The Pond Library

Vraag en Antwoord

Toch maar geen subs...
 




Toch maar geen substraat/lava in plantenfilter?

Lid
Berichten: 158
Topic starter

Hallo,

dit heb ik gelezen op kyotokoi :

Aan welke criteria moet goed filtermateriaal voldoen.
De oppervlakte van het filtermedium per cm² moet zo groot mogelijk zijn. Hoe groter de oppervlakte van het filtermateriaal is hoe meer nitrificerende bacteriën zich kunnen vestigen.
Het filtermateriaal mag wel vuil opvangen, maar niet onbeheersbaar ophopen.
Zodra zich op onbeheersbare wijze vuil op begint te hopen neemt de hoeveelheid beschikbare zuurstof per bacterie af en ontstaat
een ideaal milieu voor ziekteverwekkers ( o.a. collibacteriën) en parasieten.
Het filtermateriaal moet daarom aan alle kanten bereikbaar zijn voor stromend vers water. Stromend water zorgt tevens voor een regelmatige aanvoer van zuurstof. Hoe groter de hoeveelheid beschikbare zuurstof per bacterie hoe beter de nitrificatie verloopt.
De zelfreinigende werking van het filtermateriaal is zichtbaar doordat zich niet veel vuil ophoopt op het filtermateriaal. Hoe beter het vuil wordt afgebroken en hoe schoner het filtermateriaal kan blijven, hoe kleiner de kans op zuurstofgebrek en de ontwikkeling van broednesten voor ziekteverwekkers en parasieten.
Als het filtermateriaal toch vervuild, moet het op eenvoudige wijze schoongemaakt kunnen worden. De meeste koiliefhebbers willen een tijdlang hun filtermateriaal schoon blijven maken. Na enige tijd wordt het echter begrijpelijkerwijs als een minder plezierige bezigheid gezien die dan wordt gemeden.

Wat betekent bovenstaande voor de meest voorkomende filtermaterialen.

Vijversubstraat en lava
Dit materiaal wordt door ons voor koi absoluut afgeraden voor gebruik in de filter of zelfs op de bodem van de vijver. Gezien bovenstaande zal duidelijk zijn waarom. De oppervlakte van het materiaal is weliswaar relatief groot en zolang het materiaal niet vervuild is, doet het ook wat het geacht wordt te doen. Geleidelijk echter neemt de filterende werking af omdat door de oververzadiging aan vuil een lokaal gebrek aan zuurstof ontstaat. Het vijverwater heeft immers steeds meer moeite om de met vuil dichtgeslibde
ruimten tussen de stenen te doorstromen. De vervuilde stenen vormen een ideaal milieu voor ziekteverwekkers en parasieten. Het schoonmaken van lavasteen en andere substraten is pijnlijk en kost veel tijd.

Het gaat dus om het laatste stuk. Volgens deze site is substraat erg geschikt om in een moerasfilter toe te passen. Deze kweker spreekt dit dus tegen!

Graag jullie mening over dit discussiepunt


   
Lid
Berichten: 1160

je moet wel je moerasfilter met substraat zo maken dat het niet dicht kan slibben he

van filters maken heeft die kweker duidelijk geen kaas gegeten 😀


   
Lid
Berichten: 370

Als hij een meerkamerfilter bedoeld slaat hij wel de nagel op de kop.
Gesteentes hebben in een meerkamer heel wat nadelen:
- zijn zwaar zodat een extra verstevigde bodem nodig is
- moeilijk te reinigen
- relatief weinig oppervlakte bied
- makkelijk dichtslibt waardoor zuurstofarme plaatsen ontstaan en er zich kanalen gaan vormen waarlangs het water zich een weg zoekt. Dus geen biologische filtering meer
- na een tijd afbrokkeld

Dus in een meerkamer heeft hij overschot van gelijk

In een plantenfilter hebben de planten iets nodig om in te wortelen en is substraat een zeer goede oplossing.
Substraat in samenwerking met een drain in een plantenfilter geeft zeer goed resultaat. Met de drain kan ook het substraat gespoeld worden. Maar dichtslibben is en blijft mogelijk. Daarom moet er op een plantenfilter een goed voorfilter geplaatst worden zodat het meeste vuil uit het water gehaald wordt alvorens het het filter ingaat.


   
Lid
Berichten: 158
Topic starter

Hallo,

dus volgens jou kan ik de planten in mijn plantenfilter het beste in substraat zetten? (Substraat geniet dus de voorkeur t.o.v. lava?)

Ik wil mijn Delta 7500 als voorfilter gaan gebruiken. De 1e ("vortec") kamer met borstels gevuld, de 2e met matten, en de 3e deels matten, en deels filterwatten.

De plantenfilter wil ik goed beluchten door middel van minimaal 2 stenen per deel. Dus totaal 8 stenen.

Is dit een goed plan, of zijn er nog suggesties m.b.t. de voorfilter o.i.d.?


   
Lid
Berichten: 370

Inderdaad , persoonlijk gaat mijn voorkeur naar substraat ipv lava om de plantenfilter te vullen.
Substraat is poreuzer en de wortels van de planten zullen zich hier beter in vasthechten.
De delta 7500 zal voldoende zijn als voorfilter, maar zal regelmatig moeten gereinigd worden.


   
Lid
Berichten: 3

Hoi

Mijn plantenvijver is gevuld met lava en de reden was toen het prijskaartje.
Het nadeel van lava is zoals Rie aangeeft, zeer moeilijk om de plantjes op gang te brengen.
Bij mijn vijver gaat het water eerst door een meerkamer filter en dan pas naar de plantenvijver om zeker geen verstoppingen te bekomen en dit is zo al 9 jaar, want lava spoelen, ik hoop dat ik daar gespaard mag van blijven.

Groetjes,

Marc


   
Lid
Berichten: 119

Ik heb wel eens een plantenfilter gezien die alleen maar substraat had om zijn plantjes in de de mandje te houden. Onder de mandjes was een ruimte van ongeveer 1 meter, hierdoor konden de wortels van de planten zich mooi in deze open ruimte ontwikkelen zonder enige vorm van opstakels in de vorm van substraat en lava. Gevolg hiervan is dat de planten meer wortels zullen gaan vormen wat de filterende werking weer ernstig ten goede zal komen. Als ik ooit een plantenfilter ga bouwen zal ik ook deze methode gaan gebruiken. Ik geloof hier namelijk wel in.


   



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.