The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
een drain, oke :S

4 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
2,456 Bekeken
(@richardjansen)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 159
Topic starter  

Hallo, ik ga binnenkort onze vijver vergroten... ik heb al veel artikels gelezen waarin over een zogenaamde "drain" gesproken wordt... Nou heb ik wel een ideetje wat dit is maar verder weet ik er totaal nix over. Kan iemand mij vertellen wat dit precies is en doet?

ook zou ik graag willen weten hoe je deze bevestigd, want hij zou dus op de een of andere manier door het folie heen moeten...
Hoe zorg je dan dat de vijver waterdicht blijft?


   
Citeren
(@johan-(bel))
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 95
 

hoi richard

een bodemdrain is vergelijkbaar met een afvoer van je bad.
deze drain wordt geplaatst op het laagste punt van je vijver en zorgt dat het bodemvuil naar je gravityfilter verplaatst wordt.
ik probeer een foto te plaatsen waarop de werking te zien is.
hopen dat het lukt.


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1387
 

Ik stuur u alvast graag naar het bodemdrainage artikel op deze site:

Bodemdrainages

Een bodemdrain is eigenlijk gewoon een pot met een deksel dat ingewerkt is in de bodem van de vijver en waarop je een 110mm of 80mm buis aansluit die rechtstreeks verbonden is met het filter. In vele gevallen met een voorfilter (vortex of zeef). Een goede bodemdrain ligt in een kuil (conische bodem) zodat vuil op de bodem gemakkelijk zijn weg vindt.

Het grote voordeel aan bodemdrains is het feit dat het ook groter vuil kan afvoeren zoals bladeren die op de bodem liggen.

De bodemdrain kan je heel goed watdrdicht bevestigen. De pot is voorzien van een sluitring waartussen je de folie aanbrengt. De ring kan je met schroeven vastzetten. Het is aan te raden om een kit te gebruiken zodat je de folie kan vastkleven aan de sluitring.

Wat je nooit mag doen is verschillende bodendrains op 1 buis aansluiten want dat halveert de werking. Dus elke bodemndrain voorzien van een pvc buis naar voorfilter (of filter) toe met daartussen een afsluitkraan geeft de beste werking ook bij het doorspoelen.

Het artikel bodemdrains is wel aan een update toe. Het werd een tweetal jaar geleden geschreven met name de uitleg over de precieze werking (waterpas liggen tegenover elkaar, de afstand die geen verschil maakt en het feit dat de druk van bovenaf komt). Deze uitleg zou niet helemaal correct zijn maar dit wordt nog nagekeken. U zal er meer over lezen in het nieuwe artikel.

De werkelijkkheid zou net omgekeerd liggen. Zo is de afstand wel van groot belang (wrijvingsverliezen en weerstand) in de buizen. Het waterpas liggen is van minder belang. Dit komt omdat achteraan het systeem een pomp staat dat het water uit het filter zuigt terug de vijver in. Leg de pomp stil en je hebt zelfs geen druk, het systeem is volledig gesloten. Leg je de pomp aan dan zorgt de pomp door zijn zuigkracht dat vuil aangetrokken wordt via de bodendrain in de bodem van de vijver. Een langere buis waarop een bodemdrain aangesloten is met meer bochtenwerk zal meer wrijvingsverliezen en weerstanden met zich meebrengen dan een buis die korter bij het filter staat.


   
BeantwoordenCiteren
(@richardjansen)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 159
Topic starter  

Bedankt voor jullie reacties, ik weet nu tenminste wat dit precies is...


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.