Wat gedaan bij hevige regenval?
Onze nieuwe vijver is deels bovengronds, 15.000 l / 1,20 m diep / lxb = 4,80x5,20
De filter is een gravity systeem voor 24.000 l (nog te plaatsen) 3 kamer + vortex, UV, pomp 10.000l.
Aan deze filter blijkt geen "overloop" te zijn.
Wat gebeurt er als het watervolume in de vijver door hevige stortregen?
Het waterniveau van de vijver = waterniveau in de filter. Dat overtollige water moet toch ergens naartoe?
Heeft iemand een antwoord?
Bij voorbaat hartelijk dank
normaal gezien wordt een overloop voorzien aan de vijver . Ik denk dat de vijver van jullie al klaar is en dus niet meer voorzien kan worden . zelf een overloop aan het filter maken lijkt mij dan ook het meest aangewezen . In het buizensysteem van of naar het filter kun je een aftakking maken en de buis laten stijgen tot net boven het waterniveau . deze kan je dan aansluiten op de riolering . Als je geen riolering in de buurt hebt kun je ook een (diepe)put graven net naast het filter (of vijver) en opvullen met kiezelstenen . Ik hoop dat de uitleg een beetje duidelijk was
Onze vijver is nog verre van af dus alles is nog mogelijk. Aansluiting op de riolering is mogelijk. Hartelijk dank voor de reactie. Het is fijn mensen te "ontmoeten" met dezelfde liefde voor dieren (vissen) en invaring terzake.
dat is graag gedaan en daarvoor dienen dergelijke fora
Niet aansluiten op het buizen systeem van of naar het filter!
Ik heb deze fout namelijk ook gemaakt, door het feit dat hier water doorstroomt dat door een pomp aangedreven wordt zal het niveau in deze overloopbuis anders zijn wanneer de pomp aan of uit staat.
Bij mij staat deze op de aanvoer naar het filter (zwaartekracht gevoed) en heb ik dus de overloop geregeld met lopende pomp, maar wanneer de stroom uitvalt loopt bij mij zo maar even 5000 liter water weg.
Best dus een uitgang rechtstreeks op de vijver voorzien.
IK heb het op de volgende manier gedaan zie tekening:
Ik heb hier gebruik gemaakt van 110 mm pvc vanaf de vijver en hier een t-stuk opgezet en hier onderin een een verloop met een manchet in gelijmt.
Door deze manchet is het mogelijk de verticale buis omhoog of naar beneden te schuiven, op deze manier kun je gemakkelijk je vijvernivo bepalen.
Het water loopt de kelder in waar ook het filter in staat en word door een dompelpomp leeggezogen die het op zijn beurt het riool in pompt.
Ook raad ik je af de vijver direkt op het riool aan te sluiten, het is namelijk erg vervelend dat het rioolwater bij een hevige stortbui terug je vijver in loopt!!
groetjes bert
Aan allen: dank voor de tips. Zeer informatief. Nog veel plezier met jullie hobby.
Groetjes.