Hallo allemaal, ik ben nieuw op deze lijst en zal dus veel beginnersvragen stellen....
Wij willen bij ons nieuwe huis graag een vijver aanleggen, maar hebben hier zelf geen kennis over.
We raken echter steeds meer verward door de adviezen die we van de mogelijke aanleggers voor de vijver krijgen.
De een vind dat het een biologische vijver met een (zuiverings) moeras moet worden, de ander raadt dit ten strengste af omdat de vijver dan niet helder zou worden. We zouden beter af zijn met een goed filtersysteem.
Wat wij willen is "gewoon" een mooie, heldere vijver met zo weinig mogelijk onderhoud omdat we weinig tijd hebben.
Ieder advies is welkom!!!
PS de vijver wordt eventueel ong. 17x5 m
En tot mijn spijt kan ik weinig advies geven met mijn ervaringen als stadstuinbezitter.
Maar ik wens u er erg veel plezier mee. Neem een goede tuinman/hovenier, laat het eventueel allemaal aanleggen door HOLZUM uit REES in Duitsland en u zult er nooit geen spijt van hebben.
Ze zijn goedkoop, bechikken over een waanzinnige ervaring en leveren de beste service van west europa.
Dat wordt een hele plas.
1) wat voor soort vijver wil je ? Een koi vijver (af te raden als je weinig tijd hebt), of een planten vijver met eventueel gewone siervissen.
2) een betonnen vijver of een folievijver, polyester kan ook.
3) veel of weinig vis en welke soorten.
4) enz...
Geef eerst wat meer informatie over het type vijver dat je in gedachten hebt, anders wordt het wel moeilijk om raad te geven.
Nee, het is niet de bedoeling er een koi vijver van te maken.
Ten eerste omdat ik inderdaad begrepen heb dat dat bijzonder moeilijk en tijdrovend is, ten tweede vind ik de koi gewoon te duur.
Ik wil wel graag vissen maar denk daarbij aan "gewone" vissen als windes, goudvissen, ed. Goudkarpers gaan zeker heel erg woelen? Dan wordt het water zeker troebel?
Verder zou ik graag willen dat de vijver er zo natuurlijk mogelijk uiziet, alsof hij vanzelf zo ontstaan is. Ook de tuin zou ik graag een zo natuurlijk mogelijk aanzicht geven, en de vijver is daarin het belangrijkste element.
Wat betreft de keuze van het materiaal: dat weten we dus net niet. De berichten zijn zo tegenstrijdig, zo heb ik in een vijver-tijdschrift gelezen dat rubberfolie op den duur problemen geeft omdat er een soort glibberige aanslag op zou komen.
Maar is dit waar?
Welk materiaal is wel, en welk juist niet aan te raden?
Een natuurlijke vijver heeft altijd een glibberige aanslag.
Of zag u wel eens een schone singel, kanaal of wetering?
Op elke vijvermateriaal komt een soort aanslag. Dat is nu éénmaal de natuur maar het geeft je vijver wel een natuurlijker uitzicht. Rubberfolie is een heel makkelijk materiaal, prijs en kwaliteit zijn perfect in evenwicht. Polyester is duurder. De aanleg moet je in de meeste gevallen laten doen (tenzij je een goede doe-het-zelver bent) en het materiaal op zich is ook duurder maar het is wel enorm sterk en je hebt geen plooien.
Welk materiaal aanraden? Dat is heel moeilijk, het zijn beide perfecte materialen. Het budget zal uiteindelijk de keuze maken. Je kunt niet miskopen als je één van de twee kiest.
Je hebt gelijk, maar in dit artikel hadden ze het expliciet over een glibberige aanslag die bacterieen en andersoortige vervelende zaken zou veroorzaken, die uiteindelijk zou leiden tot een troebele vijver, vandaar...............
We gaan nu naar aqua-city, kijken of we iets wijzer kunnen worden..
Eldy,
Ik ben - zoals u - een 'beginner' en heb in juni een vijver aangelegd. Geen koi-vijver, enkel planten en in de toekomst zal de vijver vermoedelijk bevolkt worden door enkele "plant- en vijvervriendelijke" visjes.
Ga niet over één nacht ijs, informeer je zoveel mogelijk, lees er veel over, volg dit forum, ga naar zoveel mogelijk aangelegde vijvers kijken, praat erover met mensen met ervaring doch check alles twee keer... want ook hier heb je veel 'cowboyverhalen'...
Veel succes en veel leesgenot.
ik denk inderdaad dat de vorige tip de enige juiste is. Voor ik aan mijn vijver begon had ik een voorbereiding van 2 jaar achter de rug. Lezen, zoeken, info vragen,........ En inderdaad je hoort heel veel tegenstrijdige berichten. Maar op den duur weet je wel wat er waarschijnlijk al dan niet van klopt. Veel success
Gisteren zijn we bij Aqua-City geweest. Voor zover wij kunnen beoordelen, komen deze mensen wel professioneel over.
Met de info die we tot nu toe hebben verzameld, denken we toch aan een biologisch filtersysteem.
vraag 1: wie heeft er ervaring met een biologisch systeem, zo ja, wat voor filtermateriaal, en bovenal: werkt het tot tevredenheid?
vraag 2: wie heeft ervaring met aqua-city, en hoe was dat?
Alvast bedankt voor de reakties,
Eldy
Hallo toekomstige vijverfreak,
neem inderdaad de nodige tijd om massa's vijvers te bezoeken (dealers, openvijver bezoeken etc.). en laat je niet van de kaart brengen door het feit dat de ene een moeras als filter aanraadt en de andere een meerkamerfilter en nog een andere een estrosieve etc. Meerdere systemen en materialen zijn nu eenmaal prima en het is aan jou om te kiezen wat het beste past.
Zelf had ik 4 jaar geleden besloten een vijver aan te leggen en ben in 1 jaar plannen van louter plantenvijver via siervijver bij koi geeindigd. En ik kan je verzekeren dat er een moment was dat ik dacht: koi, daar beginnen we nooit mee :-). Je zal zien dat je mening gaandeweg snel kan veranderen. Die vissen zijn op termijn onweerstaanbaar, echt waar.
Als je net bij aquacity geweest bent, dan zag je vast dat de rechthoekige buitenvijver met moerasfilter probleemloos helder water levert met koi erin. En die vijver ligt er al jaren zo bij. Als ik me niet vergis zit daar zelfs de allereerste koi van de uitbater nog ergens in, beestje is al dik 10 jaar tevreden. Achter in de tuin liggen nog 2 grote vijvers, waarvan eentje ook dit seizoen werd uitgebreid met een voldoende groot moeras om hem helder te maken. Ik schat dat daar enkele 100 kuub water in zitten. De allergrootste is nog in projectfaze qua filtering.
Nadeel van aquacity? Je zal je al moeten haasten om hen volgend jaar nog een vijver bij jou te kunen laten aanleggen, zo druk hebben ze het.
Als je in Essen woont, zou ik ook eens langs gaan bij Cools en bij het Lelieblad in Kalmthout.
Succes ermee.
Nog even een reactie op koi = duur, tijdrovend, moeilijk: je kan starten met enkele kleine koi, die kosten echt niet veel geld en ze groeien zowiezo als kool. Ik zette in het voorjaar een 20cm kohaku uit die nu ongeweer 28cm is, dus...
Verder krijgen ze in de zomer 2 maal/dag te eten (dit is iets lastiger, een mens moet ook werken natuurlijk) en in de tussenseizoenen 1 maal. + elke week reinig ik de filter een kwartiertje. Meer niet. Moeilijk of tijdrovend is dat dus echt niet.
Goed overwegen dus! 😉
Zoals hier boven is vermeld.
Als je in Essen woont.Zou ik zeker is een keer langs gaan bij het Lelieblad in Kalmthout. Hij werkt ook met biologische filters, maar toch nog op een iets andere manier.Ik heb zelf een vijver aangeled op die manier en die draait perfect.Weinig onderhoud, helder water ...
Zeker een aanrader.
Maar zoals vermeld... Eerst goed rond kijken wat voor vijver je wilt.
mvg.
Hallo,
Waarom niet mixen, Ik heb dit jaar al 5 jaar een vijvertje met 1 koi er in en wat goudwindes, dit jaar heb ik besloten om wat meer koi er in te steken, helaas heb ik niet zo'n grote tuin en daarom heb ik me een klein moerrasvijvertje geinstaleerd en dit vol met planten gezet, daarnaast heb ik het oud filterje (een 25 litervatje) vervangen door een 3 kamerfilter type, niet echt groot maar ruim voldoende om m'n vijvertje klaar en gezond te houden en dit in combinatie met m'n moerasje hoop ik van niet teveel water te moeten verspillen, zo zie je maar keuze's en combinaties genoeg.
Dirk Tas
Torhout/België
Hallo,
mixen kan natuurlijk prima. Je kan vissoorten mixen en je kan filtertypes mixen. Ideaal lijkt me een mechanisch voorfilter gevolgd door een moeras. Zo is de kans dat het moeras overbelast raakt en toeslibt helemaal onmogelijk. Mixen van vissen: ook geen probleem, alleen moet je zien dat de vijver geen planten bevat die koi lusten (en dat zijn er nogal wat) en als je een afzonderlijk plantenvijver/filter hebt, moet die voldoende groot zijn om alle nitraat van die varkens af te breken. Zoniet dringen waterwissels zich op.
Hallo,
Helaas moet ik je gelijk geven, zuurstofplanten met name zijn erg populair, ergens anders op dit forum word gezegd dat koivijvers (dus de apparatuur) redelijk duur is, wel ik kan je verzekeren dat ik al voor een fortuin gespendeerd heb aan zuurstof planten dit jaar, ze krijgen niet eens de kans van te wortelen in het substraat waarin ze staan, ik heb zeer recent een quarantaine vijvertje aangelegd (omdat ik begin dit jaar heel wat problemen had na de verandering van de vijver) en ik ben van plan daar m'n zuurstof planten te laten groeien voor dat ik ze dan terug in de hoofdvijver zet, ik hoop dat ze tegen dan genoeg wortels hebben om verankerd te zijn in het substraat, want het zijn echte vandalen die koi's.
Dirk Tas
Torhout/België