Goedendag, zoals jullie in het voorstel forum hebben kunnen lezen zal ik graag een vijver in mijn tuin hebben.
Mijn tuin ligt op het westen (niet ideaal) en is 5 bij 9. Nu zal ik graag een vijver bouwen met de volgende afmetingen, 1,20 breed en 3 lang (buitenmaten) en ongeveer 1 meter diep.
De vijver zal ongeveer 50 cm ingegraven worden, en 50 cm boven de grond uitsteken. Ook zal ik graag een ruit plaatsen in het lange gedeelte van de vijver. Afmetingen hiervan moeten nog bepaald worden.
Het graven van de vijver is verder geen probleem aangezien ik alleen maar zand in mijn tuin heb, ik zal de vijver dan ook op een betonnen fundering plaatsen.
Ik heb wel een probleem met de randen, aangezien ik zoveel mogelijk breedte wil behouden weet ik niet welk matriaal ik moet gebruiken om de randen op te bouwen.
Gasbeton lijkt me niet stevig genoeg.
HPDE is natuurlijk het mooist maar erg kostbaar
Holle betonblokken zijn al snel 20 a 30 cm dik, dan hou ik weinig ruimte over.
Ik zal zelf dus te denken aan een stenen muur en dan de binnenkant te bewerken met polyester. Ik weet alleen niet of dit stevig genoeg is daarom aan jullie het verzoek om met tips te komen. Ik wil graag zo'n breed mogelijk waterdeel, echter zit ik aan de 1,20 buitenmaat vast. De buitenkant van de vijver zal ik waarschijnlijk afwerken met steenstrips.
Nogmaals alle tips zijn welkom, alvast bedankt.
Als je een zo smal mogelijke rand wil kan op zich een enkel steens muur wel, maar zul je hem echt moeten verstevigen met stalen staven
Bedankt, voor de info, maar hoe moet ik dat zien die stalen staven? Zet je die op de hoeken? Of gaan die door de stenen heen? En gaat dit ook niet roesten?
die kun je tussen de stenen mee metselen, eventueel kun je rvs staven gebruiken of die staven die beton-vlechters gebruiken. als je een muurtje hebt, leg je zo een staaf op de stenen, desnoods de staven buigen zodat ze op de hoeken mee genomen worden, cement erop en verder metselen. je kunt het beste dan zolang mogelijke staven nemen zodat de hele omtrek van de vijver uit 1 staaf bestaat, gaat dit niet, dan de staven elkaar laten overlappen
Je kan ook een betonnen wandje storten met betonijzer erin. Zie bijgevoegde foto's van mijn constructie van deze zomer. Beton storten, egaliseren met egaline, dan vilt erin, vervolgens een bache van EPMD. Daarnaast een mini moerasfilter uit Ytong blokken, opgevuld met gletsjer substraat. Randen afgewerkt met Bankirai planken uit den Brico.
De moerasfilter beveel ik trouwens aan iedereen warm aan. Ik heb totaal geen last meer van algen (tot nu toe, hout vasthouden). Betonnen vloertje, wanden 10cm Ytong. Daarin een 'kelder' bestaande uit twee PVC manden zoals je die in de tuincentra ziet waar ze hun plantjes in uitstellen. Om achteraf de 'kelder' nog te kunnen reinigen, een bruine PVC buis met schroefdeksel voorzien. Op de 'kelder' een laagje tuingaas in combinatie met een pvc doek die het water goed doorlaat. Daarop een laag lava, en een laag gletsjer substraat. Afwerken met bakjes waarin irissen staan. (zie foto's)
Let wel: voor het water uit de pomp in de moerasfilter komt, gaat het eerst door een drukfilter met UV lamp van 11W.
Patsnake, ik heb een link gevonden naar betonblokken, zijn dit de blokken die jij bedoelde? (bedankt voor de info trouwens)
http://www.bouwmaterialenkopen.com/betonblokken/betonblokken-30x10x20cm
En is het dan de bedoeling dat ik in ieder gat een stalen pin plaatst en deze vervolgend volgiet met beton? Dat lijkt me wel een sterke constructie?
Als ik dan vervolgens de binnenkant nog afwerkt met polyester moet het zeker gaan lukken, als ik iets over het hoofd zie of volkomen mis heb dan hoor ik het ook graag.
Nog even iets anders, in mijn paludariums heb ik een overloop zitten, als er teveel water in de bak komt dan loopt dit vanzelf het riool in. Is het handig om zoiets ook te maken voor de vijver ivm regenwater, of zal ik er eerder water aan moeten toevoegen ivm verdamping?
Vincent, je heb een hele mooie vijver, bedankt voor de uitleg, maar naar mijn idee is het storten van een muur lastiger dan deze opbouwen met blokken. Of zie ik dat verkeer?
Hallo Hans, bedankt voor het compliment.
Nu ja, dat storten is voor mij gemakkelijker omdat ik een absolute kluns ben als ik moet gaan metselen. Voor het storten heb ik klaargemaakte beton gekocht bij den Hubo of Brico. Met daarbij Compaktuna voor de goede verwerking. De wanden zijn 14cm breed, onderaan heb ik overal een paar betonblokken van 14 geplaatst om sneller te werken. Binnenin zit een vlechtraam van betonijzer.
Je kan het niet zien op de foto's maar ik heb ook een overloop voorzien voor de vijver. Echter, die is nog niet operationeel om de simpele reden dat ik het nog niet nodig heb gehad, ondanks de regenbuien van de laatste tijd. Blijkbaar is de mate van verdamping voldoende om het waterpeil op hetzelfde niveau te houden.
Vincent, ik ben eens verder gaan kijken naar jou constructie en dit is op zich ook wel realiseerbaar.
Maar heb jij kant en klaar beton laten aanleveren, of heb jij steeds van die 25 kilo zakjes aangemaakt.
Ik ben bang dat wanneer je zelf beton gaat aanmaken, dat hier bijna niet tegenop te werken is, aangezien er toch een behoorlijk aantal zakken ingaan zo op het eerste gezicht. En ben dan bang dat het eerste deel van het beton al aan het drogen is en er dan weer een nieuwe laag bijkomt. Waardoor je misschien zwakke gedeeltes krijgt. Ik zal dat van het weekend eens uitrekenen hoeveel zakken ik dan zou moeten aanmaken. Ga eens kijken hoeveel m3 je uit 1 zak haalt.
Ja, ik heb het zelf aangemaakt in een mortelkuip en dan in 3 lagen gestort. Was behoorlijk arbeidsintensief, lol.
Nou de start van de vijver is gemaakt, ik heb inmiddels spierpijn van het graven. Als het goed is ga ik dit weekend de betonnen vloer storten.
Ik ga gebruik maken van betonnen metselstenen 14cm dik met gaten erin waar je betonijzer in kun verwerken, en deze vervolgens volgiet met beton. Dat moet sterk gezoen zijn voor een vijver van 3 bij 1 en 1.20 diep.
Nu zat ik alleen nog even met de afwerking, in eerste instantie dacht ik aan polyester, maar dit schijnt duur en moeilijk te verwerken zijn. Nu heb ik een aantal alternatieven gevonden op internet.
Epoxy en Koicoating, dit zou je er alleen maar op hoeven zetten als een soort verf, je zit dus niet met matten ed. Heeft iemand ervaringen hiermee, en is dit een goede oplossing.
Ik kan nu nog alle kanten op hoor dus graag ideeen van andere.