The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
voorfilter of uv nodig?

 

(@selen)
New Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

Hallo,

ik ben bezig met het opstarten van een vijver en had nog enkele vraagjes. Het is een vijver van +/- 2500 liter. Een deel van de vijver dient als plantenfilter die dan overloopt in de vijver zelf (foto zal duidelijkheid bieden ) Het deel van de plantenfilter bevat ongeveer 350 liter. Aangezien de waterval 1 meter breed is heb ik een pomp gekocht van 8000 liter. Zou ik genoeg hebben aan deze plantenfilter om het water zuiver te houden of zal ik nog een tussenfilter moeten gebruiken? Eventueel met uv-lamp? Moet ik dan een uv-lamp hebben van 2500 liter of 8000? De plantenfilter zelf zou ik opvullen met lavasteen en substraat + de planten uiteraard!

De vijver zou vooral gebruikt worden als siervijver met toch wat vissen in. Geen koi's want daarvoor zal die iets te klein zijn zeker? 🙂

alvast bedankt


   
Citeren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
 

Ziet er mooi uit in ieder geval!

Ik verwacht dat het water wel helder kan blijven zonder tussenfilter, wel zou ik dan geen koi maar wat minder bevuilende vissen gebruiken. Het voordeel van een tussenfilter is wel dat er natuurlijk meer gefilterd wordt maar ook dat de plantenfilter minder belast wordt en dus minder vaak schoongemaakt hoeft te worden. Koi zou eventueel wel kunnen (als er even niet aan de helderheid gedacht wordt), de regel is ong. 1 koi per 1000 liter dus er zouden er twee a drie in kunnen.

UV-lamp kan zeker helpen om de zweefalg tegen te gaan dus zou ik wel aanraden. De volgende regel wordt hier meestal voor aangehouden, zo'n 2 tot 4 watt per 1000 liter water. Aangezien ik liever iets te veel dan te weining watt gebruik zou ik daarom voor zeker 6 tot 10 watt gaan.

Het enige wat nu nog bij me opkomt is dat 8000 liter per uur misschien wel te veel is voor de plantenfilter. Als de stroming te hard is kan b.v. het substraat mee stromen en dergelijke. Eventueel zou je de pomp minder hard kunnen laten pompen en kijken wat de optimale doorstroming is. Verder hoeft al het water maar eens in de twee uur helemaal door de filter gegaan zijn om alles goed genoeg te filteren.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.