The Pond Library

Vraag en Antwoord

vijverfilter met uv...
 
Notifications
Clear all
vijverfilter met uv lamp

8 Posts
6 Users
0 Reactions
5,014 Views
nano1
(@nano1)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 5
Topic starter  

Hallo ik ben nieuw en een beginneling, ik heb een buitenfilter met UV lamp die alleen werkt wanneer de pomp werkt, nu heb ik gehoord dat zo´n lamp 24 uur per dag moet werken, als ik de lamp alleen laat werken buiten de pomp, hoe werk hij dan? straalt hij alleen het water wat in de filter zit of gaat dit verder de vijver in, als het alleen het filterwater schoon houd heeft het volgens mij geen zin om alleen de lamp te laten branden, graag reacties bedankt.


   
Quote
nano1
(@nano1)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 5
Topic starter  

Halooooooo is er nu niemand die mij kan helpen a.ub


   
ReplyQuote
FerryZ
(@ferryz)
Eminent Member
Joined: 17 years ago
Posts: 21
 

In je vraag geef je zelf al het antwoord.
Het water blijft stilstaan.


   
ReplyQuote
Tommeke
(@tommeke)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 488
 

waarom laat je eigenlijk de pomp niet doordraaien ?


   
ReplyQuote
Urbain
(@urbain)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 65
 

nano1;25480 wrote: Hallo ik ben nieuw en een beginneling, ik heb een buitenfilter met UV lamp die alleen werkt wanneer de pomp werkt, nu heb ik gehoord dat zo´n lamp 24 uur per dag moet werken, als ik de lamp alleen laat werken buiten de pomp, hoe werk hij dan? straalt hij alleen het water wat in de filter zit of gaat dit verder de vijver in, als het alleen het filterwater schoon houd heeft het volgens mij geen zin om alleen de lamp te laten branden, graag reacties bedankt.

:confused:De pomp moet je het hele jaar door laten draaien en dit voor de goeie werking van de filter. Wanneer de bacteriën geen vers water (eten) krijgen gaan die afsterven. De UV-lamp daarentegen mag vanaf nu tot maart-april uit. Een UV-lamp heeft in de herfst en winter geen enkel nut, want in de winter heb je geen last van zweefalgen. Een UV-lamp die zonder waterdoorstroming werkt gaat stuk. De lamp moet ook ieder jaar vervangen worden want na een tijd is de werking sterk verminderd.


   
ReplyQuote
nano1
(@nano1)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 5
Topic starter  

bedankt voor de reactie, mijn pomp werkt 8 uur per dag, en de lamp 24 uur gaat hij dan stuk omdat hij tussendoor geen doorstroming heeft??


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Je mag de lamp niet laten doorbranden als er geen water doorstroomt. Lamp kan niet afkoelen op die manier.


   
ReplyQuote
poeken
(@poeken)
Trusted Member
Joined: 18 years ago
Posts: 86
 

waarom laat jij je pomp niet dag en nacht draaien? is toch absurd dat je pomp slechts 8 uur per dag draait.... dat wil zeggen dat je vijverwater alleen gedurende die 8 uur gezuiverd kan worden... de andere 16 uur per dag produceren je visjes ook afvalstoffen hoor.... bij ons draait de pomp 24/24 en dat het hele jaar door. de uv lamp gaat in herfst en winter uit, omdat het dan weinig zin heeft algen te bestrijden, die komen vooral in lente en zomer opzetten, dus vanaf ong half oktober tot ergens in maart gaan de uvlampen uit maar de pompen blijven draaien, en dan blijven de bacteriën op peil (tenzij het de stenen uit de aarde zou vriezen, dan kunnen je bact. onder extreme koude te lijden hebben) en hou je een gezond vijvermilieu.

groetjes

poeken


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.