Kort even voorstellen...
Ik ben Bart, ik woon in Olen en mijn passie is duiken. Nu heb ik een gezin met 2 kindjes, en daar ik niet altijd zou moeten wegrijden om visjes te kunnen zien wil ik graag volgend jaar in het voorjaar een koi-vijvertje aanleggen.
Zoals de titel al zegt zit alles nog in beginfase.. dus in het kopke.
Een eerste uitwerking heb ik al effe op plan gezet.
Welke pompen etc. moet ik nog uitrekenen... maar ik had graag wat feedback. Ik heb een groffe schets online gezet zodat je is kan kijken.
Daar ik jonge kinderen heb zoek ik een deel opbouw te doen, een halve meter bovengronds.
Ik zou willen weten of mijn schets werkbaar is om capaciteit van pompen, filters etc. verder uit te tellen.
Alle tips zijn welkom.
Hallo Bart,
Altijd beter om de visjes in de buurt te hebben, heb je er meer plezier van :).
Enkele aantekeningen bij de schets:
- Voorzie tussen bodemdrainage en meerkamerfilter ook een afsluitkraan. Da's absoluut noodzakelijk om onderhoud aan het filter te kunnen plegen. Eventueel kun je hier ook een bypass maken zodat je rechtstreeks kan spoelen naar riool zonder filter te moeten passeren.
- De uvc lamp staat op de skimmerlijn gekoppeld maar ik zou die op de filterlijn koppelen. De pomp voor een skimmerlijn hoeft niet zo krachtig te zijn maar als je hier de uv lamp op aansluit vrees ik dat het water misschien niet genoeg met het uv licht in contact komt.
- 1 bodemdrainage is genoeg voor de afmetingen van de vijver zoals je al tekende.
- Een filterlijn moet voor een koivijver altijd aanstaan, ook in de winter. Op je schets heb je getekend dat zowel de inloop van zowel skimmer als filterlijn via de waterval passeert. Het grootste nadeel van een waterval is dat ze in de winter het water sterk afkoelt en dat willen we juist vermijden.
Persoonlijk zou ik de inloop van de filterlijn onder waterniveau rechtstreeks in de vijver laten uitkomen en niet via de waterval. Ik zou enkel de inloop van de skimmerlijn via de waterval laten gaan. Als het nodig is kan de skimmerlijn altijd uit in de winter
Zeker en vast al een goed begin Bart.
Hey,
bedankt voor je reactie.
Ik ben zonet is beginnen tellen naar filtrage toe. Voor het systeem dat ik hier getekend heb merk ik dat een meerkamerfilter voor zulk een vijver toch wel een redelijke hap uit mijn budget is...
Daarom zou ik precies een beetje compacter willen werken om een compacter filtrage-systeem te verkrijgen.
Maar in hoeverre kan ik verkleinen, hebben Koi een bepaald aantal liter water nodig..? laat ons zeggen 1 koi per m³?
Als ik mijn vijver zou verkleinen naar 1.8m op 2m, kom ik samen met m'n watervalletje op ongeveer 6m³ opv 10m³. Wil dit dan zeggen max. 6 koi of is ook dit nog te veel?
mvg,
Bart
Al gedacht over een natuurlijke vijver en de filtering laten gebeuren in een plantenfilter, kan je de meerkamer en uvc laten vallen en kan je met een deel van dat budget je planten aankopen en de rest spenderen aan een paar mooie vissen
fanne;32523 wrote: Al gedacht over een natuurlijke vijver en de filtering laten gebeuren in een plantenfilter, kan je de meerkamer en uvc laten vallen en kan je met een deel van dat budget je planten aankopen en de rest spenderen aan een paar mooie vissen
Het spijt me geweldig maar dit is naar mijn mening een advies van niks,
wie zich enigszins in koi verdiept heeft weet dat je wel heel erg veel planten nodig hebt om een koivijver zonder filter gezond te houden.
Als richtlijn kun je aanhouden om max één volwassen koi per m3 te plaatsen. Andere richtlijn is bij een meerkamerfilter 10% inhoud van je vijver te nemen. Dus bij 10 m3 vijver => 1 m3 filter.
En derde richtlijn pomp de vijver inhoud minimaal eens per uur door je filter. Voor je uv kun je aanhouden 3 tot 5 watt per m3, afhankelijk van de hoeveelheid direct zonlicht in je vijver.
Deze richtlijnen worden door sommige wat overdreven gezien, maar ik ben van mening dat je beter wat extra capaciteit kunt hebben dan te weinig.
Met een meerkamerfilter zul je goedkoper uit zijn dan met bv een beadfilter, komt ook bij dat je op een meerkamerfilter prima met energiezuinige pompen kunt werken. nadeel van een meerkamerfilter is dat het onderhoud wat meer werk vraagt en het neemt wat meer ruimte in beslag.
Investeer eerst in een goed filter, het zou zonde zijn om een te klein (goedkoop) filter te gebruiken en straks je dure vissen ziek te zien worden of zelfs sterven.
Succes
@mathenpeggy
er zijn ondertussen al meer dan genoeg voorbeelden dat je een koivijver perfect gezond kan houden met enkel planten, inderdaad moet je dan over genoeg planten beschikken maar wat is er nu mooier dan een natuurlijk plaatje waar je koi herlijk tussen het groen kunnen vertoefen
fanne;32529 wrote: @mathenpeggy
er zijn ondertussen al meer dan genoeg voorbeelden dat je een koivijver perfect gezond kan houden met enkel planten, inderdaad moet je dan over genoeg planten beschikken maar wat is er nu mooier dan een natuurlijk plaatje waar je koi herlijk tussen het groen kunnen vertoefen
maar dan moet je er wel de ruimte voor hebben om ook veel planten te kunnen plaatsen 🙂
Dat ga ik zeker niet tegenspreken, het neemt meer ruimte in dan een meerkamerfilter
fanne;32529 wrote: @mathenpeggy
er zijn ondertussen al meer dan genoeg voorbeelden dat je een koivijver perfect gezond kan houden met enkel planten, inderdaad moet je dan over genoeg planten beschikken maar wat is er nu mooier dan een natuurlijk plaatje waar je koi herlijk tussen het groen kunnen vertoefen
Klopt, maar het is in een gemiddelde tuin niet te doen en zeker geen ding om aan een beginner te adviseren.
Zelf heb ik een ruime koivijver met 17 middelgrote koi, daarbij een plantenvijver met 2 x de oppervlakte van de koivijver, vol met planten. Maar ik durf het niet aan zonder mijn filtersysteem.
ik ben van plan om nog eens dezelfde oppervlakte erbij te maken en als dat vol gegroeid is probeer ik het eens. Waterwaardes zullen dan aangeven of het doen is.
Dit alles wil ik juist vanwege het natuurlijke uiterlijk, want ook dat vind ik uiteindelijk het mooiste.
Moraal:
Een uitgebreide plantenvijver bij je koi vijver is in alle opzichten een mooie toevoeging, ook komt het water alleen maar ten goede, maar bereken altijd een voldoende filter erbij als basis
Een plantenfilter voor een koivijver vind ik een goeie oplossing als extra naast bvb een meerkamerfilter maar een koivijver enkel en alleen laten draaien op een plantenfilter vind ik iet wat risicovol. Niet omwille van de planten, planten kunnen iets wat de grootste en beste filter niet kan (nitraten uit het water halen) maar het gevaar schuilt hem in het na een x aantal jaar dichtslippen van het substraat dat vroeg of laat eens hernieuwd moet worden en dat je met een nieuwe plantenfilter moet starten. Dat kost enige tijd terwijl er ondertussen waarschijnlijk al grote koi in je vijver vertoeven.
In theorie wordt 1 koi per 1000l aangehouden maar alles hangt af van de hoeveelheid voederen en de capaciteit van het filter.
Dat het water om het uur doorheen je filter moet gaan is wel wat veel. Voor een filter lijkt om de 2-3u me beter en voor een plantenfilter lijkt om de 3-4u me ideaal.
Maak een koivijver aub ook niet te compact. Hoe minder watervolume hoe onstabieler de watertemp. Koi hebben een hekel aan plotse temp schommelingen. Koivijvers met een groter volume hebben ook minder last van schommelingen in bvb pH.