wie weet een goede bescherming tegen reigers en katten,
ik had gedacht aan een pomp die via een detektor en een kikker water spuit , of detektor met een bel of alarmpje of zo om de dieren te laten schrikken
wie heeft daar ervaring mee
beste dank , hugo
Hugo,
als ge zeker wil zijn, gebruik een net
Danny
unregistered wrote: Hugo,
als ge zeker wil zijn, gebruik een net
Danny
dat is waar ,maar we vinden het mooier zonder net
Ik heb zelf een reigerschrik (scarecrow) bij de vijver staan, dit is een apparaat dat werkt op batterijen, en moet aangesloten worden op de waterleiding. zie op de foto rechts
Als nu een poes of reiger in de buurt van de vijver komt detecteert de i.r sensor dit en begint met water te spuiten en de indringer word verjaagt! Werkt perfect!!!! kost ongeveer 60 euro.
Ook heb ik mijn tuin voor extra zekerheid overspannen met visdraad 0,28mm, om de halve meter een draad.
S'winters haal ik de reigerschrik binnen ivb met bevriezing, en overdek ik de vijver met polycarbonaat platen tegen de kou, en kunne de katten en reigers er niet bij!
groetjes bert
Kaaiman wrote: dat is waar ,maar we vinden het mooier zonder net
Ik dacht er ook zo over maar heb moeten ondervinden dat het zonder net niet lukt. 1 koi, 2 goudwindes en een redcap waren intussen verorberd door een reiger. Liever een net over de vijver dan een lege vijver, want eens ze de weg gevonden hebben blijven ze komen tot de vijver leeg is. Ik heb een net gespannen boven de vijver (10m op 4m) op een hoogte van 2m. Een halogeenlamp met bewegingsdetector (ze schrikken van het felle licht) en een afrastering van 60cm hoog langs de oevers van de vijver. Sedert deze maatregelen geen reigers meer op bezoek al komen die wel eens overgevlogen. Ik persoonlijk geloof niet in een reigerschrik (scarecrow) omdat deze in de winter niet werken bij vorsttemperaturen en precies dan moeten ze werken. De reigers hebben dan grote honger want de natuurlijke vijvers zijn dan dichtgevroren en dan komen ze zich volvreten aan onze vijver.
Urbain wrote: Ik dacht er ook zo over maar heb moeten ondervinden dat het zonder net niet lukt. 1 koi, 2 goudwindes en een redcap waren intussen verorberd door een reiger. Liever een net over de vijver dan een lege vijver, want eens ze de weg gevonden hebben blijven ze komen tot de vijver leeg is. Ik heb een net gespannen boven de vijver (10m op 4m) op een hoogte van 2m. Een halogeenlamp met bewegingsdetector (ze schrikken van het felle licht) en een afrastering van 60cm hoog langs de oevers van de vijver. Sedert deze maatregelen geen reigers meer op bezoek al komen die wel eens overgevlogen. Ik persoonlijk geloof niet in een reigerschrik (scarecrow) omdat deze in de winter niet werken bij vorsttemperaturen en precies dan moeten ze werken. De reigers hebben dan grote honger want de natuurlijke vijvers zijn dan dichtgevroren en dan komen ze zich volvreten aan onze vijver.
Misschien dat de reigerschrik niet werkt........ 😎 Ik ben in ieder geval nog geen vis kwijtgeraakt, misschien komt het toch door mijn visdraad wat ik om de halve meter over mijn tuin heb gespannen
nu kunnen ze er in ieder geval niet bij , mijn vijver is geheel overdekt met polycarbonaat platen...... 😉
tegen katten werkt de scarecrow in ieder geval prima ze komen niet bij mijn vijver in de buurt, ze lopen wel eens achter door de tuin .... maar ze weten precies tot waar ze aan toe kunnen komen
o ja ..... mensen bij mij in de buurt missen regelmatig vissen :p
groetjes bert
en degene die een net over zijn vijver wil ........gewoon doen , ik ben van mening dat mijn manier ook goed werkt!!!!!!!
is ook mooier als een net :p
Hoi,
Ik ben het er 200% mee eens dat een net niet mooie is, maar ik heb het zodanig gemaakt dat het er op minder dan 1 min af is en als ik niet thuis ben ben kan het mij eigenlijk niet schelen of het al dan niet mooie is maar ik ben dan wel zeker (hoop en denk ik toch) dat de beveiliging maximaal is, ge zult met die mechanische tuigen nogal ne keer zien de dag dat ze moeten werken geven ze er de brui aan. Ik heb ook bordjes staan met daarop "de vis is bij de buurman veel lekkerder dan hier" maar ik weet niet of ze dat kunnen lezen.
Danny
Ik heb een schrikdraad rond elke vijver staan, drie draden volledig langs de vijver met telkens 20 centimeter hoogteverschil.
Het systeem is van galager, te verkrijgen in elke AVEVE, kost ongeveer 150 euro, is niet supermooi (groene draad) maar stoort toch niet al te erg.
Ik heb wel het geluk dat ik strakke vijvers heb, afgewerkt met bankirai-latten, gemakkelijk dus om de draad te plaatsen.
Voor de reigers heb ik ook over de hele tuin visdraad hangen, om de veertig centimeter.
De schrikdraad dient enkel voor de katten die in het verleden al een vijftal steurs opgepeuzeld hadden.
Dat het werkt weet ik zeker, heb al meer dan eens een nieuwe kat uit de buurt het zien uitproberen met een stevige schrikstoot tot gevolg (niets ernstigs voor de dierenliefhebbers gerust te stellen).
Zorg er wel voor dat als je dit systeem gebruikt dat je de draad zo kort mogelijk tegen de vijver zet, want in het begin stond hij bij mij langs de buitenzijde van de bankirai, en je kan het niet geloven hoe slim bepaalde katten zijn om over de draad te springen en te landen op de bankirai om vanaf daar te wachten tot een steur voorbijzwemt.
Bert.s wrote: Ik heb zelf een reigerschrik (scarecrow) bij de vijver staan, dit is een apparaat dat werkt op batterijen, en moet aangesloten worden op de waterleiding. zie op de foto rechts
Als nu een poes of reiger in de buurt van de vijver komt detecteert de i.r sensor dit en begint met water te spuiten en de indringer word verjaagt! Werkt perfect!!!! kost ongeveer 60 euro.
Ook heb ik mijn tuin voor extra zekerheid overspannen met visdraad 0,28mm, om de halve meter een draad.
S'winters haal ik de reigerschrik binnen ivb met bevriezing, en overdek ik de vijver met polycarbonaat platen tegen de kou, en kunne de katten en reigers er niet bij!groetjes bert
hoi bert ,
waar kan men dat kopen ,en is dat 60€voor het voledige systeem
groeten hugo
Ik heb ze deze zomer bij de intratuin zien liggen, en zelf heb ik hem bij de filterspecialist gekocht www.filterspecialist.nl onder diversen voor 62 euro
dit is een kompleet systeem alleen de tuinslang er op aansluiten!
zelf heb ik een slang door de grond gelegd (lijkt netter)
groetjes bert
Inderdaad de scarecrow heb ik ook en werkt perfekt zelf ook al een paar keer nat geweest 🙂 en dient deze in de winter binnengehaald te worden, en had ik dus niet gedaan.
Nu had ik echt geen zin om af te wachten op de reiger, plus nog ééns een nieuwe scare crow aan te schaffen, nu heb ik zelf een scarecrow gemaakt en zelfs meerdere op aangesloten.
Al met al heeft me dat iets van 35 euro gekost en te bedenken 1 scare crow iets van 60 euro kost.
Ik had een dompel pomp liggen en heb daar de vlotter vanaf geknipt, op deze afgeknipte draden heb ik een licht sensor aangesloten, en nu testen of het werkt! na de instellingen van de lichtgevoeligheid werkte het systeem, maar nu de afstelling in tijd hoelang deze moest spuwen na enig verdraaien was ook dit opgelost. Het systeem werkte met wat verbinding stukken heb ik zo drie water spuwers aangesloten.
Nu heb ik er ook aan gedacht dat wanneer er een storing zou optreden en het systeem water blijft spuwen de dompel pomp mijn vijver niet kan leeg trekken. De dompelpomp is zo opgesteld dat er tot 1 cm onder de overloop van de vijver gepompt kan worden.
Alleen in de winter wanneer strenge vorst is schakel ik het systeem uit en haal ik de spuwers plus pomp binnen.
Ik moet er wel bij zeggen ik zie de Reiger regelmatig bij de buren en bij mij niet.
Net omdat een scarecrow niet in de winter kan werken heb ik ook gebruik gemaakt van een infraroodsensor aangesloten op een dompelpomp. Nu reeds anderhalf jaar tot mijn grote tevredenheid geïnstalleerd. De dagelijks overvliegende reigers en de katten komen niet dichtbij.
In het begin is het een beetje zoeken naar de juiste opstelling en configuratie maar al bij al is dit maar een kleine moeite.
enkele tips:
-dompelpomp in vijver plaatsen en op de uitgang een pvc buis bevestigen die net onder de waterspiegel wordt afgezaagd.
-sensor niet te dicht bij dompelpomp plaatsen omdat de sensor door het opspuitende water geactiveerd kan blijven.
-sensor kopen van een goede kwaliteit ivm gevoeligheid van de sensor.
unregistered wrote: Hoi,
Ik ben het er 200% mee eens dat een net niet mooie is, maar ik heb het zodanig gemaakt dat het er op minder dan 1 min af is en als ik niet thuis ben ben kan het mij eigenlijk niet schelen of het al dan niet mooie is maar ik ben dan wel zeker (hoop en denk ik toch) dat de beveiliging maximaal is, ge zult met die mechanische tuigen nogal ne keer zien de dag dat ze moeten werken geven ze er de brui aan. Ik heb ook bordjes staan met daarop "de vis is bij de buurman veel lekkerder dan hier" maar ik weet niet of ze dat kunnen lezen.
Danny
Danny ben zelf ook bezig om een net over de vijver te plaatsen en nu lees ik dat jij een systeem hebt bedacht om het net binnen een 1 min. te kunnen verwijderen.
Kun jij mij uitleggen hoe je dat voor elkaar krijgt.
Groetjes Rein
Heb zelf ook al diverse problemen gehad met die krengen.
Heb toen op advies van iemand een paar CD's rond de vijver gelegd met de zilveren kant naar boven.
Die beesten worden gek van de kleuren als de zon schijnt.
Heb er zelf ook een net boven hangen
Mijn ene vijver is ongeveer 7,5 meter lang, 5 meter breed en 1,2 meter diep,
de andere is 4 breed, 4 lang en 1 meter diep.
Elviera wrote:
Die beesten worden gek van de kleuren als de zon schijnt.
.
En al die dagen dat de zon niet schijnt.....?
Moet een reiger altijd met zijn voeten in het water ?
(ik meen ergens gelezen te hebben)
Ik heb nl. steil aflopende wanden naar 80 tot 140 cm diep en dan kan ie dus nergens staan...
als je nieuwsgierige visjes hebt die aan de kant komen voor eten,zal de reiger ze ook vangen.
ik heb een reigerschrik geplaatst,een toestel met een sensor dat bij detectie water spuit naar de reiger,dit werkt ook tegen katten.
groetjes