The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Welke pomp-capaciteit??

 

(@dbosch)
Active Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 18
Topic starter  

Hallo allemaal,

Een vriend van me heeft een vijver van 150x80 en 80 diep. Inhoud is 960 liter. Op ongeveer 60 centimeter boven het wateroppervlak moeten 2 pijpjes (doorsnee 25 mm) komen waar water uit stroomt.

Bij een vijvercentrum in de buurt raden ze een pomp aan met een capaciteit van 3000 liter per uur. Is dit niet een beetje veel??

Welke pomp-capaciteit zou ongeveer volstaan??

Dennis


   
Citeren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Ruim genomen neemt men aan dat de vijverinhoud eens om de 2 tot 4 uur moet circuleren. Dus voor een vijver van 1000l inhoud volstaat een pomp met een debiet van 500l ruimschoots. Voor koivijvers met een filter als hart van de vijver en waarbij meer afval verwerkt dient te worden neigt men eerder te zeggen dat de vijverinhoud eens om de 2 tot 2,5u dient te circuleren. Voor siervijvers zegt men eerder 3 tot 4u.


   
BeantwoordenCiteren
(@etienne)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 363
 

Ik zou er graag nog iets aan toevoegen.
*Hoe kleiner de inhoud van de vijver hoe meer waterwissels per tijdseenheid.
*Hoe groter de visbezetting hoe meer waterwissels per tijdseenheid.


   
BeantwoordenCiteren
(@Unregistered)
New Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1
 

De kracht van een pomp hangt niet af van de inhoud van de vijver maar wel van het doel van de pomp (filtering, fontein, waterval, beekloop,......).

Zonder verdere informatie kan uw verdeler volledig gelijk hebben maar hij kan evengoed de bal totaal verkeerd slaan.


   
BeantwoordenCiteren
(@dbosch)
Active Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 18
Topic starter  

Bedank voor jullie antwoorden. Hij heeft nu een Hozelock 2000 pomp aangeschaft en het werkt uitstekend. De pomp wordt alleen gebruikt voor de fonteintjes.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.