The Pond Library

Vraag en Antwoord




nieuwe vijver

4 Berichten
4 Gebruikers
0 Reactions
3,955 Bekeken
rainman
(@rainman)
Lid
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

Hallo,

Ik ga wil een nieuwe vijver gaan maken, alleen ik weet niet hoe. Heeft iemand een goed stappen plan (of site) hoe je dit het beste kan doen. Met namen de vorm en het filtersyteem met alle leidingen en dergelijke

Gr,
Edwin


   
Citeren
Tommeke
(@tommeke)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 488
 

nog nergens geen idee van ?


   
BeantwoordenCiteren
Koiboy
(@koiboy)
Lid
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 2
 

Hallo Rainman,
Heb zelf vorig jaar een vijver gemaakt. Mijn ervaring is dat een koivijver een bodemdrain (=afvoerputje; te koop bij vijverhandel) moet hebben. Ook heb ik een watervalletje die tegelijk plantenfilter is. Heb zelf met veel zoeken op marktplaats enzo voor weinig geld zelf iets moois gemaakt. Flink gat gegraven (2m bij 3m bij 1.80m diep) en hierin een bodemdrain gelegd met een rioolbuis eraan van 110mm die de toekomstige filterkelder in loopt tot op niveau van de tuin (op de bodem van de vijver een beetje ingegraven tot de bovenkant 15 cm bovengronds was). Opening van drain afgedekt met plastic en bewapening op de vloer (en een laagje plastic) op stukken betonnen stoeptegel om het iets van de grond af te houden. Toen beton erop zo'n 15 cm (tot rand bodemdrain) en aanduwen en beetje gladmaken. Plastic van bodemdrain af en ook weer glad gemaakt. Laten drogen. Na 48 uur heb ik met betonblokken (10 bij 20 bij 30 cm) gemetseld (10 cm dikke muur).
Aan de kant van de verzonken filterkelder (1 meter diep gegraven) heb ik vervolgens een vloertje van 10 cm dik tegen de betonnen muur gestort en laten drogen. Na drogen ben ik gewoon verder gemetseld langs de rand van de filterkeleder en om de rij heb ik stenen laten verspringen met de buitenmuur van de filterkelder en de buitenmuur van de vijver (die een binnenmuur van de filterkelder is) Dus dezelfde muur is wand van vijver en wand van filterkelder.
De filterkelder heb ik iets hoger gemetseld dan de vijver om instroom van water te voorkomen bij hoog water en om bovenin de filterkelder stroom veilig aan te kunnen sluiten voor het geval de filter zou overstromen ofzo, het water kan dan nooit hoger komen dan het niveau in de vijver. Vervolgens heb ik piepschuim van 2 cm dik tegen de muren en op de vloer gelijmd en heb ik vijverrubber (groot stuk 2e hands (reken uit: 2 maal de diepte, 1 maal lengte of breedte, en twee keer 50 cm extra speling voor de rand en je hebt het stuk dat in je vijver past) Ik heb gekozen voor vijverrubber omdat dit stevig duurzaam en relatief goedkoop is. Bij de randen kun je flappen rubber (met een klein beetje puzzelen) die teveel zijn wegvouwen om toch een strak geheel te krijgen. Ook kun je een zaak laten komen die op maat rubber in je vijver legt of die een kant en klare :zak" op maat maken voor je vijver maar dit is duurder. En zelf vloeibaar rubber op de wanden smeren kan ook maar is duur en wanneer een muur scheurt, scheurt het rubber op een gegeven moment mee. Ik heb om kosten te besparen een risiko genomen en heb zelfs 2e hands folie gekocht op marktplaats. Kreeg de bon erbij en folie was 4 jaar oud. Er zit 20 jaar garantie op de betere vijverrubber. (ecolan of firestone) De folie erin gedaan en goed gelegd. Toen voorzichtig erin en een gat gesneden bij de bodemdrain. Met speciaal vijverrubberkit (ecolan) de bodemdrain en folie gekit aan twee kanten en de ring met bijbehorende schoeven op de drain geschroefd met het folie en de dubbele lagen kit ertussen.
Vervolgens afgewerkt en de randen gevouwen door op de hoeken de folie voorzichtig in te knippen tot bovenkant vijver in de hoeken en de folie in flappen te vouwen zodat er een flap achter de wand zat zeg maar..je ziet nu dus niet dat de folie in (naast) de hoeken dubbel zit. Vervolgens heb ik zelf met hele grote maaskeien (gratis op marktplaats) de rand afgewerkt. ik heb hiervoor beton gestort achter de bovenkant van de betonnen muur (15cm bij 15cm dikke laag). Hierin heb ik de bovenkant van de rubberfolie gedrukt (10 cm) en heb hier weer beton op gestort (5 cm) vervolgens heb ik hierop de grote stenen gelegd en ze laten uitsteken over de vijverrand heen. Dat vind ik mooi maar je kunt dit ook doen met strakke tegels ofzo.
In de filterkelder heb ik een groot vat met een tussenwand van velda (15 € marktplaats) waarin de rioolbuis van de drain met een hoek van 90 graden op waterniveau, of net er onder eigenlijk, uitkomt. Het water uit de drain valt daar in het vat op filtermateriaal (substraat en speciale plastic dingen met een groot oppervlak voor bacterieën. Aan de andere kant van het tussenschot is mijn pomp van 5000 liter per uur. Het ussenschot heeft aan de onderkant een gat dus het water stroomt van boven naar onder door het filtermateriaal en zo richting pomp. de pomp pompt het water ondergronds naar het begin van de waterval en daar stroomt het over vijverrubber en door substraat en riet en andere zogenaamde helofyten (planten die goed filteren) (bijvoorbeeld gele lis) omlaag naar de vijver. De instroom zorgt bij mij voor extra zuurstof en waterval is een extra filter die troep uit het water haalt waar algen van leven. Met mijn eenmaal in de 2 uur paseren van de vijverinhoud (5000 liter per uur pomp op 10000 liter water) en de plantenfilter heb ik geen uv lamp nodig om de algen te doden en het water is helder. Wel moet ik regelmatig en zeker in het voorjaar speciale bacteriën toevoegen want die overleven de winter niet goed. In de winter ligt de stofwisseling van de vissen stil en is er dus geen voedsel voor de bacteriën en omdat bovendien de watertemperatuur dan laag is gaan de meesten dood. Een vijver ligt verder zeker deels in de zon en niet te ver van je huis zodat je ervan kunt genieten vanuit je kueken of woonkamer en wanneer je s'morgens de gordijnen open doet op je slaapkamer en je koi al ziet zwemmen kan je dag niet meer stuk! Heb je nog vragen dan hoor ik die graag want ik heb geen inspiratie meer. Oh ja op de filterkelder heb ik een vlonder gemaakt van hardhout vlonderplanken.
Heb mijn hele vijver gemaakt (buiten planten en vissen) voor €750 inclusief pomp, filter en
vlonder. Wel alles zelf gedaan en met aanhanger twee maanden overal heen gereden om materiaal te verzamelen. (aarde uit gat niet af laten voeren maar op marktplaats gezet als gratis op te halen)


   
BeantwoordenCiteren
mathenpeggy
(@mathenpeggy)
Lid
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 92
 

Een lang en uitgebreid verhaal hierboven, duidelijke beschrijving van hoe je de aanleg aan kunt pakken.

Maar voor je zover bent moet je nog over een aantal dingen gaan nadenken.
1. wat voor een vijver wil je precies? natuur, koi, zwem
2. hoe moet het uitgaan zien? natuurlijk of strak
3. hoeveel ruimte heb je om te gebruiken?

Een bodemdrain kan ik bij elke type vijver aanraden, er is gewoon geen betere manier om je bodem schoon te houden, bij koi absoluut noodzakelijk, maar ook bij natuurvijvers gaat de vervuiling op de bodem op den duur problemen geven, met een bodemdrain kun je dit heel makkelijk voorkomen.

Maar bedenk eerst wat voor een vijver je precies wilt, informeer je vervolgens naar filtersystemen en wat voor jou vijver geschikt zou zijn. Kijk vooral op forums als deze voor je info, je spreekt op dit soort forums met mensen die jarenlang ervaring met de hobby hebben, die vaak door schade en schande wijs geworden zijn. In de handel heb je mensen voor je die vooral geld aan je willen verdienen en de verkoop van een bepaald produkt is vaak belangrijker voor ze dan jouw vijver genot, immers als jij problemen met je vijver krijgt kom je bij ze terug voor poedertjes en middeltjes om bv van algen problemen af te komen.

Door een goed ontwerp, een juiste aanleg en beetje onderhoud kun je al deze problemen voor zijn.


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.