Hallo,
Heeft er iemand ervaring met de filters van Limpi voor koi vijvers.
Het zijn biologische filters in de vorm van een regenton.Deze filter lijkt mij wel interessant omdat ik nogal weinig plaats heb om een grote filter te plaatsen. De filter die ik zou kopen heeft een inhoud van 120 liter, heeft een back wash kraan en een uv lamp aangesloten. Mijn vijver zal een inhoud hebben van 13.000 liter. De filter kan een maximum vijverinhoud aan van 27.000 liter.
Wat denken jullie hiervan.
Al jullie meningen zijn welkom.
Een beginnende koiliefhebber,
Candlebe
Uw zou normaal moeten een filter hebben van zo een 1500 liter voor uw koivijver van 13.000 liter,geloof me maar gerust deze zal dan toch nog maar net genoeg zijn.
Mvg Johan
Hallo Candlebe,
Wil je een specifieke koivijver dan zal je toch een paar basisprincipes moeten volgen, om ontgoochelingen te vermijden.
Ik weet niet of je pompgevoederd of gravity wilt werken. Gravity is het best als je er de plaats voor hebt natuurlijk. Je dient immers een kelder te voorzien naast de vijver.
Bodemafvoeren zijn zeker te voorzien, wil je later een heldere vijver hebben. Geen bodemafvoeren (dus met een traditioneel systeem met een pomp in de vijver) betekend onvermijdelijk later een dikke sliblaag op je bodem, die maar al te graag zal omgewoeld worden door je favoriete koi. Je kan dit vermijden door regelmatig met een "vijverstofzuiger" alles te verwijderen maar dit is arbeidsintensief en geeft ook problemen met folievijvers (onderdruk).
Filtratie is het allerbelangrijkste deel in je systeem.
In jouw geval met je biologische filter (limpi ken ik niet) dien je zeker vooraf mechanische filtering te voorzien, anders slibt je medium in geen tijd dicht en heb je meteen anaërobe zones wat het einde betekend van je nitrificatie (biologisch omzetten van afvalstoffen naar gezonder water - ammoniak -> nitriet -> nitraat) .
Bovendien zou je best je biologische filter voorzien van beluchting omdat de goede bacterien in een aëroob milieu leven.
De mechanische filtering kan bestaan uit een kamer met borstels, die dienen ten gepaste tijde uitgewassen te worden met vijverwater (of leidingwater).
Voor die borstelkamer (als eerste in de filterlijn dus) kan je opteren voor een vortex, of een zeef, die het grof vuil vooraf onttrekken. Deze dient regelmatig gespoeld te worden. De spoelintervallen zijn afhankelijk van het tijdstip in het jaar en van je visbezetting.
Een zeef kan bovengronds opgesteld worden, een vortex beter niet. Met een vortex dien je dus zeker een kelder te voorzien.
Voila, dit is maar een klein woordje uitleg, maar alle detailinformatie over bovenstaande zaken kan je perfect vinden op deze site. Alles staat duidelijk uitgelegd in de desbetreffende artikels.
Tot slot zou ik je zeker aanraden om je héééééél goed te informeren, want het zou jammer zijn om al de moeite en investeringen te doen, met als eindconclusie dat het systeem faalt. Mijn studie, ontwerp en uitvoering hebben bvb 2 jaar geduurd. Dus ga zeker niet over één nacht ijs !
Laat je zeker niet wijsmaken dat het systeem dat je nu voorsteld voldoende is voor een specifieke koivijver want dat is het zeker niet.
mvg, Lieven