Hallo,
Mijn filter van mijn vijver wordt gravity gevoed. In de laatste kamer ligt een pomp (Aquamax 10000) die het water terug de vijver in pompt.
Als nu om een of andere reden de stroom uitvalt (of je schoonmoeder tegen de schakelaar stoot.....) loopt het water vanuit de vijver via de pomp weer terug de filter in en vandaar uit via de overloop de riolering in.
Nu heb ik bij een vijverzaak een terugslagklep gekocht om dit probleem te verhelpen.
Het grote nadeel (heb het dus verwijderd) is dat de pomp 2,5 keer minder capaciteit had vanwege de tegendruk van die terugslagklep (had een test gedaan en met klep duurde het 2,5 keer zo lang om een grote speciekuip te vullen dan zonder klep).
Heeft iemand van jullie andere creatieve ideeen hoe ik ervoor kan zorgen dat de vijver niet leeg loopt als de pomp uitvalt. Op dit moment heb ik de uitstroom van de pomp maar ongeveer 20 cm onder het wateroppervlak liggen zodat ik alleen maar de bovenste 20 cm (5,5kuub) kwijt raak, het nadeel hiervan is dat je veel golven op het water krijgt.
Alvast bedankt,
Patrick
Hallo Patrick ,
Kun je het niet oplossen door de overloop 20 cm hoger te plaatsen . bijv : door een soort snorkelsysteem of zo ?
Normaal , als de pomp uit moest vallen , bij een gravitysysteem valt de waterstroming stil . Ik begrijp dus niet hoe het komt dat je water dan weg kan lopen via de overloop naar het riool . Of het moest al zijn dat je overloop te laag ligt .
mvg
mic
Hoi Mic,
Als de pomp uitvalt valt inderdaad de gewone stroming stil.
Het probleem zit hem in het vacuum van de pomp en dan de wet van de communicerende vaten.
De reden dat de overloop onder het waternivo is is het volgende:
- de uitstromen van de drainage potten die in de filter uitkomen moeten onder het wateroppervlakte zitten om in de filter te kunnen stromen
- de drie kamers gaan vervolgens steeds een stapje omlaag
- dan is de laatste kamer (de buffer van waaruit water terug gepompt) weer een stapje lager. Bij deze zit de overloop zodat niet de hele filter bij hevige regen of zo overloopt.
De pomp uitstroom boven water laten zal niet mooi zijn en een hoop lawaai maken.
Groeten,
Patrick
Hallo Patrick,
Bij een gravity systeem staat de gehele filterlijn toch enkele cm boven de waterspiegel van de vijver ?
Als dan je pomp uitvalt dan heb je het probleem dus niet van waterverlies.
Misschien moet je je concept dus wat wijzigen en alle bakken van je filterlijn verhogen.
mvg,
lieven
Lijkt me inderdaad logisch. Indien Uw filterlijn net boven de maximum waterspiegel staat, zal er géén water weglopen, maar blijven de 'vaten' in balans.
Als die twee lijnen gelijk staan, hoe wordt de filter dan gevoed?
Filter moet toch lager staan om gevoed te kunnen worden?
Patrick,
Ik denk dat je systeem niet echt gravity is opgesteld.
Gravity betekend dat je 2 of meerdere waterbekkens hebt, die onderling met elkaar verbonden zijn dmv buizen. Laten we zeggen dat 1 van de bekkens je vijver is, en de andere zijn je filterbakken.
De waterlijn in deze bekkens dient dus op dezelfde hoogte te staan, want ze "communiceren" met elkaar dmv de verbindingsbuizen.
De filter wordt gevoed dmv een droogopgestelde circulatiepomp die achteraan de filterlijn staat, die als het ware het water wegzuigt uit het laatste bekken. Een alternatief is een onderwaterpomp die in het laatste bekken staat.
Die pomp zuigt dus water weg uit het laatste bekken, en dankzij de communicatie onderling treed er dus stroming op, en heb je voeding van je filter. De filterlijn wordt zelfs best een beetje hoger gezet dan de waterlijn.
Zo werkt een gravity gevoed systeem.
Echter, als je niets aan je configuratie wilt veranderen heb ik misschien nog een andere oplossing voor je probleem:
koop een tweede pomp die als het ware een bypass vormt.
Het kost misschien wat, maar als een pomp uitvalt, heb je geen waterverlies, en wat belangrijker is, je bacteriecultuur draait niet in de soep want je blijft circulatie hebben.
hopelijk heb je er wat aan.
mvg,
lieven
voor de duidelijkheid een schets bijgevoegd (nou ja... duidelijk, vergeef me mijn muisbehendigheid.
Heeft iemand van jullie andere creatieve ideeen hoe ik ervoor kan zorgen dat de vijver niet leeg loopt als de pomp uitvalt
Als je het kan plaatsen: in een doe-het-zelfzaak of bij een handelaar in sanitaire materialen (bvb Facq of VanMarcke a.k.a. VAM) een terugslagklep met een grotere diameter kopen (2 duim bvb) Nadeel is wel dat je verloopstukken zal nodig hebben maar dat is geen probleem.