Sinds jaren draait mijn vijver prima met een extern moerasfilter (upflow) Als pomp heb ik een Eheimpomp voor ondiepe vijvers met 8 filters. Het probleem waar ik nu tegenaan loop is dat de filters van de pomp elke 4-5 dagen volledig vol zitten met blubber waardoor er zowat geen water meer door mijn moeras gaat. Als ik de pomp heb schoongemaakt gaat het weer een paar dagen goed. Wat kan ik hier nog meer aan doen? Mijn vijver is vrij klein, ca. 1.500 liter met een stuk of 6 vissen, veel kikkers en andere diertjes. Het water is glashelder en van goede kwaliteit. Zelf zit ik er aan te denken om een andere pomp te nemen die minder filtert, maar dan komt de blubber in mijn moeras terecht en zal dat weer dichtlopen. Zijn er hier mensen die mijn verhaal herkennen? En zo ja, wat hebben jullie eraan gedaan?
Als je daar vroeger geen last van had stel ik mij de vraag, waar komt die blubber vandaan?
Op zich is het inderdaad natuurlijk goed dat de filter al zoveel blubber filtert zodat het moeras niet dichtloopt. Ik zou voor deze reden dan ook geen filter nemen die minder filtert. Vooral bij deze grootte van de vijver vraag ik me eerder af waar de blubber vandaan komt en of dit tegen te gaan is? Als de toevoer van het zand wat in het water komt minder wordt moet de filter vanzelf steeds minder gaan dichtslippen.
Het is volgens mij gewoon slib wat zich ontwikkeld op de bodem van de vijver. Normaal had ik ook dat ik de filters moest schoonmaken maar toen was het hoogstens twee keer per jaar. Ik vraag me af waarom het nu zo snel achterelkaar moet, zou het te maken kunnen hebben met het afnemen van de pompcapaciteit?
Misschien is er zand in de vijver gespoeld? Kun je dat niet verwijderen?
Het is geen zand maar zwarte stinkende blubber.
Ik zou die blubber er dan toch uit halen. Na een tijd is het normaal dat je een blubberlaag in de vijver krijgt door zand dat er in waait. Die blubber wordt op de duur een zuurstofloze pap die geweldig kan gaan stinken.
Juist de vraag is alleen hoe ga ik dit doen?
Ik heb ook "last" gehad van veel slib op de bodem van mijn vijver. Ik heb deze toen gewoon leeg gepompt (en dat was iets van 10000 liter) en alles schoon gemaakt. Dit door eerst alles handmatig weg te scheppen en daarna nog met een water stofzuiger de rest opgeruimd. De vissen moeten natuurlijk even een tijdelijk onderkomen hebben en de kikkers enzo vinden zelf wel even ergens een veilig plekje.
Je zou ook gelijk een water stofzuiger kunnen proberen zonder het water weg te pompen. Dit is wel beter voor de bacteriën en dergelijke. De stofzuiger zal dan wel vaak en snel vol zitten maar moet te doen zijn. Dit hoeft voor deze grootte vijver echt geen profesioneel apparaat te zijn. Lijkt me dat met zoiets het al te doen is.
Wanneer je de vijver toch leeg gaat maken, hou dan zoveel mogelijk vijverwater op zij zodat je dat opnieuw kunt gebruiken. Zoals waterbeest al zei, voor de bestaande bacterien.