Wie heeft ervaring met een pondovac (of heeft er een) en kan me eens uitleggen hoe deze werkt?
Hoe wordt het water gefiltert, is het opgezogen water genoeg gereinigt om terug in de vijver te gaan? Gebeurd dit middels een overloop?
Welk is het debiet, en hoe groot is de zuigmond? Hoe'n grote delen kunnen worden opgezogen? Ook bladeren?
Moet je in het water staan of is er een voldoende lange aanzuigbuis om ook vanop de kant te werken?
Ik ben eens benieuwd.
byee
Hallo Filip,
ik heb een pondovac, hij zuigt zichzelf vol, duurt misschien een half of 1 minuutje) en begint dan een enorm lawaai te maken wat er op wijst dat je hem moet afzetten en hij alle water (is dus gewoon vuil water) via de afvoerdarm loost. Dan kan je weer en minuutje prutsen. Als je wil kan je dit water door een fijn zakje laten lopen, maar in de handleiding raden ze aan om het gewoon tussen de planten te keilen. Hij heeft een erg nauwe aanzuigmond waar quads niets door kan. Geen draadalgen en zeker geen bladeren. Hooguit wat fijn vuil. Je krijgt er verlengstukken bij, zodat je een buis van 2,5m lang kan maken, alleen zuigt hij op meer dan 1,5m diepte amper nog iets op.
Oja, hij wordt aan en uit gezet met een afstandsbediening die na 2 maal gebruiken al niet meer werkte.
Mocht je hem toch nog willen aanschaffen, geef dan maar een seintje: de mijne is te koop 🙂
oeps, zo'n aankoop lijkt me dan niet erg verstandig...Bedankt voor het me besparen van zo'n desillusie.
vr. groeten filip
Hoi,
je moet eens kijken op de zelfbouwsectie van de nederlandse www.koipagina.nl site. Daar heeft iemand een vuilzuiger met een (wasmachine dacht ik) aparte pomp gemaakt.
Zit in de winterzelfbouwplanning bij mij. Ik heb ook al eens de vuilzuiger gebouwd die men op de nl.tuinen.vijver newsgroep voorstelde (met een waterkolom met luchtinbreng onderaan), maar die deed het met een hiblow40 ook niet voor koivijverdieptes en 40mm buis. Met een smallere buis zat hij dicht bij het eerste plukje draadalg, en een zwaardere hiblow kopen op de 40mm buis louter om te testen leek me wat krank.
Beste Filip,
In de doe-het-zelfhandel bestaan er, onder andere van METABO, pompsystemen die je simpelweg op een boormachine monteert.
Er is een ingang en uitgang voorzien waarop je twee stukken tuinslang monteert.
Bij mij is het systeem op een oude boormachiçne gemonteerd en het werkt perfect. Af en toe blokkeert het wel eens als je te grof vuil wil opzuigen maar door middel van een schroefsysteem is de slang zo af- en aangekoppeld.
Wat betreft bladeren, die kun je het best opvangen door middel van een net, ofwel dagelijks afscheppen- het duurt namelijk een tijdje vooraleer een blad naar de bodem zakt.
Hopelijk heb je hier iets aan.
Groeten.
Ruten XP.
Ben ik wel tevreden over.
Echter mijn vijver is slechts één meter diep dus op grotere diepten heb ik geen ervaring.
In de gebruiksaanwijzing staat heel nadrukkelijk dat er stofvuil mee kan worden opgezogen.
Blad moet je gewoon zelf pakken met een verlenghandje.
Wat de algen betreft, die worden opgezogen maar de capaciteit is eningszinds beperkt tot fijne algen.
De afstandsbediening werkt bij mij uitstekend en er is momenteel een garantieverlenging tot vijf jaar.
Ik ben er wel tevreden over maar het in en uitpakken / bedrijfsklaar maken, vergt wat tijd.
Er is een zakje bij wat gebruikt kan worden om het vuil op te zuigen, dit kan over de uitloop worden gebonden.
In principe kun je dit dan boven het water hangen, waardoor het schone water weer terugloopt.
Echter, enig stof zal terugkomen en rioolaansluiting is vanzelf beter. Er blijven dan best veel algen in de zak over, dus hij werkt wel degelijk ook voor algen.
Bedankt voor de antwoorden iedereen, maar wat ik infeite nodig heb is iets met een groot debiet .
Tot nog toe gebruik ik een dieselpomp van 2400 ltr per uur, doch deze blokkeert bij grotere delen (steentjes), en levert nog niet genoeg debiet. Ik had gehoopt dat zo'n pondovac, die toch speciaal voor dit doel gemaakt is, krachtiger zou zijn en grotere delen de baas zou kunnen, wat dus niet is.
Een wasmachinepompje zal wel grotere delen de baas kunnen, maar hier is het debiet dan weer te laag. Een boormachinepompje: zelfde probleem als wat nu heb.
Ideaal zou zijn moest ik een vuilwaterdompelpomp zou kunnen aansluiten op een zuigslang, maar hoe doe je dat?
(ik heb deze al trachten in te bouwen in een oude nilfisk-stofzuiger, doch deze kwam steeds weer bovendrijven ondanks de gewichten die ik erin had gestopt:p )
Dus moest iemand hieromtrent suggesties hebben (het zou infeite een soort trechter moeten zijn die over de pomp aanzuigzijde gaat en eindigt in een versmalling waar de darm op past.
Zijn er personen met meer fantasie dan ikzelf?
Ik wacht in spanning
vriendelijke groeten
filip
kan je je dompelpomp niet inbouwen in een gesloten vatje Filip? Ik ben al eens aan het denken geweest om zo een slibzuiger te maken.. In dat vatje maak je dan gewoon twee doorvoeren, 1 voor de aanzuigslang en 1 voor de uitloop. Het vatje moet uiteraard dan in de vijver staan en helemaal gevuld zijn met water alvorens dit kan werken. Zo zal dit ook niet komen boven drijven.
groeten, Timpie
zoiets misschien???
ik heb al verschillende wasmashien pompen uitgeprobeerd maar heb nog geen enkele gevonden die water kon oppompen. bij een wasmashiene zit het water boven de pomp en door de druk van het water kan zij dit weg pompen. een zeer goede vijverpomp is deze van gardena bij ons in de streek is deze te huur voor 25 eur . er zit een zeef in het filter voor grof vuil en een heel fijn mazig net voor het zweefvuil dit moet men over het filter spannen deze pomp heeft een zeer grote zuigkragt.grof vuil,zweefvuil alles neemt ze mee. het heel fijne vuil kan deze net toch niet tegen houden
Hoi Timpie (en de anderen),
Ik vrees dat uw systeem niet zal werken, het was op deze basis dat ik gewerkt heb met die nilfiskstofzuiger, maar bij het zuigen verschijnen er toch luchtbelletjes, die zich bovenaan samenvoegen en zo de hele bedoening saboteren.
Ik denk dat het systeem zo moet gemaakt worden dat de kleine luchtbelletjes onmiddelijk worden meegezogen met het water.
Wanneer ik tijd heb ga ik eens proberen een stuk rioleringsbuis met een iets grotere diameter dan de pomp te vinden, aan 1 zijde de pomp vastmaken (moet lukken met een reep rubberfolie vastgespannen aan 1 zijde rond de pomp, aan de andere zijde rond de buis), en aan de andere zijde van de buis een deksel.
onderaan de buis een zadel met uitgang 40 of 32, en van hier vertrekken met de aanzuigslang.
De uitgang met een klokboor in de bovenaan in de buis maken en langs hier de afvoerbuis voeren (moet natuurlijk wel loodrecht in de dompelpomp kunnen geschroefd worden)
Voordeel tenopzichte van mijn nilfisk of jouw vatsysteem zou zijn dat indien er lucht komt, deze in de pomp zal moeten gaan .
Dit zu moeten lukken, in mijn verbeelding toch.
Indien mijn prototype (en tegelijk definitieve versie) af is , laat ik het weten.
vr. groeten
filip