Ik heb voor mijn vijver natuursteen boordstenen bestel van 100*30*3 cm.
Hoe kan ik deze het best bevestigen op de boord die voor de helft is bedekt met folie ?
In de hoeken is de folie vrij dik.
Heb een foto bijgevoegd
met TEC-7 . Ik heb dat bij mij ook gedaan en de blauwe hardsteen ligt muurvast. Spuit eventueel ook een beetje tussen de betonsteen en de folie en probeer in de hoeken de folie een beetje dunner te leggen door een onderliggende laag op de stenen weg te snijden. (voorzichtig zijn natuurlijk) . Met mortel gaan de natuurstenen bijna zeker losvriezen. Voorzie voor alle zekerheid toch ook een afdruipgoot onderaan de natuursteen zowel aan de kant van de vijver als aan de buitenkant.
groeten Geert
geertb wrote: met TEC-7 . Ik heb dat bij mij ook gedaan en de blauwe hardsteen ligt muurvast. Spuit eventueel ook een beetje tussen de betonsteen en de folie en probeer in de hoeken de folie een beetje dunner te leggen door een onderliggende laag op de stenen weg te snijden. (voorzichtig zijn natuurlijk) . Met mortel gaan de natuurstenen bijna zeker losvriezen. Voorzie voor alle zekerheid toch ook een afdruipgoot onderaan de natuursteen zowel aan de kant van de vijver als aan de buitenkant.
groeten Geert
Hoe dik kan je een laag Tec 7 leggen ?
Probeer dit tot een minimum te beperken, TEC-7 is namelijk niet de goedkoopste lijm en een tube is vlug leeggespoten. Vanaf dat beide kanten , steen en beton, contact hebben met TEC-7 is het in orde. Je kunt wel best de natuursteen ondersteunen met kleine spietjes zodat hij mooi waterpas blijft liggen. In het begin is de TEC-7 nogal zacht en dan kan de steen nog scheef zakken.
groeten geert
Geert,
Ik ben zelf aan het prutsen met het leggen van mijn blauwe steen. De metser heeft mijn 2 lange muren van mijn rechthoekige vijver niet waterpas tov elkaar gelegd en heeft dit nu gecompenseerd met de voeg tussen vijver en blauwe steen. Gevolg is dat ik een voeg van 3à4 cm heb tussen vijverfolie en blauwe steen. De blauwe steen (van 6 cm dik) is immers met cement gelegd. Dus als ik wil vermijden dat het vijverwater de cement raakt moet dit water ook min 3 cm onder de cementlaag blijven. alzo zit mijn waterniveau bijna 7 cm onder de blauwe randsteen!! Dit vind ik teveel en niet mooi. Door "omstandigheden" moet ik de blauwe steen opnieuw leggen. Ik wil de metser nu eigenlijk vragen om eerst de hoogte van elke zijde van de vijver even hoog te brengen en met cement "te egaliseren" zodat ik dan eigenlijk een vlakke waterpas liggende betonstrook heb waarop ik dan de folie leg (tot de helft van de muurbreedte) en dan de blauwe steen leg met Tec 7. Ik vermoed dat met Tec 7 de stenen ook vast zullen liggen en dat de dikte van de Tec voegen max een halve cm of zo is? Klopt dit of is de voeg tussen steen en vijver bij u dikker? Als ik dit met Tec 7 doe, is de rand dan ook afgedicht (stel dat het waterniveau iets stijgt en dus de voeg raakt)? Hoe vermijd je dat de stenen de Tec 7 door hun gewicht er tussen uit duwen?
Veel vragen maar ik hoop dat je het kan ophelderen voor mij door jouw ervaring.
PS Mijn metser zei dat hij de bauwe steen wel met cement moest leggen (en 3 - 4 cm dik) omdat die anders toch los zou komen?
In bijlage 2 foto's van de huidige toestand.
Hoi,
Ik ben zelf werkzaam in de tuinaanleg en heb al verschillende keren arduin op vijvers geplaatst.
Wij doen altijd naast gewone cement ook een deel lijmcement en een goede scheut Compaktune in onze mortel om de arduin op te leggen. Wij hebben ook al eerst de onderkant van de arduin ingevreven (bruut) met een cementpapje om later loskomen van de arduin tegen te gaan.
De boord waar de arduin op komt te liggen moet altijd goed waterpas zijn. Er mag wel wat verschil op zitten, een paar cm kan je wel opvangen met de arduin.
Een mortel van 3 cm heb je snel, het mag inderdaad ook niet te dun zijn. Belangrijker is om niet teveel mortel te leggen zodat je hard moet kloppen om de arduin op goede hoogte te krijgen. Mortel die te hard geperst wordt is niet sterk.
Ik vind het altijd ontzettend jammer dat ik steeds opmerk dat men de arduin niet wat over de rand rondom het water laat uitsteken voor enkele cm. Als je water een paar cm zakt zie je dit onmiddellijk. Met een arduin die een paar cm over de waterrand geplaatst is heb je dit probleem niet, je ziet ook de folie dan minder.
Ik zie nu wel dat je een verhoogde vijver hebt met gemetste muur. Hier is het ook esthetisch mooier om de arduin er wat over te laten zweven. Dit is wel gebeurd maar eigenlijk moet je dit aan de binnenkant van de vijver ook doen.
Wij plaatsen altijd eerst onze arduin en polyesteren dan tot volledig boven onder de arduin rand. Vijverfolie plooi je ook best tot net onder de arduin rand. Zo heb je geen lelijke mortel boord
Bedankt voor de reactie.
Ik ga ze misschien inderdaad nog iets meer laten oversteken in de vijver.
Nog wat bijkomende vraagjes
1. Kan je in mijn huidige situatie iets doen om de cementboord onder de boordsteen te maskeren met "iets". Bijv polyesteren of één of ander voeg/dichtingsmiddel (TEC 7 of iets anders). Kortom iets dat op de folie en op de blauwe steen hecht en ondertussen ook op het cement gedeelte blijft "plakken".
2. Wat bedoel je met folie omplooien tot net onder de arduinrand? De folie ligt toch onder de arduinrand? Bedoel je wat extra folie te voorzien zodat het water dit teveel aan folie naar boven over de cementrand duwt?
1, je zou een boord folie kunnen lijmen om de cementrand weg te steken. Zal wel niet éénvoudig zijn indien er plooien zijn om dit echt goed waterdicht te kunnen.
Met Tec 7 zou je dan de folie onder de overstekende arduin rand kunnen bevestigen.
Zelf heb ik dit wel nog nooit moeten doen. Het is dus theorie.
2. Dat is bij u wel gebeurd. Was gewoon een algemene raadgeving Sten1974.
Ik zit met een dergelijk probleem: mijn koivijver is deels ondergronds en deels bovengronds: de bovengedeelte is aangemaakt met granieten bliezen van 60x15x15cm; het is met cement vastgezet; tussen 2 bielzen in is het cement met een ijzeren haakje voorzien; het geheel rust op een fundering van ruim 30cm; de binnenkant is met piepschuim afgedekt; het is waterpas. Vragen:
1. is dit bestand tegen bevriezing? zo neen wat kan ik er nog meer aandoen?
2. Ik zit ook met de afwerking van de bovenrand: de folie (firestone pond 1,02 mm dik) ligt over de rand: het liefst wil ik een deklaag met hardsteen afmaken; maar hoe moet ik de folie vastzetten; en hoe de hardsteen: moet ik het plakken? met welke kit?
of misschien de rand eerst met hardhout afmaken (plakken met kit?), en dan de folie overheen: plakt folie beter op graniet of op hout? dank shi
ik zie hier steeds de naam Tec 7 voorbij komen.
ik ken deze kit niet.
ik gebruik zelf altijd sikaflex.
dit verlijmd zeer makkelijk de rubber folie aan de stenen en blijft een beetje flexibel dus kan wat beweging aan.
je kan hier ook heel makkelijk de afwerk rand weer mee verlijmen op de folie en tevens wat onregelmatigheden mee opvangen doordat de kit vrij makkelijk te gebruiken is dus ook wat dikker te gebruiken is.
ik weet niet wat het kost want ik kan dit onbeperkt van mijn werkgever gebruiken.
het wordt ook veel in de boten bouw gebruikt dus misschien in dat soort zaken wel verkrijgbaar.
Er wordt gesproken over Tec-7 en Sikaflex: wat is het substraat dat inzit: is het een polymeer? hybride polymeer of MSpolymeer?
waar kan ik ze kopen?
zijn ze echt goed smeerbaar?
bedankt voor de reacties.
shinam
zijn bezig met randafwerking van vijver. dit is voorzien met zelfde bakstenen als gevelstenen en reeds bestaande bloembak, palend aan vijver. Hoe bevestigen wij best de bakstenen rand aan de folie : met tek 7 of met mortel ? blijft mortel op folie houden ? Hoe breng je voegsel achteraf best aan zonder vijverwater te bevuilen ?
Moi,
Mortel en folie gaat niet samen, hecht niet, dus tek 7 of iets soortgelijks gebruiken. Voegsel achteraf aanbrengen?? Waarom niet voor die tijd, na die tijd krijg je toch vervuiling van je vijver. Of je moet het niveau in je vijver terugbrengen en voegsel opvangen. Lijkt me niet goed gaan, maar mischien is er iemand die hier ervaring mee heeft. Ik in ieder geval niet.
Het enige wat ik je kan vertellen dat folie zich niet aan mortel hecht. Oppervlak is te glad.
Hokie
Ik ben het niet helemaal met je eens hokie.
Ik heb zelf ook chinese hardsteen met specie(cement) vast gemaakt op de vijverfolie...Het zit muur vast...erop gaan staan moet je nooit.ik had wel verwacht dat het met de afgelopen winter los of kapot zou vriezen maar dat is niet gebeurd....De overtollige specie valt inderdaad in het water maar dat is te verwaarlozen....
gr boud
Moi Boud,
Gedeeltelijk ben ik het met je eens, indien men op een horizontaal stuk folie heeft en daarop stenen in metselwerk plaatst, zal dit liggen blijven. Uit het verhaal ben ik echter van een verticale muur uitgegaan, en volgens mij blijft folie dan niet aan het metsel/mortelwerk zitten. Corrigeer me maar als ik het mis heb.
Hokie
Hoi george,
Ik heb me nog maar pas aangemeld en ben nog volop alle berichten en vragen op het forum aan het lezen. Daar ik werkzaam ben in de bouw en werk voor GEDIMAT bouwmaterialen mèt advies, kan ik je ten stelligste aanraden om eens informatie te winnen over de producten van " Weber" een specialist in het verlijmen en verwerken van alle soorten steen en tegels. Weber is voor onze nederlandse collega's een onderdeel van Beamix
Hoi George,
ik heb ongeveer dezelfde plannen als jouw zwemvijver...
Zou het mogelijk zijn om me je telefoonnummer door te sturen zodat ik enkele vragen kan stellen ivm problemen die je mogelijk hebt gehad...
Questie van ze te voorkomen. 😉
Hoe kan ik het best de folie bevestigen op de betonstenen - is dit met bouten/schroeven? type? aantal?