Beste vijverliefhebbers,
hierbij mijn eerst post. Ik heb al redelijk wat zitten rondneuzen op de site, het forum en de rest van het internet en ben zo tot een eerste ontwerp gekomen.
Dit zijn de zaken waar ik graag rekening wens mee te houden:
• In ons klein tuintje hebben we een oppervlakte van ongeveer 3*1.5m waar we een vijvertje willen maken
• We willen graag een paar visjes maar zien de speciale zorgen en installaties die nodig zijn voor het houden van koi niet zitten.
• We zouden ook graag wat planten willen die boven het water uit komen en zouden dit graag combineren met moerasfilter.
• We zien graag een vijver met verhoogde rand
Omdat de oppervlakte redelijk beperkt is en omdat we een verhoogde rand willen zou ik de vijver metsen en kwam ik tot volgend ontwerp in bijlage.
Mijn vraagjes hierbij:
• Is het moerasfilter groot genoeg/ te groot?
• Is een pompje nodig? Ik dacht aan een klein pompje vaan 1000l/h dat niet de ganse dag moet draaien. Zou dit voldoende zijn?
• Hoe kan ik het scheidingsmuurtje het makkelijkst maken? Ik zou de folie zelf plaatsen. Wanneer ik dit uit 1 stuk zou proberen lukt dit moeilijk met het muurtje. Kan ik het best de vijver zien als 2 aparte kuipen en deze twee dan met kit aan elkaar vastlijmen. Hoe pak ik dit als doe het zelver het best aan?
• Zal het muurtje voldoende sterk zijn? Is de hoogte t.o.v. het wateroppervlak ok?
• Alle andere ideeën en opmerkingen die bij jullie opkomen.
Alvast bedankt!
Jef
Ziet er keurig en goed over nagedacht uit. Verhoogde rand is altijd goed om meer inhoud te krijgen (niet te hoog ivm bevriezing winter). Zal verder proberen de vragen te beantwoorden.
- Een moerasfilter kan nooit te groot zijn maar in het ontwerp lijkt de grootte goed te zijn. Zie hierover dit artikel: hier
- Een pompje is niet echt nodig maar dan zal het vuil bezinken op de bodem. Nu is dat ook niet erg maar ooit zal dit een keer opgeschoond moeten worden en als er vissen in gaan woelen (ook goudvissen doen dit) kan het water troebel worden. Met een pompje zou je dit beter kunnen filteren door de moerasfilter.
- Ik zou dus een pompje gebruiken, 1000l/h die af en toe aan staat zou voldoende moeten zijn.
- Zou twee stukken epdm vijver folie kopen (met deze maten vaak goedkoop als rest stukken te koop!) en beide hiermee voorzien. Deze kan je prima waterdicht vastzetten met kit (heb het zelf hier mee gedaan) en een stukje over het muurtje overlappen aan beide kanten. Je kan hier gelijk ook alle (stenen) randen en dergelijke mee vast zetten.
- Zorg dat de er wat openingen/gaten in het tussen muurtje zitten aan de bodem kant, zolang er aan beiden kanten evenveel water staat is deze sterk genoeg. Zonder gaten gewoon tegelijkertijd vullen.
- De hoogte van het wateroppervlak zal bij b.v. veel regen tot aan de rand komen en overstromen, ik raad daarom aan om ergens een overloopje te maken op de gewenste hoogte.
- Een idee is om met een pompje het water uit het vijvergedeelte onderin de plantenfilter te pompen (dicht muurtje behalve bovenaan), het water gaat dan langs alle wortels, planten en b.v. substraat vulling naar boven toe en stroomt aan de bovenkant weer de vijver in. Dit kan ook andersom, zie de gegeven link bij punt één hoe dit precies werkt en wat de voor- en nadelen zijn.
bedankt voor je reactie waterbeest
Nu voel ik mij al een stuk zekerder wat betreft de twee stukken folie. Ik denk dat ik voor downflow ga kiezen. Zo kan ik de uitvoer van het pompje nog ergens anders gebruiken als klein fonteintje of zo. Als ik ergens een watervalletje zou willen met upflow moet ik het muurtje hoger maken en dat komt niet zo mooi uit, bovendien staat het water dan ook niet continue in verbinding met het filter.
200 views en 1 positieve reactie, nu ga ik eens wat vijverwinkels afschuimen, op zoek naar tips en prijzen.
Ik hou jullie op de hoogte!
gefeli man 🙂
ziet er goed uit
ik heb een heeel klein vijvertje voor het huis 350 liter voorgevormde.
tis mijn eerste "vijver" waar ik drie koi in heb zitten (gratis bij wat planten in als eitjes) en iedereen zegt dat koi een "moeilijke" vis is omdat het kostbare vissen zijn
zal je vertellen, dit vijvertje is snert geweest en vol met groene draadalg e.d en de koi groeien als kool, nu zet ik ze achter het huis (net een grotere vijver gemaakt)
zo moeilijk zijn koi niet hoor 🙂
gr, phen