Hallo,
Ik ben begonnen met het maken van een nieuwe vijver. Deze wil ik gaan metselen, het idee was om de onderste 80 cm dubbel te metselen voor extra stevigheid. daarna verder te gaan met een enkele muur. de vijver komt iets boven de grond en wordt inclusief het stuk boven de grond z'n 2.20m diep (8m lang en 3m breed). Ik heb harde stenen van 9.7cm breed en z'n 19cm lang. Volgens de metselaar is het echter niet nodig om hem dubbel te metselen aangezien het een harde steen is. Hebben jullie hier ervaring mee?
Groeten,
Bert
Dubbel metselen is inderdaad niet nodig alleen gebruikt men wel eerder het formaat 14x19x29cm in betonblok. Je hebt toch al een muur van 8m lang en het 9cm dikke formaat betonblok is wel wat weinig.
BertT,
Heb net mijn tweede gemetste vijver beëindigd.
Heb over de ganse lijn vol betonblok in het formaat 14x19x29cm gebruikt. Met tussen de rijen staaldraad van 8 mm dik.
De bodemplaat is 20 cm dik, verstevigd met 8mm betonnet.
Zeker als de vijver 8 meter lang is, kan de inwendige druk van het vijverwater, en de uitwendige druk door eventueel opstijgend grondwater, héél goot worden. Je mag deze krachten niet onderschatten.
Ik zou zeker over de ganse lijn dubbel metselen voor extra stevigheid. Beter van de eerste keer goed doen.
Succes met je onderneming.
pacha heeft volgens mij 100 % gelijk , mijn vijver dat ik nu voor de derde keer eens goed heb aangelecht is ook zo . meet 7 m x 4 m en is 2 m diep en ook ik heb de stenen dubbel gemetst , zo heb ik rondom muren die 30 cm dik zijn , je kan niet geloven wat voor een druk daarop komt van buitenaf , gevuld is geen probleem , maar stel dat je eens je vijver leegtrekt , wat dan ?????? 😮
Maar is de druk zo groot dan? De vijver is nu gewoon uitgegraven en de wanden staan al bijna 3 maandan goed. Deze storten niet in, bovendien grond water heb ik tot op heden nog steeds niet (zelfs niet op 2m diepte). Als ik langs de muren het zand voorzichtig aan breng met water dicht slippen en tegelijk de vijver vullen zou dat niet kunnen? Als de grond hard is na een jaar is de druk dan nog zo groot?
BertT,
Mijn wanden stonden ook al twee maanden poederdroog.
Deze zijn wel de maanden waarin het grondwater het laagst staat van gans het jaar.
Nu pas zal het geleidelijk aan gaan stijgen, door sneeuw en regenval.
Het grondwaterpeil bereikt pas zijn hoogste stand na de winterperiode.
Ik zou mij niet laten misleiden door de huidige lage grondwaterstand, het is mogelijk volgende lente, dat je op een spadesteek diep al grondwater aantreft.
En zoals koi5OO aangeeft: "je kan niet geloven wat voor een druk erop komt van buitenaf , gevuld is geen probleem , maar stel dat je eens je vijver leegtrekt , wat dan ??????
Het is een goed idee om je vijver te vullen op de mannier die je aangeeft.
Maar de grond rondom mag nog steenhard worden, eens het grondwater gaat stijgen, wordt het toch weer mals als drijfzand.
Ik zou zeker niet besparen op de stevigheid van het metselwerk, ook al heb je nu géén last van grondwater, wat niet is kan nog komen.
Succes.
tip i.v.m koi koting neem Kelder-Epoxy Van aquaplan doe navrag zwart