ik ben bezig met mijn nieuwe vijver,mijn vorig vijvertje is ong 3000l de nieuwe +/-12000l.
hoe lang moet ik de nieuwe vijver laten "rusten"vooraleer er vis in te steken.ik zal met een natuurlijke filter werken met kelderuimte onder de lava en vanuit die ruimte het gefilterde water terug in vijver pompen.
Eigenlijk hoef je geen rusttijd in acht te nemen. Laat het filter direct draaien maar wacht niet te lang met het uitzetten van wat visjes. De visjes zullen immers ervoor zorgen dat er voedsel in het water komt voor de noodzakelijke bacteriën die in de lavasteentjes zullen huisvesten.
Webmaster;25219 wrote: Eigenlijk hoef je geen rusttijd in acht te nemen. Laat het filter direct draaien maar wacht niet te lang met het uitzetten van wat visjes. De visjes zullen immers ervoor zorgen dat er voedsel in het water komt voor de noodzakelijke bacteriën die in de lavasteentjes zullen huisvesten.
:confused:Nou breekt m'n klomp! In elk artikel ,elk forum alle documentatie what so ever wordt er op gedrukt om minstens 3 weken en liefst nog een heel jaar te wachten met vis uitzetten en U meldt hier doodleuk om niet te lang te wachten.I'm very confused now.Kan hier een beetje verduidelijking gegeven worden a.u.b?
Het is hier al een aantal keer ter sprake gekomen op dit forum.
Een vijver laten rusten, waarom?. Van zodra je water in de nieuwe vijver doet start de wet van de natuur en komen er een aantal biologische processen op gang. De zon zal op je water schijnen, het water zal opwarmen, wanneer je vijver niet biologisch sterk is zal je algengroei krijgen. Wat perfect normaal is voor een nieuwe vijver hoor.
Vijver laten rusten, neen in tegendeel meteen filter in gebruik nemen waarvoor ie bedoelt is, water filteren. Water laten circuleren. Hierdoor voorkom je dood water, zuurstof in filter brengen, chloor verdrijven mocht je de vijver gevuld hebben met leidingswater.
In het begin zal je lava het water nogal een vreemde kleur geven. Er zit heel wat stof in de lavasteentjes. Als je het filter nu al laat draaien zal dit geleidelijk verbeteren. Het filter kan zich inwerken als het ware. Waterplanten kunnen inwortelen.
Nu the big issue. Visjes uitzetten. Filter aan, water laten circuleren, waterplanten groeien, mooi maar het belangrijkste vergeten we nog. De bacteriën. Hoe krijgen we die in voldoende mate en liefst zo snel mogelijk in ons filter want dat wordt hun leefomgeving en ze zijn broodnodig. Zeker niet met de vijver voor een jaar laten rusten of emmertjes vijverwater uit een andere vijver gaan halen. Neen, we moeten zorgen dat er een voedselbron is. Zonder eten geen bacteriën of toch niet voldoende. Vissen zijn de grootste leverancier van voedsel voor bacteriën. Uitwerpselen en kieuwwerking zorgen ervoor dat ammonia in het vijverwater komt. Vissen zijn een rechtstreekse bron, organisch afval is een onrechtstreekse bron.
Wist je dat sommige koi hobbyisten in een nieuwe vijver zelfs opzettelijk ammonia toedienen.
Uiteraard is het niet de bedoeling dat je vandaag de vijver laat volopen met vers, koud leidingswater en er morgen visjes in gaat uitzetten.
Eerst moet de chloor eruit (door watercirculatie). Dan zal de zon het water opwarmen, terwijl het filter onderstussen draait. Vanaf dan kun je een kleine collectie visjes uitzetten.
Geef ze zeker niet teveel eten, want voederen betekent een extra belasting voor de nieuwe vijver.
Wellicht zul je ook te kampen hebben met het nieuwe vijver syndroom, algengroei en voor koivijvers kunnen nitrietpieken optreden. Beiden zijn te wijten aan het nog niet 100% in capasiteit zijn van de bacteriewerking.
Je kunt hier een handje helpen door extra bacteriën toe te voegen, let wel doe dit niet meteen na het laten vollopen van de vijver. (chloor en te lage temperatuur zijn niet bevordelijk voor de bacteriën)
Ik hoop dat ik je hiermee een voldoende uitleg heb kunnen geven waarom een vijver eigenlijk niet moet laten rusten voor 3 of zelfs meer weken.
eerst 2 weken laten rusten dan planten erbij dan weer laten rusten en dat vissen erin!
heb ik nooit gedaan en al mijn vissen zijn kapot gegaan aan ziektes behalve mijn windes
ben het helemaal met je eens webmaster. hebben het ook zo gedaan, met goed resultaat. eerst vijver laten vollopen, en hebben er direct de plantjes in gezet, dan zo paar weken laten draaien, wel met startbacteriën erin, na een paar weken enkele visjes erin, niet veel bij ons waren het er 3, en zo tijdje laten draaien, als je ziet dat alles goed groeit, en dat de visjes het goed doen, er geleidelijk aan visjes bijzetten, met een klein aantal tegelijk, en dat gaat super.
groetjes
poeken