Ik heb vorig jaar een Oase BIOsys-4 systeem aangekocht samen met een Oase Aquamax 15000. De BIOsys-4 set bestaat uit 2 BIOtec-10 filters in combinatie met een Bitron-25 UV lamp. Volgens de Oase documentatie (en de verkoper) kan dit 'ding' ongeveer 40.000 liter aan met een normale visbezetting.
( http://www.oase-pumpen.com/int/tips/biosys/biosys4.html )
Nu heb ik zelf een vijver (met Koi) van ongeveer 25.000 liter en de visbezetting is naar alle standaarden laag. Ik moet de filters echter op wekelijkse basis uitspoelen, wat al snel meer dan een uur in beslag neemt. Doe ik dit niet, loopt het water gewoon over de filtermouses (die dus verstopt raken).
Hoewel ik de filter enkel met vijverwater uitspoel kan ik me niet voorstellen dat dit goed is voor de bacterienpopulatie. Ik heb ondertussen de voorste bakken ook al van een afloop met schuifkraan voorzien om het kuisen van het (mechanische) deel wat sneller te laten verlopen.
Ik heb dit systeem specifiek aangekocht omdat ik slecht een kleine ruimte heb om ze weg te stoppen. Ik veronderstel dat het inschakelen van een extra mechanische filter met afvoer zal helpen (alla Estrosieve - 30cm). Heeft er iemand ervaring met de combinatie van een Estrosieve met het Oase systeem (grootte, welke zeef), of gewoon een handige truk gevonden om de filter sneller te kuisen ?
Alvast bedankt !
Grtjs,
Werner.
P.S. Het water is reeds kraakhelder, het gaat hier enkel om het onderhoud te vergemakkelijken... ik geniet liever van de koi zelf 😉
ok - door het overweldigend aantal antwoorden op de originele vraag ( 😉 nul dus) en een beetje opzoekwerk op het net lijkt een filterzeef me een goeie oplossing, gezien de beperkte ruimte. Ik vind echter verschillende systemen - weet er iemand een recente vergelijking tussen de verschillende systemen op het net staan, of zit er hier misschien een specialist die het even kan uitleggen ?? 😉
Grtjs,
Werner.
Beste Werner, Ik zie dat ik niet ingeloged ben (kasters)
Ik heb zelf ook een Oase bio system 4 set en ik had precies hetzelfde. Maar ik heb inmiddels een oplossing.
Je moet in de beide blauwe filter's een potje oase bio start kik gooien (bacterien) (10 euro) Dan de de pomp en uv filter voor 12 tot 16 uur uitlaten en daarna nog 3 dagen alleen de uv filter uitlaten. (dus wel de pomp laten lopen. Sinds die tijd (al 6 weken hoef ik geen filter meer schoon te maken.
m.v.g. Stefan
Hi Stefan,
Bedankt voor de reactie - ik ga zo nog even winkelen denk ik 😉
Voeg je extra zuurstof toe aan de filterbakken? (voor als de pomp stilstaat).
Grtjs,
Werner.
Hoi Werner ik heb toen wel zuurstof toegevoegd in de periode dat het water stil staat. Als de pomp wer loopt wordt er al automatische zuurstof toegevoegd aan het filter. Verder heb ik nog wat ideene om uw filter bak te verbeteren. Haal het groene filter in de laatste bak dat onder het oranje filter zit eruit, en stop hier van Bacta-Pur® LITHAQUA in. En wat ik verder nog gewijzigd heb is dat 9ik in de bak met de blauwe filters een aftap kraantje gemaakt heb zodat ik het slib kan afvoeren zonder dat ik de filter hoef te openen.
Stefan,
Na de beschreven 'opstart procedure' 100% gevolgd te hebben, loopt na 4 dagen het water terug over de filtermouses i.p.v. erdoor. Met andere woorden, de boel zit terug helemaal dicht... De bacteriën zullen dus wel eten genoeg hebben, vermoed ik 😀
Enfin, het was een goeie poging. Betreffende de andere verbeteringen, de aftapkranen stonded er al een tijdje op (alle dagen 3 minuten open - 10% waterverversing per week). Ik heb ook een aparte plantenfilter met hopen substraat, dus de Bacta-Pur LITHAQUA in de tweede kamer gaat enkel maar extra spoelwerk opleveren.
Het zal dus toch een mechanische voorfilter worden (zeef). Misschien dat de bacteriën het overgebleven vuil dan wel kunnen verwerken.
grtjs,
Werner.
Heb je al eens gekeken naar die zeven ? Zelf zocht ik ook rond naar een mechanische voorfilter en de zeef was een optie.....die ik al snel laten varen heb.
Alhoewel ik wel denk dat ze zeer goed werk kan verrichten leek ze me extreem duur en zeer moeilijk af te regelen. Zelf heb ik nu geopteerd voor een drukfilter. Ik heb hem nog niet geinstalleerd, maar ben eens benieuwd. Hij zal voor de moerasfilter worden gezet, om het grofste vuil eruit te halen....
Laat me eens weten indien je echt voor een zeef gaat !
Veel succes in ieder geval !
Hi Wernie,
(zien dat ik het einde van je tag goed tik... macht der gewoonte 😉 ).
De bedoeling van de bovenstaande vraag was eigenlijk om te weten te komen of een zeef zijn geld wel waard is. Ik heb heel weinig ruimte om een voorfilter te plaatsen, dus moet ik voor iets compact gaan. Daarenboven wil ik ook iets dat makkelijk te reinigen is. Het onderhoud dat ik nu om de paar dagen aan de biofilter heb vervangen door onderhoud aan een voorfilter lijkt mij geen goed idee...
Ik zal eens een pol starten, mischien lukt het dan.
Grtjs,
Werner.
Hoi Werner,
Een zeef is zijn geld dubbel en dik waard. Het neemt, zoals je zelf al aangeeft, weinig plaats in en is makkelijk te reinigen zonder veel waterverlies. Het afregelen gaf vroeger wat problemen maar dat is allemaal van de baan. Er is nu een model op de markt, de pondsieve, die niet meer moet geregeld worden.
Moest ik herbeginnen zou ik zeker voor de zeef gaan.