Hallo,
Ik ben van plan om onze vijver te filteren met behulp van de screenex filter.
ik zou het wat water oppompen met een aquamax pomp. In de vijver zou ik wel koi's steken. De afmeting is 7 * 1.5 * 1.2. Heeft er iemand ervaring of bedenkingen bij deze filter? Het is louter en alleen bedoeld voor de hobby.
Groetjes,
Candlebe
Over het algemeen geld voor de oase filters dat ze goed werken, niet zo veel aankunnen (water/vis) als aangegeven wordt en dat het een ramp is om ze schoon te maken. Wellicht gaat het met de screenex beter doordat er minder vuil in het biologische deel komt. Ik zou zelf aanraden om bijvoorbeeld een vortex en een 3-kamer filter of 3 vortexen eventueel in combinatie met een zeef te plaatsen. Een Nexus van evolutionaqua is ook niet verkeerd maar wel een stuk duurder.
michel
ikzelf heb een biotec 10 van oase, dit is geen screenex. maar ik hoef deze zelfs maar 2 maal per jaar te reingen. Ik denk dat de screenex filters ook veel gemakkelijker te reinigen zijn dan de filter die ik heb vermits deze ook een vuilafvoer hebben aan de bodem, en de filtersponzen kunnen met een speciale meegeleverde gereedschap (??) gereinigd worden. Ik heb dit jaar mijn vijver vergroot waardoor ik nu over de maximum capaciteit zit van de filter, voorlopig draait alles nog goed maar ik kan niet zeggen of dit zo zal blijven als de koi groter gaan worden. Indien nodig denk ik dat ik mij dan ook zo'n screenex filter zal aanschaffen vooral omdat deze weinig plaats innemen.
ik heb zelf de nieuwe biotec 10.1 met een estrad zeef als voorfilter en UV-C 55w tmc.
dit gebruik ik voor een vijver van 11m3 met 5 koi van 45 cm, 4 van 30/35 cm en 5 van 20/25 cm, redelijk veel voeren met zijderupsen en saki hikari growth.
waterwaarden zijn perfect en glashelder water.
schoonmaken: filter zelf 1x per 3 weken even licht spoelen en de zeef dagelijks rotzooi eruit pakken (10 sec. werk) en 1x per maand het zeefelement goed afspuiten met de tuinslang.
lijkt mij vrij weinig onderhoud, toch?
Ik heb 7 jaar een Biotec 10 gehad op 7,5 m³ met een 7 tal koi tussen de 20 a 35 cm. Moest de filtersponzen maximaal 2 maal per jaar reinigen. Dit doordat ik de raadgevingen opgevolgd had van iemand op deze webiste (kijk even naar eerdere postings op "biotec reinigen"). Een correcte manier van reinigen en toevoegen van bacterieen zijn belangrijk voor alle filters.
Mijn vader heeft ook een biotec 10 op 20 m³ met een tiental Koi (1 van 75 cm, 3 van 55 cm, 3 van 25 cm en 3 van 15). Hij moet zijn filter wel wekelijks reinigen maar heeft toch glashelder water (OASE Uv lamp 72 watt).
Nu heb ik een Biotec 12 met screenex voor mijn 7,5 m³. De zeef zelf moet zeker om de 2 dagen even gereinigd worden maar dit geldt voor alle filters met deze techniek. Doe ik dit eens niet dan loopt het water toch gewoon in de filter en gebeurt er een normale filterwerking.
Ik pretendeer dan ook niet een koi-vijver te hebben zoals velen hier posten. Een echte koi-vijver heeft een speciefieke inrichting, een specifieke functie. Ik heb een "vijver met koi" en dit soort van vijvers kunnen best met eenvoudiger filters gezuiverd worden indien er geen overbevolking van de vijver is.
Hoe groter de filter, hoe meer vissen je kan plaatsen maar des te duurder alles eigenlijk wordt.
Wadu
Werk je dan met bodemdrainage of plaats je gewoon een pomp?
Groetjes,
Candlebe
ik heb zelf gewoon alles met pompen in de vijver...
bij de volgende vijver zal ik zeker met drains gaan werken.
Een filter bestaat nog altijd uit een mechanisch gedeelte en een biologisch gedeelte
-De mechanische filter moet alle zwevende deeltjes uit het water halen vooraleer het de biologische converter bereikt.
- De bio-converter die ammonium-ammoniak omzet in nitriet en dan in nitraat.
De helderheid van het water is voor 99% afhankelijk van de mechanische filtering!
De gezondheid van het water voor de vissen heeft dan weer grotendeels te maken met de bio-converter.
In veel gevallen worden de twee onderdelen gemixt uitgewerkt in de bestaande filters en daardoor moet men bio-converters teveel reinigen.
*Een goede filter moet zo uitgewerkt worden dat de bio-converter kan blijven werken zonder interventie(en dit gedurende jaren!)
*De mechanische filter moet op zijn beurt gebruiksvriendelijk zijn zodat de afvalstoffen met weinig of geen werk afgevoerd kunnen worden.Een dagelijkse kleine handeling (drainage) mag in feite de enige tussenkomst zijn. Deze kan ofwel manueel ,of mits enige electronica op vaste tijdstippen gebeuren.
Op die manier krijg je vijverwater dat optimaal en stabiel is voor de vissen. De afvoer van de nitraten kan gecombineerd worden met de drainages door een niveauregelaar op de vijver te plaatsen die het water automatisch aanvult.
Om nu terug op de pomp in de vijver te komen. Dit kan perfect maar heeft enige kleine nadelen.
-Eerst en vooral is het esthetisch minder mooi dan een drain
-Een deel van het vuil zal zich onder de pmop opstapelen
-Het afval zal kleiner zijn door het min of meer vermalen door de pomp wat dan weer een performantere mechanische filter vereist.
die wadu zegt in zijn antwword dat er een topic staat over de manier waarop je je biotec moet reinigen maar ik kan die topic niet vinden!!!!
weet iemand waar dat staat?