The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Gebruik beadfilter

8 Berichten
4 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
4,319 Bekeken
(@stephan_e)
Active Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

Hallo,

Na zo'n 5 jaar vijveren ben ik plannen aan het maken om volgend jaar een nieuwe koi-vijver aan te leggen. Ik mik op een inhoud van zo'n 30000 liter opgetrokken in polyester. Voor de filter ben ik er nog niet helemaal uit. Of ik ga voor de klassieke meerkamerfilter, of ik "gok" op een beadfilter versterkt met eventuele vortex-en-solution of ultra/estrosieve.
De eerst oplossing zal wellicht teveel plaats vragen terwijl ik in het tweede geval wellicht voldoende plaats heb om voor wat overcapaciteit te zorgen.
Aangezien het hier toch om een aanzienlijke investering gaat zou ik graag eens de ervaringen van beadfilter gebruikers willen leren kennen. Ik denk dat de klassieke opstelling haar deugdzaamheid al lang bewezen is. De persoon in de vijvershop waar ik onlangs om advies vroeg, vergeleek de beide systemen als volgt: "Het klassieke systeem geef ik 100% kans op helder water, voor de beadfilter schat ik de kans op 80% tot 85%.

Zijn er tevens mensen bij wie ik eens een bezoekje mag brengen. Kwestie van eens wat ervaringen uit te wisselen. Stuur me een persoonlijk berichtje (PM) in dat geval. Ik begrijp ook dat iedereen op z'n privacy is gesteld.

Stephan


   
Citeren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1387
 

De grote eis voor een goede werkking van een beadfilter is het voorzien van een zeer goede voorfilter. Bij voorkeur een zeef. Beadfilters zijn namelijk zowel mechanische als biologische filtering tegelijk. Zonder uitstekend voorfilter slibt het systeem snel dicht en geraakt de beadfilter te snel organisch belast.


   
BeantwoordenCiteren
(@robbirt)
Active Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 18
 

Hoi Stefan

Mijn bubble bead filter draait nu een jaar en verricht zijn werk nog steeds naar behoren. Een van de argumenten waarom ik voor deze oplossing gekozen heb is de compactheid van het systeem en de gebruiksvriendelijkheid. Waar u wel rekening mee moet houden is dat u een goede voorfilter nodig hebt en het liefst een zeef .Deze zorgt er voor dat alle vaste vuildeeltjes uit het water gehaald worden en niet in de bbf terecht komen. De zeef bestaat in verschillende maten en uitvoeringen .
Waarom er beweerd word dat met een bead filter het water niet helder word begrijp ik niet en is niet gestoeld op de realiteit. Volgens mij is dit te klasseren onder verkoopspraat
ps
Ik veronderstel dat wij reeds contact gehad hebben via email en kom je zondag naar mijn open tuin dag om de bead filter in bedrijf te zien.
Tot zondag
m.v.g
Ronny
Kijk ook op mijn website http://users.pandora.be/ronny.fierens/index.htm


   
BeantwoordenCiteren
(@stephan_e)
Active Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

Ronny,

nog bedankt voor alle uitleg gisteren. Het was de rit echt wel waard. Volgend jaar komt er bij mij ook een beadfilter. Of het nu een bubblebead wordt of iets anders valt nog te bezien. In alle geval was ik getuige dat het principe werkt. En dat was het belangrijkste.
Nu nog een sponsor vinden:) Misschien dat die van pondlibrary hun logo op de bodem van mijn vijver willen :p


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1387
 

Dat was nog eens een gedacht Stephan :):).


   
BeantwoordenCiteren
(@robbirt)
Active Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 18
 

Hoi Stephan.

Graag gedaan wij koiliefhebbers moeten elkaar helpen.
Fijn dat je het apprecieerde en dat die lange rit niet voor niks is geweest.
M.v.g
Ronny


   
BeantwoordenCiteren
 MB@
(@mb)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 36
 

Hallo

Kijk eens op mijn website (ben wel maar een beginner alles werkt niet)daar zijn veel foto’s te zien van een koivijver die niet de gangbare oplossingen heeft .De vijver heeft een platte bodem ik ging er van uit dat elke m³ 1 koi meer is en er blijft totaal geen vuil liggen
Voor de filter was de vraag hoe kan ik + 50 m³/uur door de filter pompen ,Eerst gedacht was een batterij zeven maar bij het testen van twee zeven haalden die niet de voorgeschreven m³
De filter voor mijn vijver heeft maar en 700 euro gekost en dat voor een vijver van + 75m³
Er is wel veel meer onderhoud aan dan de andere filters Als je daar niet tegen op ziet is het volgens mij en goed alternatief
Zo blijft de hobby ook betaalbaar voor de gewone man
Als u de vijver eens wil zien mail me maar [email]marc.brondel@pandora.be[/email]

Groetjes Marc ben maar een beginnend koi liefhebber 2de jaar ingegaan


   
BeantwoordenCiteren
(@stephan_e)
Active Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

Bedankt voor je reactie Marc. Je site is bij momenten echt hilarisch te noemen. En dat bedoel ik helemaal niet verkeerd. Ik vind het juist heel herkenbaar. Ik kan me perfekt voorstellen dat wanneer volgend jaar hier een betonmixer de straat in rijdt, de reaktie van de buren wellicht dezelfde zal zijn als bij die van jou.

Wat betreft je filter had ik al zo'n vermoeden dat je wel wat meer onderhoud zou hebben. Maar inderdaad, als dit compromis voor jou leefbaar is, dan heb ik daar alle begrip voor en is dat één van die zeldzame keren dat iemand daadwerkelijk er voor uit komt dat er altijd werk is aan een vijver. Mensen die beweren zonder enige inspanning helder water en gezonde vissen te hebben, weten niet waarover ze praten.
Wat ik hier probeer te zeggen is dat ik al vaak vijvers heb gezien waar ik zelf jaloers op was. Prachtig water, weelderige plantengroei, mooie en levendige vissen, kortom alles wat je van een vijver kan of mag verwachten. Alleen is er bij elk van deze 'alternatieve' opstellingen gebleken dat ze na zo'n drie jaar allemaal in de problemen komen. Drainagefilters die vastlopen, opeenhoping van slib op de bodems, planten die elkaar verdringen overbevolking etc. Vandaar dat ik jouw antwoord zo eerlijk vind als je zegt dat je wat meer werk hebt aan je filter. De anderen die in drie jaar hun vijver tot een beerput zien evolueren kan ik alleen maar de raad geven, van fora als deze te bezoeken en zichzelf af te vragen in hoeverre hun systeem daadwerklijk onderhoudsvrij is.


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.