter(s) wil ik dan opvullen met egaline zodat ik overal een oppervlakte krijg dat perfect waterpas is.
Ben ik goed bezig of bestaan er andere trucjes om tot een goed resultaat te komen? Graag uw advies in deze.
als je genoeg egaline erin doet, dan moet het gewoon lukken. Als het beton wat waterig is, dan gaat deze ook al erg waterpas liggen, maar het kan nooit kwaad om egaline erover te doen lijkt mij. 🙂
Bedankt Patsnake. Het achterste gedeelte wil ik voldoende diep uitgraven zodat eventuele koi's de winter kunnen overleven. Hoe diep moet ik gaan?
Als je het wilt controleren kun je ook een ouderwetse water pijp maken.
Neem de tuinslang en zet op de uiteinden een plexiglas of glazen buisje en je hebt een waterpas als je hem vult.
Hallo Vintcent,
leuk te horen dat er nog mensen zijn die hun vijver zelf maken. Ikzelf ben vanplan om zelf ook mijn vijver zelf te bouwen. Een bestaande vijver van 4/5 op 0,60 (diepste punt) maar dan heel natuurlijk te verdiepen naar een strake rechthoek van 4/5 op 1,5 m diep (waarvan 0,50 m boven de grond) te bouwen zodat mijn koi's kunnen groeien.
Alleen de aanpak is me nog niet duiddelijk, uitgraven en bouwen zoals een zwembad met beton blokken ofwel met houten wanden? Maar jouw aanpak lijkt me ook wel een leuk idee. Ik heb wel mijn bedenkingen wanneer je de grond binnen je betonnen muurtje weg haalt zal die dan niet inzakken of barsten en de aarde eronder kan die niet weg?
Ben heel erg benieuwd naar het resultaat laat me iets weten. THX
Grts
CvE
Bedankt Eddy voor de tip van de communicerende vaten. Inderdaad een ouwe truc uit de metselaarschool.
Hallo CvE, met betonblokken werken is inderdaad een optie als je goed kunt metselen wat bij mij niet het geval is... Een houten wand, daar heb ik schrik dat deze niet de waterdruk aankan, hout is een levende materie die tijdens de seizoenen beweegt.
Wat het wegzakken betreft twee opmerkingen. Ten eerste moet je de vijverwand onder het beton schuin naar binnen laten aflopen bij het uitgraven. Dat geeft extra steun aan de wand. Ten tweede, waar ik woon bestaat de grond uit zware leem, het spul waarmee ze in de middeleeuwen hun huisjes bouwden. Het is zelfs zo zwaar dat tijdens het graven verschillende keren mijn spade moet bijslijpen. Daarbovenop zal de waterdruk ook de betonnen wanden op hun plaats houden (hoop ik :o).
Ik zie dat jij in de Limburg woont, dus zandgrond. Ik zou me eerst goed informeren vooraleer je de weg van de betonnen wand neemt. En hou er ook rekening mee dat het een rotwerk is, ik heb er nu manueel een 1000 kg beton met de mortelkuip ingegoten, lol.
De betonnen wand storten moet prima gaan, als je aan de binnen zijde onder een hoek van 45 graden weg graaft zal de wand het goed kunnen hebben, bij stevigere grond kun je uiteraard wat schuiner graven.
Wat het waterpas krijgen betreft heb je niet perse egaline nodig. Als je de bekisting goed waterpas maakt, kun je deze vullen met beton, bovenste laag wat dunner maken en gewoon met een lat strak trekken langs de rand van je bekisting.