Ik wil op de bodem van mijn koivijver grind of substraat leggen.
Dit om de koi beter te zien en de koi enig vermaak te geven 🙂
In de vijver ligt rubberfolie met centraal een bottomdrain.
Hiernaast is de oppervlakte vlak en ca 4m2.
Enige zaken die meespelen en die ik kan bedenken zijn :
Beschadiging koi :
Is er substraat dat rond en echt veilig is voor koi (ivm schuren) ?
Zo niet dan is wellicht grind het beste. Een koizaak adviseerde mij grind te nemen ivm mogelijke beschadigingen.
Onderhoud :
Ik kan me voorstellen dat vuil zich gaat ophopen tussen/op het substraat of grind. (De bottomdrain zal weliswaar vuil afzuigen, echter dit zal mijns inziens minder worden!)
Wat (grind/substraat) werkt het beste en wat is er te verwachten aan onderhoud ?
Filtratie/ Bacterien :
Grind heeft weinig bacteriehoudend vermogen. Substraat daarentegen is poreus. Speelt dit een serieuse rol ?
Verder ben ik benieuwd naar :
beste kleur om koi te zien,
formaat grind (mm),
hoeveelheid grind voor 4m2
eventuele merken
etc...
Wie kan mij goed adviseren ?
Alvast bedankt
Als u een bodemdrain hebt dan kunt u eigenlijk geen grind of substraat op de bodem voorzien. Anders komt het in de bodemdrain, buis of filter terecht.
Ik ben me bewust van dit mogelijke probleem.
Ik moet zeggen dat ik zelf ook in dubio sta, echter mijn vriendin wil graag iets op de bodem aangezien dit de zichtbaarheid van de vissen verbeterd. Voor de goede vrede heb ik daarom de volgende oplossing bedacht.
De bottomdrain pot van mij heeft een diameter van 20 cm en een buis van 110mm naar het filter.
Ik wil in de pot een pvc buis van 20 cm plaatsen die 2 cm boven de pot uitsteekt. In de 2cm rand wil ik met de boormachine gaatjes boren zodat klein afval hierdoor kan. Het grind wordt tot bijna de rand gevuld, zodat bladeren en groter afval gewoon naar binnen getrokken kunnen worden.
Dit is vanzlefsprekend alles theoretisch aangezien ik dit nog niet eerder heb gedaan.
Graag hoor ik derhalve toch reacties op mijn vragen en wellicht anderen die toch grind/substraat hebben gebruikt i.c.m. een bottomdrain.
Hoi,
Als je gewoon maar een wit laagje wil op de bodem aanleggen om wat contrast te brengen zou ik persoonlijk (zoals ik het zelf nu eigenlijk doe maar ik heb geen drains) coccoliethenkrijt kopen. Kost nog lang geen 10 euro voor een zak van +/- 20 kg en je verdeelt de korreltjes over het wateroppervlak. Zo komt het fijne krijt op de bodem te liggen (de bolletjes krijt zijn slechts krijt dat bijeengestampt is tot korrel maar wat zich in het water terug losweekt) en krijg je een wit laagje. Misschien toch wel even de drains afzetten tot het krijt gezakt is naar de bodem. Krijt in de buurt van de drain zal wellicht wel weggezogen worden, maar ik vermoed dat er elders een wit laagje moet achter blijven. Het is het proberen waard he.. Ik vind het voordeel van krijt dat het zo fijn is dat er zich hier geen vuil tussen zal opstapelen wat wel het geval zou moeten zijn bij substraat.
mvg, Timpie
Originally posted by Webmaster
Als u een bodemdrain hebt dan kunt u eigenlijk geen grind of substraat op de bodem voorzien. Anders komt het in de bodemdrain, buis of filter terecht.
Met een opstaande rand rond de drain hoeft dat geen probleem te zijn.
Tja maar dan is het effect van de drain ook weg en blijft het vuil tegen die opstaande rand aanliggen natuurlijk. Vuil dat normaal in de bodemdrain moet terecht komen.
Originally posted by Unregistered
Met een opstaande rand rond de drain hoeft dat geen probleem te zijn.
Als je gaat werken met een bottomdrain dan leg je niets op de bodem. Anders heeft je drain geen enkel nut. Persoonlijk ben ik zowiezo tegenstander van een substraatlaag op de bodem van een vijver. Vuilophoping zal hier altijd zijn. De vissen zullen hier in woelen met stofwolken als gevolg. Deze substraatlaag met alle vuil tussen is ook een ideale broedplaats van ongewensten in je vijver.
Vuil hoort afgebroken te worden in een filter, niet in de vijver.
Darr ben ik het toch mee oneens Charles. Ik heb een dunne laag substraat op de bodem. Dit heeft naar mijn idee de volgende voordelen:
1) De vissen vinden het heerlijk om hierin te grondelen.
2) Het biedt extra aanhechtingsopprvlak voor bacterien.
3) De vissen zijn beter zichtbaar.
Ook ik heb een bodemdrain, maar deze speciaal daarvoor enkele cm hoger geplaatst. Door het vele grondelen in de dunne laag ontstaat geen "dood" water en hoopt zich geen vuil op.
GinRin
GinRing
Wat voor bodem heeft u plat of hellend
Marc
Een platte bodem waarbij alleen de opstaande wanden aan de onderkant rond zijn gemaakt.
GinRin
Originally posted by Unregistered
Een platte bodem ...
Ik ken natuurlijk niet jou vijver. Ook weet ik niet hoeveel bottomdrains je hebt op welke oppervlakte, maar een platte bodem en geen vuil tussen je substraat?
Ik wil wel eens met een stokje komen roeren :rolleyes:
Zichtbaar ligt er misschien geen vuil, maar toch ben ik er bijna zeker van dat dit geen ideale situatie is...
Wauw ik ben niet allen met een vlakke bodem
Ik heb ook een vlakke bodem en geen vuil maar geen substraat op de bodem. Het gaat wel degelijk samen een vlakke bodem en geen vuil.Alleen wel werken met circulatiepopen met groot debiet zo dat er bijna niets blijft liggen. Op zijn minst de vijverinhoud rondpompen in 1.5 keer per uur beter nog 1maal per uur. Maar de filter moet dat we aan kunne zo dat u vuil wordt opgevangen en dan afgevoerd word naar het riool
Marc
Originally posted by MB@
...Het gaat wel degelijk samen een vlakke bodem en geen vuil...
Ik zeg toch duidelijk, "ik ken niet jullie situatie, oppervlakte van bodem en aantal drains". Hier zal veel van afhangen.
Originally posted by MB@
...Ik heb ook een vlakke bodem en geen vuil ...
Nu lees ik wel op een ander forum "Mijn toevoeren die van 20 a 30 cm van de bodem, zijn bedoeld om het klein zweefvuil in beweging te brengen en zo af te voeren langs de bodemdrains"
Dus je zorgt ervoor dat je waterverplaatsing juist boven de bodem gebeurt, wat al veel verklaart.
Ga je ook in de winter je water langs beneden inpompen?
Heb je geen schrik dat doordat je het gefilterde water direct boven je drains terug in het water pompt, je eigenlijk geen ideale filtering verkrijgt.
Het water dat eerst aan de drains komt is immers gefilterd water en zal als eerste weer weggezogen worden naar het filter. Met de stroming die gemaakt word op 20 à 30cm boven de bodem creeer je toch een barriere voor het water dat hierboven ligt? Of zie ik dat verkeerd?
Daar moet je niet bang voor zijn met het hoog debiet dat ik rond pomp botst het tegen de over kant tegen de wand dat op zij wordt gedrukt en ook om hoog. U weet dat een verticale stroming even belangrijk is dan een horizontale.
Ik hen ook in staat om van 30 a 40 cm van de opper vlakte water toe te voegen.
vriendelijke groeten Marc
hoi Charles u kunt altijd eens komen kijken maar daar hangt wel iets aan vast .................... nee geen inkom................. wel een tegen bezoek u moet wel tegen een wat rommel kunnen daar mijn schema op 5 Jaar is voor zien. Rome is ook niet op een dag ge bouwt dacht ik.
Ik sta altijd open voor verbeteringen daar ik maar ongeveer 2 jaar verslaaft ben maar wel de zwaarst vorm. Kan ik altijd bij leren
Van de Limburg tot hier is ook geen wereldreis dacht ik
Vriendelijke geroete Marc
Originally posted by MB@
Van de Limburg tot hier is ook geen wereldreis dacht ik
En waar is "hier"???
Ook hier zijn er weer werken bezig, volgende week (of de week erachter) wordt er een nieuw terrasje van om en bij de 60m² aangelegd. Ook dit brengt de nodige werken mee.
Dus als alles hier af is, kunnen we misschien eens samenkomen. Ik hoop dat het hier geen 5 jaar meer duurt :rolleyes:
Die 5 jaar zijn voor het vrouwtje genomen zo moet ik mij niet afjagen is niet goed voor de gezondheid;)
Af spreken kunnen we bij een koi handelaar hier is een 10min van daan. Als het zo ver is laat je het maar horen
Mij stoort dat werk niet 😉
groeten Marc
Originally posted by MB@
Af spreken kunnen we bij een koi handelaar hier is een 10min van daan.
Over welke koihandelaar hebben we het?
Zo weet ik meteen waar de"wereldreis" naar toe gaat :p
Mogen we hier reclame maken ??
Marc
We kunnen er misschien een quiz van maken.
Een "S" walter, ik zou een "S" willen :p :p :p
Neen, mail maar effe privé, krijgen we geen gedonder...
In vervolg op mijn initiële vraag hebben wij vorige week dan eindelijk een keuze gemaakt. Wij hebben gekozen om toch vijvergrind op de bodem te doen. Niet veel maar zodanig dat er het 80% van de bodem bedekt is en dat je nog her en der wat folie ziet. Tot nu toe zijn de ervaringen goed. De vissen zie je veel beter. Het grind is dusdanig zwaar (ca. 1cm doorsnee en massief rond/ovaal grind) dat de drain dit niet naar binnen trekt.
Gisteren ben ik voor de zekerheid de vijver ingedoken om te zien of grind in de drain zou zitten. Dit was echter niet het geval. Hiernaast bleek dat de grond na één jaar enigszins was ingeklonken en de drain op zijn plek was blijven liggen. Oftwel er was een kleine verzakking (0,5cm) rond de rand van de drain. Dit zou dus mooi als rand kunnen fungeren mocht er toch grind in worden gezogen.
De drain was na één jaar volledig schoon wat mij enigszins verbaasde. Ik had op de bodem van de drain mogelijk wat slib verwacht. De doorstroming is dus perfecto.
Het duiken in een vijver met 15 °C is overigens best wel koud.
De vijver is 130 diep en het terugplaatsen van de buis+schotel in de drain was een hele duiktoer. Mijn vriendin, die lachend stond toe te kijken, gaf trouwens aan dat de Koi onverwacht rustig bleven onder het duikgebeuren.