Hey,
Mijn vijver is nog gemaakt in van de folie (plastiek) uit de jaren stillekes en ik zou willen overgaan naar vijverfolie (vijver is 7x4).
Hierover had ik paar vraagjes:
1) in de vijver zelf heb ik met stenen ondervedeingen aangemaakt (door deze te stapelen); kan ik die verhogingen gemakkelijk aanmaken onder de folie (soort kuip aanleggen)?
2) Wanneer begin ik best aan dit "werkje" (ahum); nu of best wachten tot lente/zomer komende jaar?
3) om mijn skimmer enzo op plaats te houden zou ik gebruik maken van betonen tegels; kan dit kwaad?
4) als ik lavasteen in de vijver wil leg ik dan best ook zo'n soort beschermdoek bovenop de folie vooralleer ik er de lava inleg? Ik moet er wel bijvermelden dat ik soms de vijver inga voor onderhoud.
5) momenteel heb ik het probleem dat mijn pompen redelijk snel vervuild geraken door bladeren van mijn treurwilg die in het water belanden; kan ik perfect de pomp in een hoger gelegen deel van de vijver zetten en deze door blokken ofzo omringen om grootste vuil ervan weg te houden?
Een hele hoop vragen maar hopelijk krijg ik hierop snel een antwoord 🙂
Groeten,
Thierry
Mocht het budget het toelaten zou ik zeker gelijk de epdm folie gebruiken, deze gaat langer mee (ook langer garantie) en is iets makkelijker te leggen (flexibeler).
1) Dit zou gewoon moeten kunnen mits het maar stevig ligt zonder openingen tussen de stenen. Ook moet de ondergrond stevig genoeg zijn zodat het niet gaat verzakken maar dit is meestal wel in orde omdat dit door de huidige vijver al stevig heeft gemaakt.
2) Ik vind zelf dat het altijd kan maar lees wel eens dat je het het beste kan afronden in de nazomer/herfst, de nieuwe vijver heeft dan de herfst en winter om een beetje goed op te starten (bacteriën en dergelijke).
3) Zolang de tegels niet kunnen verzakken en je uitkijkt met de scherpe randen moet dit gewoon kunnen.
4) In mijn oude vijver had ik substraat liggen op pvc folie en kon hier over lopen, met lava heb ik echter geen ervaring. Het lijkt me echter niet echt goed voor de folie. Verder zou ik er geen doek inleggen tenzij dit gemaakt is voor water, dit zou kunnen gaan rotten/verteren en zit dan alleen maar in de weg.
5) Persoonlijk zou ik de pomp zo laag mogelijk in de vijver plaatsen aangezien het vuil naar de bodem bezinkt. Als de pomp een stuk hoger ligt komt er een stuk meer vuil en slib op de bodem te liggen en kan het water hier troebel door raken (b.v. koi die hier in wroeten). Eigenlijk zou de skimmer van vraag 3 al deze bladeren moeten weghalen zodat de pomp er geen last van heeft.