Hallo,
Ik ben van plan mijn filter te verplaatsen nu moet ik de slang van de pomp naar filter vervangen door een langer exemplaar nu komt mijn vraag gaat de pompcapaciteit hierdoor achteruit de opvoerhoogte verandert namelijk niet.
Mijn gedachtengang was dat wanneer de opvoerhoogte gelijk blijft de capaciteit nagenoeg gelijk blijft
De nieuwe slang is ongeveer 4 meter langer en dus ook de retour van het filter
Wie heeft hier enige info over is dit bv te berekenen?
Groeten Henry,
van zo dra de hoogte bijten de vijver naar de filter niet verandert zal dit geen verschil gaan maken da retour van de filter naar de vijver mag langer zijn dit kan geen kwaad .
groetjes
Henry,
De capaciteit van de pomp gaat achteruit wanneer je de leiding verlengd. Voor een PVC-leiding met diameter 1,5inch waardoor een debiet van 3m³/h water stroomt, bijvoorbeeld, moet je ongeveer 8cm bij de opvoerhoogte tellen per meter aangelegde leiding. Let wel, ook de hoeveelheid en de aard van de bochten en koppelstukken die je in de leiding aanbrengt, telt mee. Voor het hierboven aangehaalde voorbeeld is dat 4cm en 0.5cm per bocht, voor bochten van 90° en 45° respectievelijk, die je bij de opvoerhoogte moet tellen.
Of dit alles nu veel invloed zal hebben op het door jouw pomp geleverde debiet hangt af van de pompkarakteristiek van jouw pomp. De pompkarakteristiek wordt meestal weergegeven in de vorm van een grafiek (opvoerhoogte ; debiet) op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing (of is terug te vinden op internet).
Energieverliezen door stroming van water in een leiding, door stroming van water in bochten in een leiding en energieverliezen veroorzaakt door de snelheid van het stromende water, kan je berekenen in de vorm van weerstandshoogten. Deze weerstandshoogten tel je op bij de geometrische opvoerhoogte (hoogte pomp-filter) en je bekomt de totale (manometrische) opvoerhoogte. Deze laatste vergelijk je met de pompkarakteristiek en je hebt het geleverde debiet. Reken dit nu uit voor de lengte van de leiding die je nu hebt, en reken het nog een keer uit voor de nieuwe lengte, dan weet je hoeveel debiet je moet inleveren door je leiding te verlengen.
De uitstroomleiding heeft geen invloed op de pompcapaciteit, gesteld dat deze leiding een voldoende grote diameter heeft, zodat het water een vrije uitstroom heeft naar de vijver.
Voor de berekening van de weerstandshoogten (major losses) en de verliezen in bochten en koppelstukken (minor losses) kan je gebruik maken van de vergelijking van 'Hazen-Williams' en de vergelijking voor 'minor loss calculations'. Deze vergelijkingen en alle nodige coëfficiënten staan onder andere op: http://www.lmnoeng.com/ .
Veel geluk met rekenen en moest het niet lukken, vragen staat vrij 😉
Met vriendelijke groeten,
Bart
Ik heb iets anders gedaan
Heb bij hozelock de gegevens van mijn pomp opgevraagd waar keurig in staat de opvoerhoogte en wat er dan overblijft in aantal liters per minuut van mijn 3000 liter/uur pomp blijft na een overbrugging van 70 cm hoogte een 2500 liter /uur over
Dit ging iets makkelijker bart en ik hoef het niet op de liter nauwkeurig te weten wou alleen even weten wat er door mijn filter gepompt werd
En heb mijn filter in hoogte verlaagd ik zat op +- 1,5 meter opvoerhoogte en dan blijft er ongeveer 1000 liter/uur over
Er gaat nu dus 2,5 keer zo veel door mijn filter en uv en dit komt de helderheid ten goede (ook zichtbaar )
Bedankt voor je reaktie bart en tommeke