The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
plantenfilter+lava

4 Posts
2 Users
0 Reactions
4,626 Views
johand
(@johand)
New Member
Joined: 8 years ago
Posts: 3
Topic starter  

We hebben de 1ste zomer van onze zwemvijver genoten, maar er zitten nogal veel draadalgen aan de zijwanden. In onze zwemvijver zitten 4 kleine goudwindes. De 4 visjes zijn het probleem niet. n het lavagedeelte hebben wij stapstenen. Ik lees overal dat de lavafilter 1/3 van het geheel moet zijn. Bij ons is dat net zo, maar de helft ligt vol stenen. Ik denk dus dat wij maar een 1/2 plantenfilter hebben, en daarom zoveel algengroei. Zou het zinvol zijn om de stenen ergens anders in de tuin te gebruiken en de lava volledig te beplanten?

zwemgedeelte 4*8*1.5
plantengedeelte (incl stapstenen) 3*4*1.5   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Hallo,

Hou oud is de vijver? Dat je wat draadalgen hebt in een "nieuwere" vijver is normaal. Naderhand wanneer de waterplanten beter in de groei zijn beconcurreren ze de draadalgen.

Er zijn een aantal zaken die je kunt doen:
- de draadlagen oogsten, dus handmatig verwijderen, gelukkig heb je een zwemvijver en bij goed weer kan dit nog vanuit het water. 🙂
- eventueel minder goeie waterplanten of die niet goed groeien vervangen. Op deze site hebben we 2 boeiende artikels:
De slechste waterplanten en De beste planten voor plantenfilters

Als ik op de foto kijk naar uw plantenfilter mis ik waterplanten die stevig kunnen groeien en die je kunt snoeien zodat ze nadien weer kunnen groeien. Bvb gele lis. In de hoek bovenaan heb je wel wat lis staan.

De capaciteit van je lavafilter vergroten.

Persoonlijk zou ik de stapstenen nu wel laten liggen. Oogt eigenlijk wel mooi en handig om ook de plantenfilter te onderhouden. Misschien kun je ze iets verder uit elkaar leggen zodat je er al eentje kunt van tussenlaten. Je kunt gerust ook wat waterplanten (rechtopstaande) tussen de stapstenen planten. Zo zijn ze ook wat natuurlijker ingekleed. Ze zijn lang genoeg. Je kan ze ook nog wat meer naar de kant schuiven richting zwemgedeelte. Alle beetjes helpen.

Ik heb het ook nog nooit geprobeerd of gezien maar nu liggen de stapstenen trapsgewijs in de breedte richting. Zou het misschien eens geen leuk idee zijn om ze in de lengte te leggen? Niet lijnrecht één rij achterelkaar maar beetje op deze manier zoals in bijgevoegde foto van een houten brug in de Japanse tuin in Hasselt. Ik heb ook een schets gemaakt wat ik bedoel.

Mooie strakke zwemvijver heb je wel.

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
johand
(@johand)
New Member
Joined: 8 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Vandaag wat planten (12 gele lis) gaan bij halen, en de planten wat herschikt en bijgeplant. Gaan nu wat afwachten tot volgende zomer.
De vijver is 1 jaar oud en het zijn vooral draaalgen die aan de zijwanden kleven wat ons enigsinds stoort.

Hier nog een fotootje van de draadalg


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Goed gewerkt en niet vergeten je plantenfilter te onderhouden. Ik bedoel snoeien van bijvoorbeeld gele lis, delen van te groot aan het worden planten. Zo hou je ze actief in groei


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.