Hallo, ik ga binnenkort onze vijver vergroten... ik heb al veel artikels gelezen waarin over een zogenaamde "drain" gesproken wordt... Nou heb ik wel een ideetje wat dit is maar verder weet ik er totaal nix over. Kan iemand mij vertellen wat dit precies is en doet?
ook zou ik graag willen weten hoe je deze bevestigd, want hij zou dus op de een of andere manier door het folie heen moeten...
Hoe zorg je dan dat de vijver waterdicht blijft?
hoi richard
een bodemdrain is vergelijkbaar met een afvoer van je bad.
deze drain wordt geplaatst op het laagste punt van je vijver en zorgt dat het bodemvuil naar je gravityfilter verplaatst wordt.
ik probeer een foto te plaatsen waarop de werking te zien is.
hopen dat het lukt.
Ik stuur u alvast graag naar het bodemdrainage artikel op deze site:
Een bodemdrain is eigenlijk gewoon een pot met een deksel dat ingewerkt is in de bodem van de vijver en waarop je een 110mm of 80mm buis aansluit die rechtstreeks verbonden is met het filter. In vele gevallen met een voorfilter (vortex of zeef). Een goede bodemdrain ligt in een kuil (conische bodem) zodat vuil op de bodem gemakkelijk zijn weg vindt.
Het grote voordeel aan bodemdrains is het feit dat het ook groter vuil kan afvoeren zoals bladeren die op de bodem liggen.
De bodemdrain kan je heel goed watdrdicht bevestigen. De pot is voorzien van een sluitring waartussen je de folie aanbrengt. De ring kan je met schroeven vastzetten. Het is aan te raden om een kit te gebruiken zodat je de folie kan vastkleven aan de sluitring.
Wat je nooit mag doen is verschillende bodendrains op 1 buis aansluiten want dat halveert de werking. Dus elke bodemndrain voorzien van een pvc buis naar voorfilter (of filter) toe met daartussen een afsluitkraan geeft de beste werking ook bij het doorspoelen.
Het artikel bodemdrains is wel aan een update toe. Het werd een tweetal jaar geleden geschreven met name de uitleg over de precieze werking (waterpas liggen tegenover elkaar, de afstand die geen verschil maakt en het feit dat de druk van bovenaf komt). Deze uitleg zou niet helemaal correct zijn maar dit wordt nog nagekeken. U zal er meer over lezen in het nieuwe artikel.
De werkelijkkheid zou net omgekeerd liggen. Zo is de afstand wel van groot belang (wrijvingsverliezen en weerstand) in de buizen. Het waterpas liggen is van minder belang. Dit komt omdat achteraan het systeem een pomp staat dat het water uit het filter zuigt terug de vijver in. Leg de pomp stil en je hebt zelfs geen druk, het systeem is volledig gesloten. Leg je de pomp aan dan zorgt de pomp door zijn zuigkracht dat vuil aangetrokken wordt via de bodendrain in de bodem van de vijver. Een langere buis waarop een bodemdrain aangesloten is met meer bochtenwerk zal meer wrijvingsverliezen en weerstanden met zich meebrengen dan een buis die korter bij het filter staat.
Bedankt voor jullie reacties, ik weet nu tenminste wat dit precies is...